Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez, sós muffinokba és egyszerű tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás fűszerolajak, amikhez már csak egy adag parmezán kell és néhány falat friss zöldség vacsorára. Sült hagymás kenyérrel tunkolva, sajttal és egy nagy adag koktélparadicsommal tökéletes életmentő olyan helyzetekben, amikor már tényleg csak arra van energiád, hogy benézz a hűtőbe.

Szóval sokféleképpen felhasználható minden egyes fűszerolaj, épp emiatt olyan ajándék, amit bátran adhatsz bárkinek, olyanoknak is, akikkel kapcsolatban nem vagy képben arról, hogy főznek-e egyáltalán, vagy hogy miket esznek szívesen. Ha van egy jó fej kollégád, és valami személyessel lepnéd meg a karácsonyi bulin, nála sem tévedhetsz nagyot egy-egy olaszos, citrusos vagy fokhagymás olajjal. Még menőbb, ha egy kártyát is írsz neki arról, mire tudja felhasználni szuper gasztroajándékát.

Mi olaszos változatban készítettük el, a tied lehet csilis, indiai, fokhagymás-citrusos, narancsos-fahéjas – amilyet csak szeretnél. Akár mézeskalácsfűszerekkel (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, csillagánizs) is feldobhatod, ami nagyon különleges ízt ad majd a téli salátáknak. 

Tudod, mi a kedvenc fűszere?
Tudod, mi a kedvenc fűszere?fcafotodigital

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 deci olívaolaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, borsikafű
Recept idők

Elkészítés:

A szárított fűszereket egy kicsit nyomkodd össze mozsárban, tedd egy üvegbe az olajjal együtt legalább egy hétre. Naponta rázd össze, majd szűrd le, töltsd üvegekbe, és mehet a hűtőbe. Dekorálásként tehetünk bele friss fűszerágat, fokhagymaleszeleteket, szárított minipaprikát, mustármagot, rózsaborsot, néhány szem fekete borsot vagy a fehér részétől megszabadított citrushéjakat. Látványnak is gyönyörű egy-egy ilyen üveg a polcon. 

Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat

Te is mindennap használsz olajat? Akkor ezekkel nem árt tisztában lenned!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek