A 4 legnagyobb orgazmusgyilkos

Még ha a pasid mindent meg is tesz az ágyban, hogy kielégítsen, előfordulhat, hogy nem jutsz el a csúcsra. Ennek számos oka lehet: a német Glamour a négy leggyakoribb orgazmus-akadályozó tényezőre keresett megoldást.

Fontos leszögezni, hogy viszonylag gyakori és így teljesen normálisnak számít, ha egy nőnek nem minden esetben vagy csak nagyon ritkán van orgazmusa. A Durex nemzetközi felmérése szerint csak minden harmadik nő él át rendszeresen orgazmust a nemi élete során. Persze előfordul, hogy a csúcspont elmaradása testi okokra vezethető vissza, de olykor a makkegészséges, az orgazmussal nem csak a magazinok lapjain találkozó nőkkel is megeshet, hogy egyszerűen nem jutnak el a csúcsra – méghozzá azért, mert épp ők maguk jelentik az akadályt. A német Glamour négy olyan lehetséges okot gyűjtött össze, amelyek miatt nagy eséllyel elmaradhat az orgazmus. Figyeljünk rá oda és okuljunk.

1. Félelem a közelségtől és kontrollvesztéstől

A szex két legfontosabb eleme az intimitás és a bizalom. Sok nő számára viszont – különösen a kapcsolat elején – éppen a teljes odaadás, a másikba vetett tökéletes bizalom okoz nehézséget. A philadelphiai Temple Egyetem orgazmussal kapcsolatos tanulmánya szerint a nők gyakran azért nem jutnak el a csúcsra, mert nem bíznak eléggé a partnerükben.

A nők 60%-a egyébként többek közt éppen emiatt színlelt már orgazmust. „A nők sokszor így próbálják meg elkerülni, hogy érzelmileg túlságosan kötődjenek a másikhoz”- mondta a felmérést vezető Erin Cooper.

Tipp: Tény, hogy az orgazmus nem más, mint totális kontrollvesztés: ha nem tudod kellőképp elengedni magad, ne is számíts igazi csúcspontra.

Az eksztázis fiziológiája

Az eksztázis és a kontrollvesztés az agyműködésünkben is érdekes képet mutat, olyan agyi területek lépnek működésbe, mint a limbikus rendszer, a hipotalamusz vagy az agytörzs, míg a kontrollfelelős területek működése fokozatosan kikapcsol. Valószínűleg ez okozhatja a gátlások oldódását, az ember pedig át tudja adni magát az élménynek. Nem csak az agyi területeken mutatható ki a változás, vizsgálatok bizonyítják, férfiak és nők vérében szexuális eksztázis során megugrik a prolaktin hormon szintje – színlelés esetén ilyen változás nem következik be.

Forrás: Psychologie Heute

2. Túl sok stressz

Nem nagy újdonság, unalomig szokták ismételni: a stressz az egyik legnagyobb orgazmusgyilkos, de bármennyire is tudatában vagyunk ennek, sajnos sokan még mindig nem tudják kizárni a megfelelő pillanatban.

Tipp: Próbálj meg nem a napi szokványos teendők egyikeként tekinteni a szexre, sokkal inkább a kikapcsolódás oázisaként, ahol mindent gondodat elfelejtheted. Ha a pasid nem csak a szexben, de a kényeztetésben is partner, kérd meg, hogy egy jó kis masszázzsal lazítson el, aztán jöhet egy közös habfürdő, mielőtt vízszintesbe helyezitek magatokat. Minél nyugodtabb és pihentebb vagy, annál nagyobb az esélye, hogy a tested is készen áll az orgazmusra.

3. Szégyenlősség és problémák a saját külsőnkkel

Amíg nem fogadod el saját magad, addig ne is álmodj arról, hogy valaki más majd teljesértékű és vonzó embernek tart. Ha egy nő nem érzi jól magát a bőrében, és az elégedetlenség állandó jelleggel ott motoszkál a fejében, nem csoda, ha képtelen élvezni a szexet. Hallottad már ezerszer? Akkor miért nem tettél még ellene?

Tipp: Tudatosítsd magadban, hogy valószínűleg sokkal kritikusabb vagy magaddal és a külsőddel, mint mások. Egy férfi sem célirányosan a szeplőidet fogja keresni, hanem egyszerűen örül annak, hogy veled lehet. A képlet nem túl bonyolult: nem feküdne veled egy ágyban, ha nem találna szexinek. Élvezz ki minden pillanatot ahelyett, hogy még te hívod fel a figyelmét az állítólagos hibáidra.

Az orgazmus testi tünetei

Agyunk röviddel a csúcspont elérése előtt teljes fordulatszámon pörög, ha bekövetkezik az orgazmus, testünk feletti tudatos kontrollunk részben vagy egészében kikapcsol, több izomcsoport reflexein keresztül, görcsös rángások következtében pedig az izgalom kioltódik. Az eseményben az egész test részt vesz, a pulzus felgyorsul. Nőknél az orgazmus a hüvely külső harmadának heves, ritmikus összehúzódásával kezdődik, amely az egész medencére átterjed.

4. Teljesítménykényszer

A saját magunkkal szemben támasztott elvárások gyakori vendégek a hálószobában, pedig a szex nem egy verseny – legalábbis optimális esetben. Bár a teljesítménykényszer általában inkább a férfiakra jellemző, a nők is gyakran esnek bele ebbe a hibába. Az orgazmus elérése ilyenkor kicsit olyan, mint a célszalag, amit mindenáron át kell szakítani, ha pedig mégsem jön össze, a felek személyes kudarcnak élik meg. A görcsöléstől persze csak a feszültség nő, ergo az orgazmus esélye ezzel fordított arányban csökken.

Tipp: Nem vagytok gépek. Beszéljétek meg az aggodalmaitokat, gondjaitokat, fogjátok fel sokkal játékosabban a dolgot. (Ezt akár vehetitek szó szerint is: betérhettek például egy szexshopba.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek