INTIM

Ha stresszeled, mást választ!

2010. március 12., péntek 12:41

Korábbi kutatások már megerősítették, hogy a férfiak gyakrabban választanak arcban hozzájuk hasonló nőket. (Ez egyébként fordítva is igaz). Ám egy új felmérés rámutatott, hogy ez csak nyugalmi állapotban igaz. Stresszhelyzetben a férfiak nagy része már olyan nőket talál vonzónak, akik a legkevésbé sem hasonlítanak rájuk.

stresszelA kísérletet német tudósok egy csoportja végezte, önkéntesek bevonásával. A csapatot két részre osztották, és meztelen nők fotóit mutatták nekik, azzal a kis trükkel, hogy a nők arcát számítógéppel kicsit a férfi résztvevők arcára formálták. (A férfiak ezt nem tudták, illetve nem is vették észre). Az egyik csoport tagjainak kellemesen meleg vízbe kellett belelógatniuk a kezüket, míg a többiek keze jeges, már szinte fájdalmat kiváltóan hideg vízben ázott a fotók nézegetése közben. A pulzus, vérnyomás és a nyálban található kortizolszint (stresszhormon) elemzése alapján egyértelmű volt, hogy az utóbbi csoport komoly stresszhatásnak volt kitéve.

A nyugodt férfiak továbbra is a hozzájuk hasonló nőket részesítették előnyben, ám a stresszes állapotúak ízlése gyökeresen megváltozott. Ők leginkább azokat a nőket választották ki, akik a legkevésbé hasonlítottak rájuk.

Az eredmény tudományos magyarázata: kedvezőtlen körülmények között a hím egyedek önkéntelenül olyan nőstényeket választanak, akik a lehető legeltérőbb genetikai kóddal rendelkeznek, hogy így biztosítsák az utódok genetikai változatosságát. A hasonló genetikai állományok folyamatos keveredése ugyanis egy idő után a környezeti változásokhoz nehezen alkalmazkodni tudó, genetikailag „sivárabb" utódokat jelent. Márpedig a stresszhelyzet azt az információt küldi az agyuknak, hogy veszélyes környezeti hatásokra kell felkészülni.

www.livescience.com

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta