Meglepetés, amivel nem tudsz tévedni: fehér csokoládé liofilizált eperrel

Nem is kérdés, hogy bármilyen csokiból és gyümölcsből készítheted, a mi kedvencünk ez az epres változat, amivel nem nagyon lehet mellélőni.

A legegyszerűbb, ha vízgőz fölött egy hőálló tálban felolvasztasz 2 tábla fehér csokit, formákba teszed, és abban díszíted a liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel, magvakkal, cukorkákkal, karamellkockákkal, aromákkal és aszalványokkal. Ám ha már itt vagyunk, a házi fehér csoki receptjét is megmutatjuk. Nem is egyet.

Tipp: ha nincs csokiformád, egy dobozos üdítő papírdobozát is megskalpolhatod hosszában, és ebbe öntheted az olvadt csokit. A házi receptben az a legjobb, hogy a saját, kedvenc édesítőddel is készítheted, így azoknak is ajándékozhatod, akik nem fogyaszthatnak cukrot. Tejmentesen kókusztejport használj hozzá.

Mindenféle gyümölcsöt felhasználhatsz.
Mindenféle gyümölcsöt felhasználhatsz.Debby Lewis-Harrison

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 90 gramm kakaóvaj
  • 50 gramm porcukor, vagy édesítőszer por állagban (porcukor, de xylit, eritrit vagy más kedvenced is lehet)
  • 1 teáskanál tejpor
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 evőkanál liofilizált eper
Recept idők

Elkészítés:

Gőz felett felolvasztjuk a kakaóvajat, utána mehet bele a többi hozzávaló, az egészet szép simára kell keverni. Öntsd a formákba, szórd bele a gyümölcsöket, és amilyen gyorsan csak lehet, hűtsd le. (Mivel az édesítők édességi foka nem teljesen egyforma, a legjobb, ha a végén megkóstolod, és saját ízlésed szerint adagolod a cukrot.)

Ha nem találnál kakaóvajat, az egyszerűbb recept szerint is elkészítheted. Eszerint egy kocka vaj, egy deci víz, 30 deka cukor és ugyanennyi tejpor összemelegítésével is készíthetsz fehér csokit, ezt is érdemes kipróbálnod – ízlés dolga, hogy melyik jön majd be jobban. A sót ne hagyd ki ebből sem. :)

Mégis mire jó a fehércsokoládé? Mégis mire jó a fehércsokoládé?

A csoki szépít, boldogít, fiatalít. Egészen addig, amíg kakaó is van benne. Ha ezt kihagyjuk, akkor fehércsokinak nevezzük, bár nem is igazi csoki. Finom ettől még lehet, ha szívvédő már nem is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek