INTIM

A leszbikus püspök nem hisz a szeplőtlenben

2009. december 9., szerda 20:30

luteranus-templomNe tegyetek különbséget az emberek között – e bibliai idézet a jelmondata Eva Brunne lelkésznőnek, aki a Svéd Egyház első nyíltan leszbikus püspöke, és úgy tartja: ha a szeplőtlen fogantatásban hiszünk, Mária "nőiségét" értékeljük alul.

cikk-tipus-altalanos


Még novemberben, a svéd fővárostól északra lévő Uppsala székesegyházában, a svéd királyi pár jelenlétében avatták a stockholmi egyházkerület püspökévé az 55 éves Eva Brunnét – tudhattuk meg elsőként a hírt a Svéd Egyház közleményéből anélkül, hogy az külön utalt volna Brunne másságára.

eva-brunneMégis szétszaladt a hír, az új püspök bejegyzett párkapcsolatban él együtt egy másik nővel, közösen nevelnek egy hároméves gyereket. Jelmondatává egy bibliai idézetet választott: „Ne tegyetek különbséget az emberek között!".

Ez a mondat, nyilatkozta, kifejezi az emberek közötti egyenlőségen alapuló szemléletet, amely egyházunk alapja. Emlékeztet a társadalomban és a világban ránk háruló felelősségre - magyarázta Brunne asszony, akit májusban választottak egy másik női püspök utódává a svéd főváros egyházkerületének élére.

Ugyanazon a ceremónián egy másik nőt is püspökké szenteltek: Tuulikki Koivunen Bylund az észak-svédországi Härnösand egyházkerületének élére került. Ez volt az első olyan alkalom, amikor egyszerre két nőt szenteltek püspökké.
 

A legnyitottabb egyház a homoszexuálisok felé

A Svéd Egyház, amelynek a svédek 72 százaléka a tagja, 2000-ben vált jogilag külön az államtól – addig svéd lutheránus államegyházként működött. Ez az egyház a legnyitottabb a homoszexualitás tekintetében: október 22-én szinódusa hivatalosan engedélyezte a homoszexuálisok egyházi esküvőjét. Az azonos neműek házasságkötését a svéd törvények idén május 1-től tették lehetővé. Várhatóan néhány héten belül meg is tartják, vagy már megtartották az első templomi homoszexuális esküvőket Svédországban, ahol az egyházi bejegyzés polgári házasságként is érvényesnek számít.

Amikor az újonnan megválasztott püspököt arról kérdezték az újságírók, zavarja e, a szexuális orientációja miatti hirtelen médiafigyelem, így válaszolt a Metro Stockholm hasábjauin Peter Lindholm újságírónak.
 

Nem tudjuk meg, hogyan fogant Jézus

"Nem hiszem, hogy egy heteroszexuális püspököt valaha is kérdeznének szexuális vonzalmairól. Engem azonban nem zavar, ha erről tesznek fel kérdéseket, sőt bizonyos értelemben még örülök is, mert azok az emberek, akik azonos nemű partnerükkel élnek, látják, hogy ezt egy egyházi tisztségviselő is megteheti. De Stockholmban ez nem olyan nagy dolog. Én mindig felvállaltam, ki vagyok. Ha bármit el akartam volna titkolni, szerintem az jelentett volna problémát. Püspökként is csak akkor teljesíthetek valódi szolgálatot, ha a nap 24 órájában vállalhatom személyiségem minden részletét.

De más dolgok határoznak meg püspökként. Hiszek Istenben, de nem a szeplőtlen fogantatás kérdésében. Ha ehhez kötjük magunkat Máriát nőiségében értékeljük alul. A fontos dolog az, hogy Jézus megszületett, nem az, hogy miként fogant, mert azt sosem fogjuk megtudni" – nyilatkozta az új püspök, ki ezzel a véleményével talán még inkább magára irányította a figyelmet, mint másságával.

 

cikk-tipus-linkek

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.10 21:36:07toriamos

  szép kis püspök az olyan, aki még azt sem tudja, hogy a "szeplőtelen" nem Jézus fogantatása volt, hanem Máriáé, azaz, hogy áteredő bűn nélkül jött a világra..
  hm.
  az lenne a nők lealacsonyítása, hogy nem lehet elképzelni, hogy bűn nélküli, netalán szűz?
  gratulálok.
  emberi jogokból, teológiából bukta.

  hirdethet, amit akar, csak ne mondja magát kereszténynek!
  hanem alapítson mittudomén Svéd Sajátszámíze Egyházat.

 • 2009.12.10 23:09:16szőkelány

  de hát toriamos, ez megtörtént! csak nem ma, hanem régebben: mást akartak hirdetni, hát megcsinálták a svéd lutheránis egyházat és azóta mást hirdetnek.

  és ezzel nincsenek egyedül. például a Katolikus Szájamíze Főtörténelmi Egyház is úgy keletkezett, hogy évszázadokig értelmezgették, szerintük hogy gondolta Jézus, aztán aki jobban érvelt, jobban mefelelt a közhangulatnak és az egyház magasztos (és legalább annyira hatalomépítő) céljainak, azt elfogadták, aztán hirdetik. leszámítva, amikor épp megváltoztatják vagy újraértelmezik.

  ha Jézus idetévedne, legalább akkorát nézne a történelmi, mint a svéd szakadáron. de abban biztos vagyok, hogy a svédet jobban bírná, mert tuti megértő a leszbikusokkal és homokosokkal.

 • 2009.12.10 23:15:22szőkelány

  ja, és nem az a lealacsonyítás, hogy szűz. a gondolatmenet szerintem érthető, valami olyat akar mondani, hogy a "nőiség", az "anyaság" éppen elég szent, éppen eléggé istentől való. a többség ugyanis Máriára úgy tekint, mint ami csak egy edény, még szegény férjének sincs köze az ügyhöz... tulajdonképpen Isten műve az egész és annyi. szerintem igenis megfigyelhető az a törekvés a vallásban, hogy valahogy "fiúsztorivá" váljon... valahol kilopják belőle a nő, az anyaság mindent betöltő szerepét, ami nagyon sok vallásban erősen ott van. jó példa erre a Mária-kultusz, ami a középkor egy szakaszában nagyon elterjedt volt, és ami ellen az egyház végül tüzzel-vassal háborút hírdetett, hogy az anya ne "kisebbíthesse" a fiú dicsőségét.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta