Így ne hízz el az ünnepek alatt 6+1 egyszerű lépésben

A téli időszakban sokan megfeledkeznek az egészségükről: a hideg miatt félnek kimozdulni, és hanyagolják a mozgást, az ünnepi vacsorákon, összejöveteleken pedig habzsolják a finom fogásokat. Nem szabad hagyni, hogy elszaladjon veled a ló, és pár hét alatt sutba dobd az egész éves igyekezetedet.

Sokan januárban próbálják meg leadni az ünnepek alatt felszedett pluszkilókat, és visszatérni egészségesebb szokásaikhoz – magyarázza dr. Beth Frates, a Harvard Orvosi Karának klinikai fizikoterápia-docense. Sokkal egyszerűbb és hasznosabb azonban, ha inkább az ünnepi időszakban is odafigyelsz az egészségedre. A szakember ehhez nyújt néhány hasznos tanácsot.

1. Ne az evésről szóljanak az ünnepek

A családi, baráti összejövetelek értelme nem a közös lakomázás, hanem az együtt töltött idő. Tartsd ezt észben, és ne arra koncentrálj, hogy minél többet egyél-igyál az ünnepek alatt, hanem arra, hogy minél tartalmasabban múlasd az időt azokkal, akik közel állnak hozzád.

2. Tarts mértéket

Persze nem baj, ha kiveszed a részed a finom ünnepi vacsorákból, élvezed a baráti vagy céges karácsonyi partikat. Érdemes azonban ilyenkor is mértéket tartani – ne igyál többet a kelleténél, ne tömd magadba mázsaszámra a falatokat, és próbáld a kevésbé hizlaló ételeket választani a kínálatból.

Így őrizd meg az egészséged az ünnepek alatt
Így őrizd meg az egészséged az ünnepek alattImgorthand / Getty Images Hungary

3. Ne hanyagold az edzést

Az ünnepek alatt a sok program közben gyakran nem jut idő mozogni – a rendszeres testedzés elhanyagolása azonban legalább annyira visszaüt, mint az ételek habzsolása. Próbáld úgy alakítani az idődet, hogy beleférjen minimum heti 150 perc mozgás. Érdemes új dolgokat kipróbálnod: télen például sokan a hideg miatt félnek kimenni a szabadba – erre megoldást jelenthet a konditerem, a fedett medencés úszás, a benti teniszmeccsek vagy épp a zumbaórák.

4. A társas programok is szólhatnak a mozgásról

Ahelyett, hogy étteremben vagy kávézóban futsz össze a barátaiddal és az ismerőseiddel, vedd rá őket egy közös edzésre, estelg úszásra és szaunázásra, ami szórakoztató és összekovácsolja a társaságot.

5. Kérj hasznos ajándékokat karácsonyra

Amikor összeírod a kívánságlistádat, gondolj bele, mennyi hasznos dolgot is kérhetsz ajándékba. Súlyzókat, szobabiciklit a testmozgás érdekében, egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyvet, vastag téli edzőruhákat, hogy a hidegben is kimehess a szabadba mozogni.

6. Kövesd nyomon a szokásaidat

Érdemes folyamatosan szemmel tartanod magad, és feljegyezned, mennyit eszel, mennyit mozogsz, hány kilót szedtél fel, vagy éppen adtál le. Ezzel képben lehetsz az egészségedet illetően, és sokkal tudatosabban ügyelhetsz a megőrzésére.

+1 Ne add fel

Végezetül a legfontosabb: ha mégsem sikerült betartanod a szabályokat, és az ünnepek alatt felszedtél pár kilót, ne keseredj el, hanem dolgozz rajta, hogy visszatérj a korábbi, egészségesebb formádhoz. A titok, hogy nem szabad feladni, hanem kitartóan munkálkodni kell az eredményért, még akkor is, ha elsőre hajlamos lennél elkeseredni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek