Libidógyilkos helyzetek, amik garantáltan elveszik a kedved a szextől

Ha az életed olyan szomorú események körül forog, mint egy betegség, vagy a munkahelyed elvesztése, valószínűleg a legutolsó, amire gondolsz, az egy forró éjszaka a partnereddel - írja a Woman's day. A traumák ideiglenesen blokkolhatják a szexuális vágyat, de ez csak átmeneti zavar, mert az elveszett libidót vissza lehet szerezni. Íme 10 rázós szituáció, és a megoldások.

Ha megérkezik a gyerek

A gyerekszülés után, ha az éjszakai pelenkacserék ellenére esetleg úgy éreznéd, szexelni támadt kedved, még mindig ott van az oxitocin hormon, ami garantáltan minden figyelmedet a baba felé fordítja. Dr. Pepper Schwartz szociológus szerint ráadásul mindezt érzelmi változások is tetézik. "A nőből hirtelen anya leszel, a vaginád már egyben szülőcsatorna is, a melleidet pedig táplálásra használod." Mindezek ellenére szépen lassan vissza lehet találni az elveszett szexualitáshoz, ez általában 3-6 hónapot vesz igénybe. Dr. Carol Queen szexológus szerint a nő könnyebben visszatalál a szexhez, ha megmarad a partnerek között a gyakori fizikai kontaktus még akkor is, ha közben ott van a baba a karjában. "A simogatás, az ölelés, a csók nagyon fontosak, és az előjáték részei." Természetesen fontos az is, hogy meglegyen a lehetőség az együttlétre, és legyen olyan nagyszülő, rokon vagy barát, akire időnként rá tudjátok bízni a gyereket. Ha a szex el is marad egy ideig, az intimitást meg kell őrizni, és sokszor elég az is, ha egymás karjában alszotok el.

Ha betegség üti fel a fejét

Ha kiderül, hogy valamilyen betegségben szenvedsz, nagyon fontos, hogy megbeszéld az orvossal, mennyiben érinti ez a szexuális életed, ahogy az is, hogy a partnered tisztában legyen vele. Hiszen nem azért nem szeretkezel vele, mert már nem kívánod. Dr. Queen szerint ilyenkor a felépülésre kell koncentrálni "Minél teljesebb a felépülésed, annál élvezetesebb lesz később a szexuális élet." A gyógyulás után még eltarthat egy darabig, míg visszaszerzed a libidódat, ha szükségét érzed, akkor kérd szakember segítségét. A maszturbálás, és a közös kísérletezés segít, hogy újra elfogadd magad, és visszataláljatok egymáshoz a partnereddel.

Ha gyógyszert szedsz

Nemcsak a súlyos betegségek esetén szedett erős gyógyszerek befolyásolhatják a libidót, de a cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szívbetegségre használt szerek is csökkenthetik a vágyat. Ha úgy érzed, megcsappant a szexuális étvágyad, konzultálj az orvosoddal, aki lehet, hogy egy egyszerű adagolás változtatással, vagy gyógyszer-cserével megoldja a problémát. Például az alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátlók kevésbé befolyásolják a nemi vágyat, de a nem kívánatos terhesség ellen még megvédenek. Ha a gyógyszeren nem tudsz változtatni, akkor egy kis plusz energiát kell vinni a szexuális életedbe. Próbálkozzatok segédeszközökkel, játékokkal, vagy szükség esetén akár szexterápiával.

Ha jön a menopauza

Dr. Irwin Goldstein szerint az átlagosan 51 éves korban bekövetkező menopauza során a tesztoszteron eléri a legalacsonyabb szintet, és ez bizony kihat a szexuális vágyra is. "A pajzsmirigy-hormon szintje is lezuhan, így kevesebb vér jut a nemi szervekbe, és a hüvely is nehezebben nedvesedik." Ezzel azonban még nincs vége a szexuális életednek, egyszerűen türelmesnek kell lenni magaddal, és a testeddel, és nem árt egy jó síkosítót is beszerezni. Érdemes a nőgyógyász tanácsát is kikérni, hogy az olyan általános menopauza tüneteket, mint a hőhullámok, az izzadás, és a fáradékonyság, csökkenteni lehessen.

Ha túlhajszolt vagy

A tanulmányok szerint nem az számít, hogy mennyit dolgozol, hanem az, mennyire szereted a munkád. Persze napi 12-16 órás munka után akkor sem lesz kedved a lepedőcsatához, ha amúgy imádod a munkád, mert egy jó alváson kívül semmi másra nem vágysz. A kihűlő félben lévő kapcsolatod feldobhatod, ha a napi hajtásban szakítasz időt néhány pajzán SMS-re, este pedig hazaérkezés után adsz magadnak legalább 20 percet az ellazuláshoz. Igyál meg egy pohár vörösbort, és beszélgess a partnereddel. Egy kis félhomály és halk zene is segít felébreszteni az érzékeket.

Ha elvesztetted a munkád

Ha először történik meg veled, hogy elbocsájtanak, valószínűleg annyit idegeskedsz a pénz és a jövőd miatt, hogy élből elutasítod a partnered szexuális közeledését. Ha munkát váltasz, az jó alkalom arra, hogy újra felfedezd saját magad, keress egy új hobbit, vagy azt csináld, amire már régen nem jutott időt. A kis sikerek, a saját befejezett projektek pozitívan befolyásolják a libidód is.

Ha kilakoltatnak

Az otthonod elvesztése hatalmas csapás, de van kiút a krízisből és a depresszióból. A legfontosabb, legyen tervetek arra, hogy a további pénzügyi összeomlást elkerüljétek. Dr. Hartzel szerint ahogy visszaszerzed a kontrollt a pénz és az életed felett, úgy válsz szexuálisan is egyre nyitottabbá. Akár az anyósodékkal kell összeköltöznöd, akár idegen lakótársakkal kell megosztanod a lakást, mindig meg lehet, és meg is kell találni az intim együttlét lehetőségét. Kell egy talpalatnyi hely, ahol zavartalanul élvezhetitek egymást.

Ha megcsalnak

Ha a partnered félrelép, bizonyára túlságosan sértett és dühös vagy ahhoz, hogy a szexre gondolj. Ha azonban úgy döntötök, a viszony ellenére együtt maradtok, akkor érdemes keresni egy terapeutát, aki segít helyreállítani a bizalmat és az intimitást. Dr. Queen szerint meg kell találni, mitől érzed magad megbecsültnek és kívánatosnak, és ezt meg kell osztani a partnereddel is, aki így a kedvedben tud járni. A szex pedig nemcsak a testi, de az érzelmi intimitást is segít helyreállítani.

Ha gyászolsz

Ha elvesztettél valakit, akit nagyon szerettél, a legfontosabb, hogy a gyászról képes legyél beszélni a partnereddel. Ha a párod tudja, hogy érzel, nem fog idő előtt letámadni, és képes lesz türelmesen kivárni a lelki gyógyulásod. Dr. Schwartz szerint nagyon fontos beszélni a szenvedésedről, mert így a másik nem éli meg elutasításként a viselkedésed. "Mindenképp töltsetek együtt időt, hogy érezd, élsz, annak ellenére, hogy a másik maximálisan tiszteletben tartja a veszteséged. Egy rövid utazás, vagy akár egy kutya örökbefogadása is képes kizökkenteni a megszokott rutinból, és az életedbe lassan visszatérhet az öröm. Ez már egyenes út ahhoz, hogy újra felfedezzétek a testi örömöket is, ami azért is fontos, mert a szex segít leküzdeni a fájdalmat és a depressziót.

Ha felszaladt pár kiló

A túlevés lehet egy fizikai válasz, vagy egy lelki védekezés a stresszre és a krízis helyzetekre. Akár mennyit is híztál, szeresd magad, és tekints magadra szexistennőként. Vegyél fel szép ruhákat, és menj el mozogni, mert a jó kajáktól és a rendszeres testmozgástól erősebb, egészségesebb és boldogabb leszel, és természetesen a szexuális étvágyad is megnő. Ha bízol a testedben, és elhiszed, kívánatos vagy, a partnered újra beléd szeret majd, attól függetlenül, hogy éppen hogy nézel ki. Dr. Hein szerint a vonzó külső csak egy része a varázslatnak, mert a mosolyoddal, a kisugárzásoddal és a lelkeddel is le tudod venni a partnered a lábáról. Ha beszélsz a szerelemről, és képes vagy megosztani, akkor a legszexibb élmény már a tiétek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek