INTIM

A nők a náluk butább férfira hajtanak

2010. május 18., kedd 12:13

A legújabb felmérések szerint egyre több nő köt házasságot nála tanulatlanabb, vagy kevesebbet kereső férfival. A kutatók szerint ennek nem csak a nők egyre magasabb iskolai végzettsége az oka, hanem a gazdasági válság is. Már nem imponálóbb egy gazdag férfi.

Szociológusok szerint a nők párválasztását egyre inkább befolyásolja, hogy tanulmányi és szakmai szinten nemhogy beérték, de lassan le is hagyják a férfiakat. A legutóbbi felméréseket végző Pew Research Center egyik munkatársa, D'Vera Cohn szerint „az egyetemi végzettséget szerző férfiak tábora közel sem nő olyan mértékben, mint a nőké, így az arányok egyre jobban eltolódnak."

Nők, akik többet keresnek a férjüknél

Magasabb tanulmányi szinteken is megfigyelhető ez a változás: a doktori programokban - orvostudomány, jog vagy közgazdaság terén - illetve másoddiplomás képzésekben résztvevők között már 60 százalék a nők aránya.


A családok bevételi forrásai is változóban vannak. Az intézet kutatásai szerint a 30 és 44 év közötti nők körében kimagaslóan megnőtt azoknak a száma, akik többet keresnek a férjüknél. Az utóbbi pár évben már a házasságok közel negyedében volt magasabb a feleség keresete, míg ez az arány 1970-ben még mindössze 4 százalék volt.

Lejárt a gazdag férfiak ideje


Lejárt az úgynevezett „Hamupipőke komplexus" ideje is - ezt a megnevezést azokkal a lányokkal kapcsolatban használják, akik a gazdag hercegre várnak, aki majd kiemeli őket társadalmi helyzetükből. A új évezredben ezek a várakozások egyre ritkábbak, ráadásul a gazdasági válság alapjaiban rengetett meg néhány nemi sztereotípiát, állítják házassági szakértők. A recesszió idején ugyanis több mint kétszer annyi férfi veszítette el a munkáját, mint nő, így számos családban a feleség vált a családfenntartóvá. Így az a vélekedés, hogy egy férfinak kisebbrendűnek kell éreznie magát egy tanultabb vagy többet kereső nő mellett, egyre halványodik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.18 21:52:20csgorgo_

  És elmondaná valaki, hogy a cikkben leírtakból milyen logikai ugrásokkal hozta ki a kedves író ezt a kellemesen hatásvadász "A nők a náluk butább férfira hajtanak" címet?

 • 2010.05.19 06:19:41Nűnű

  Ez biztos így van, mert én okosabb vagyok a legtöbb nőnél, és magányos...

  Amúgy meg, komolyra fordítva a szót: ha tovább tart a diplomás munkakörök elnőiesedése, az azzal jár majd, hogy kisebb lesz ott a fizetés, mint a fizikai szakmunkásoknál. Ugyanis azokat a nők nem tudják megcsinálni, amihez fizikailag nem elég erősek.

 • 2010.05.19 07:59:46vaczakka

  Nálam:
  diplomás = iskolát végzett
  okos = intelligens

  Nagyon sok főiskolát el lehet végezni átlag intelligenciával, gondoljunk csak a limonádé szakokra. Attól hogy elvégzi valaki, nem lesz okosabb, a másik meg butább. Mert a kettő nincs összefüggésben.

  A cím különösen nem helytálló, érvelés meg hamis kiindulópontra támaszkodik.

 • 2010.05.19 08:35:39Kulics

  sehogy. Gyenge színvonalú, ostoba cikk. Egyedül az igaz belőle, hogy a nők előretörtek a felsőoktatás terén és tényleg nőtt azon családok száma, ahol a nő keres többet. Más semmi nem igaz a cikkből.

 • 2010.05.19 11:56:42Csirke

  Sziasztok,

  Szerintem Vaczakka-nak igaza van, azzal, hogy vki diplomás még csak a szakmát tanulta meg elviekben nem az intelligenciát és az emberséget. Azt az első 7évben tanítják otthon és sajna manapság nagyon sok emberből hiányzik annak ellenére, hogy értelmiségnek tartják magukat!!!
  Valahol egyébként szerintem nem túl oké hogy a nők válnak családfenntartóvá. Én nem bánom ha nekem kell majd a gyerekkel otthon maradnom míg a férjem meg dolgozik, és eltart bennünket. Szerintem ez még mindig így kéne hogy rendjén legyen. Szerintem akinek megvan az egészséges önbizalma és normális kapcsolatban él az nem akar karierista nő lenni, mert boldog anélkül is!Ez persze nem azt jelenti hogy hülyének kell lennie, és nem kell hogy legyen diplomája. De szerintem a nőknek ez a bizonyítani akarok élet csak ahhoz vezet hogy nem találnak maguknak megfelelő párt és minden ami ezzel jár utána....

 • 2010.05.21 11:16:24Joe69

  Van, és mindig is volt egy tendencia, amit "hercegnőszindrómának" nevezhetünk. A hercegnő olyan férfit keres, aki dolgos, pénzes, de nála alacsonyabb kulturális-társadalmi szinten áll, aki azért veszi el, hogy növelje a társadalémi presztizsét, a nő miatt "ugorhasson" kategóriát. Régebben ehhez a nő szépsége kellett, továbbá hogy jó családból származzon. Ma meg a diploma, méghozzá a jogász , de legfőképp az orvosi, a többi prolipapír (tanári, stb.) senkit nem érdekel.Főleg az orvoscsajok szállnak el így, ráadásul a pályakezdéskor rettenetesen le is vannak terhelve szakmailag, nincs is idejük kapcsolatot építeni, ráadásul nehéz ilyen pasit találni, hiszen azért a legtöbb pénzes pasi elvárja, hogy ha másért nem hát a pénzéért felnézzenek rá, de itt fordítva kellene..

 • 2010.05.22 20:31:55kovacsbela

  itt a forrás:http://pewresearch.org/pubs/1466/economics-marriage-rise-of-wives
  Az író lefordította Magyarra, írt belőle egy cikket az emancipáció szemüvegén szemlélve az adatokat.
  Az eredeti statisztikák érdekesek lehetnek, a cikk csak a szórakoztatás igényét elégíti ki. :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta