INTIM

Nézz csak a szemembe!

2009. június 19., péntek 15:23

nezz-a-szemembeHa a szerelmed sandán félrepislant, ha kerüli a tekinteted, ha egész este le se vette a napszemüvegét, elkezdhetsz aggódni. Titka van? Nem szeret már? Hazudik?

Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a szem az egyik legbeszédesebb szervünk, ráadásul nagyon nehezen tud hazudni. A szimpátia vagy éppen az ellenszenv elsősorban a másik tekintetét „szemügyre véve” alakul ki bennünk, persze nem tudatosan. Amikor azt mondod, „nem is tudom, de valahogy nem jön be nekem ikszipszilon”, akkor nagyon valószínű, hogy a szemed „súgott” neked.


Pulzáló pupillák

Amerikai pszichológusok bebizonyították, hogy a pupillánk is képes „kifecsegni” érzelmi állapotunkat. Ugyanis nemcsak a fényerősség változására szűkül és tágul, hanem akkor is, ha izgalmi állapotba kerülünk. Megnő, ha örömöt vagy bosszúságot érzünk, vagyis bármilyen előjelű érzelmi állapotba kerülünk, és mákszemnyi lesz, ha unatkozunk.

Egy amerikai kutató, E. H. Hess férfiakon és nőkön külön-külön is megvizsgálta, hogy különböző érzelmi hatásokra miként változik pupillájuk mérete. A kísérletben részt vevőknek színes képeket adott, és megfigyelte, hogyan reagálnak. Mit gondolsz, mire tágul a nők pupillája? Nézz meg egy pucér pasiról készült fotót, és megtudod. Persze nem csak arra tágulunk: a kisbaba, a cuki kiskutya, a csodaszép gyémántgyűrű fotója sem hagy hidegen.

A férfiakat viszont hidegen hagyta az anya gyermekével témájú kép, viszont a meztelen nős fotó igencsak lázba hozta őket. Jó, elvétve volt köztük olyan is, akit szintén a pucér pasi varázsolt el, de annak speciális oka volt. 
A tájképeket nézegetve a férfiak többségének összeszűkült, míg jó néhány nőnek kitágult a szembogara.


Mit mond a szemed?

Amikor a beszélgetőpartneredre nézel, és szinte le sem veszed róla a szemed, azzal azt mondod: „folytasd csak, nagyon is érdekel, amit mondasz”. De azt is jelentheti, hogy „tetszel, kedvellek, vonzódom hozzád”. Vagy csak egyszerűen egyetértesz azzal, amit mond.
Eközben, persze, őt sem hagyja hidegen a pillantásod, műszerekkel is kimutatható, hogy izgalmi állapotba kerül, még akkor is, ha történetesen a nagypapád. Ezt az izgalmat keresik a gyerekek, amikor farkasszemet néznek, és (többek közt) szemezni is azért olyan bizsergető a füstös bárban, éjjel kettő táján.


Csak óvatosan

A kitartó bámulás egyébként nem csak flörtölési célzattal történhet. Sose bámulj például egy hetvenkilós harci kutya arcába, mert számára az agressziót, a felsőbbrendűséget jelzi a pillantásod. Bámulni egyébként sem illik, akit kitartóan skubiznak, előbb-utóbb zavarba jön, sőt, ha a hátát nézik, még azt is megérzi, és egyszer csak feszengeni, izegni-mozogni kezd.

De hogy mit illik, és mit nem a szemeddel, azt majd később…

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta