INTIM

Minden, amit el kell felejtened a szexről

2009. szeptember 21., hétfő 17:37

tasso-antimanualLegalábbis, ha egyszer végre igazi szexet akarsz – Valerie Tasso őszintén szólva az elmúlt napok prostis anyagai kapcsán jutott eszünkbe, de túlmutat a témán, és ha figyelsz rá, tényleg jobb lesz minden az ágyban.


A Minden, amit tudni akarsz a szexről Woody Allen legfárasztóbb alkotásai közé tartozik, fárasztóbb, mint egy hosszúra nyúló, de minden érdekességet nélkülöző, tévedésből megkezdett együttlét. Bár utóbbit igyekszem elkerülni, a filmet lehet, hogy szándékosan újranézem, mert valószínűleg pont ennyi, amit tudni kell a szexről. Vagy még ennyi se.
 

Ez a szex? Á, csak egy modell!

Amit tudunk és közgondolunk róla (és ahogy csináljuk), azt nagyjából el kellene felejteni úgy, ahogy van – mondja Valerie Tasso. Illetve nem csak mondja, írt róla egy könyvet, Antimanual de sexo (eredeti kiadásában), igazi antikézikönyv, benne van minden, ahol el lehet rontani.

Valerie Tasso Franciaországban született, de Spanyolországban él. Szexológus, terapeuta, a biztonság kedvéért diplomát szerzett vállalatvezetési ismeretekből és alkalmazott idegen nyelvekből. Ja, és korábban luxusprostituáltként dolgozott. Csak mert "azokban az időkben, Barcelonában arra vágytam, hogy kurva legyek". Azóta leginkább írónő (a médiában sokszor feltűnő fajtából), és az előzményekből gyanítható, hogy bevállalós, nem mindennapi és van is miről írnia. Egyedi és közben... nagyon szexi. Korábbi könyvei: Egy nimfomániás naplója, Párizsi éjszakák, A szex másik oldala.

Az ügy nehézsége, hogy az elfelejtendők nagyjából azok a kitételek, amit a kézikönyvek, magazinok, szexológusok, pszichológusok, orvosok (és mindenki, aki a téma körül nyüzsög) bemutatnak a jó szex alapjaként.

Valerie filozofál, sztorizik (van miről, lásd keretes írásunkat), és közben mindent elmond, amit elfelejtettél végiggondolni. Azt gondolod, hogy a szex (úgy értem, az igazi) ma már nem tabu? Tasso szerint ez a legnagyobb blöff, mert valójában senki nem beszél a szexről, csak látszólag. Amiről a diskurzus folyik, az csupán a szex moralista reprezentációja.

Nem a szex elfogadott, hanem egy gondosan megkomponált modellje. Ezt a modellt a morál építi fel, mindegy, hogy adott pillanatban vallásnak, orvostudománynak vagy társadalomtudománynak tűnik-e.

A modell három alappilléren nyugszik, a koituszon, a falloszon és a párkultuszon. Félremagyaráz, torzít és bűntudatot kelt. Célja, hogy a legzavarbaejtőbb és egyben legszabadabb emberi tevékenység ellenőrizhető és kontrollálható maradjon.
 

A közhelyek megölték a szexet, bár nem tűnt fel

A hamis állítások folyamatos ismételgetése nem az igazságukról győz meg, hanem arról, hogy nincs más alternatíva – állapítja meg Tasso tényközlően. E közhelyek ereje olyan naggyá válik egy idő után, hogy Valerie szerint ma elkezdhetünk a szex haláláról beszélni.

 

tasso-valerie"Megállás nélkül beszélünk a szexről. Ennek ellenére még mindig ugyanazokat az ostobaságokat és képtelenségeket ismételgetjük, mint régen, és a közhelyek úgy tapadnak ránk, mint a rágógumi. (...)

Ez a könyv a közhelyek ellen íródott, a félrevezetés ellen, melyet önmagukban hordoznak és a beletörődés ellen, amit feltételeznek."


Olvashatod úgy, mint egy filozófiai-szexológiai alapművet nem mindennapi kérdésfeltevéssel... Valerie az egész területet bebarangolja: homoszexualitás, szexuális vágyak, prostitúció, gésagolyók és a tantra, csak példaképpen. De forgathatod ismeretterjesztő könyvként is – nem fukarkodik a kitekintésekkel sem. Vagy, annak ellenére, hogy antikézikönyv, valódi kézikönyvként – csak éppen nem arról szól, hogy mit hogy csinálj, hanem hogy ezeket a készen kapott tanácsokat hogyan felejtsd el. Egészen felszabadító, önfeledt és pozitív rombolás minden témakörben, hogy aztán adjon egy-két támpontot, majd elengedje a kezed.

És a megoldás? Azt félek, magadnak kell kitalálnod. De miután a könyv lerombol egy-két fixa ideát, valahogy lesz hely az új elgondolásoknak.

 

 

tasso-konyvValerie Tasso:
A szex antikézikönyve (Antimanual de sexo)

Korona kiadó, 2008

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Díványon a prosti, aki megosztja gondolatait a havi 30 vendégről, a kapcsolatok problémáiról és arról, egy jól fizető állás mellett sem hagyna föl az ősi tevékenységgel. | Prosti a díványon - 30 vendég/hó

Jó, hogy nincs a közelben pszichológus, mert biztos lenne megfejtése arra is, milyen okok vezethettek addig a pontig, hogy (a morális szempontok nyilvánvaló ignorálásával) kurvázni indultunk. | Egy kurvázás margójára

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.21 22:43:06elemes

  "A modell három alappilléren nyugszik, a koituszon, a falloszon és a párkultuszon"

  az elsőt nem értem (el kéne olvasni a könyvet) a másodikat mégúgysem.

  a harmadik volt az, amely kifejezetten meghökkentett: párkultusz...?

 • 2009.09.22 06:06:03BRAAJEN

  Azért ezekhez a kifejezésekhez talán nem kellene a könyvet elolvasni, eléggé magukért beszének.
  De ha a "Feladat az ágyban..." cikket elolvasod, akkor talán látod a sexuális életben is a közhelyektől hemzsegő beállításokat.
  ... a férfiak azért járnak kurvázni mert otthon nemkapják meg azt amit szeretnének...
  ... gátlásosak és nem mernek csak így közeledni a nők felé....
  ... perverzek amit csak egy fizetett nővel tudnak megvalósítani...
  És a nők? Ők ugyan úgy keresnek házasságon/párkapcsolaton kívüli kapcsolat.
  Nehéz levetkőzni a beidegződött sztereotípiákat. De valahogy mindig ez forog közszájon. Minden forumon az orális, anális, többes kapcsolatok vetnek fel parázs vitákat. Kinek mi jön be, ki mit visel el és sokszor azok a leghangosabb tiltakozók akik sohse próbáltak ki semmi hasonlót. Mert nekik a hagyományos is éppen elég, igaz az csak évente 1 szer! :-)

 • 2009.09.23 10:48:58obaku

  nem akarom nagyon lelőni, hátha meglesz a könyv, kedves elemes.

  koitusz, mint közösülésközpontúság (az előjáték is csak "a szex" előszobája ugye), és eredményközpontúság (orgazmus, és végső célként gyerek). fallosz, mint férfiközpontúság. mindent tudunk a falloszról, de nagyon keveset a női dolgokról... hüvely átlagos hossza? most akkor van g-pont?... sok-sok köd, mert a férfi van a középpontban, az ő igényei és szempontjai szerint közelítünk az egészhez. párkultusz - felpuhult, már nem házassági formában... de azért a közmorál mégicsak a párkapcsolaton belüli szexet "szentesíti" száz százalékosan.

  a baj a modellel: megalkottuk, mondjuk, elhittük. vallási-orvosi-pszichológiai (és médiás-nőimagazinos:) meghatározosokból gyúrjuk. mígnem előttünk áll. meddig tartson, mi az elvárt gyakoriság, mikor számítasz jó szeretőnek, milyen körülmények közt kapsz teljes szentesítést, mikor érezd magad betegnek és keress fel szakembert, stb. a lényeg, hogy a legszabadabb dolognak kellene lennie, de olyan sok a korlát és az elvárás, annyira nehéz tökéletesen csinálni és az elvárt módon is gondolni rá, hogy ma már az elsődleges alapja a neurózisnak. miközben az elsődleges felszabadítójának kellene lennie.

  ezt mondja Tasso, és őszintén szólva nehéz vele vitatkozni.

 • 2009.09.23 16:57:11BRAAJEN

  Igen, a teljesítmény kényszer, mikor nem is elvárt a teljesítmény, de azért még is akarunk produkálni, ha másnak nem, magunknak. De ha nem sikerül vagy nem az álltalunk elvárt szintet hozzuk, akkor a legrosszabb mondat: -Én így is szeretlek... :-)
  Megtaláltam az Egy nimfomániás naplója c. művét hangos könyvben, még nem hallgattam meg de jól kezdödik!
  http://konyvudvar.net/index.php?page=shop.browse&option=com_virtuemart&Itemid=8

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta