Házi levendulás méz – az édesszájúak imádni fogják!

Nem mindegy, hogy levendulaméz vagy levendulás méz a szóban forgó ajándék. Levendulamézet csinálni azért elég nagy vállalkozás lenne, ha nem méhnek születik az ember, de a levendulás ízűt azért érdemes összedobni, ráadásul nagyon egyszerű is. Ajándékba is szuper, és konyhai rutin sem kell hozzá.

Az egészhez nem kell más, csak egy adag (akár patikában, teaként kapható) levendulavirág, egy kis üveg bármilyen méz és egy hét pihenő. Ezek után mehet a teába, vajas kenyérre, sajttortára, és persze sajtok és egy pohár bor mellett is elfér egy-egy csepp, vagy akár egy különleges melange-ot is készíthetsz vele.


 

Egy jó melage levendulásan?
Egy jó melage levendulásan?Metkalova

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 evőkanál levendulavirág (adagonként)
  • 2 deci méz (adagonként)
Recept idők

Az egész nagyon egyszerű: a szárított levendulavirágokat belerakjuk egy üvegbe, és ráöntünk adagonként 2 deci mézet. Legalább egy hétig állni hagyjuk, majd szűrőn átszűrve áttöltjük üvegekbe. Ennél könnyebben csináljon ilyen menő ajándékot, aki tud. Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, diót, mandulát és kandírozott citrushéjakat is adhatsz mellé. 

kapcsolódó Nyugtat, illatosít, molyokat űz, mumifikál
Nyugtat, illatosít, molyokat űz, mumifikál

Nem csak szép, de elképesztően sokoldalú is az év gyógynövényének választott levendula!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Mustra