16

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Őrültekből nincs hiány a nőgyógyászaton sem

A nőgyógyász a legtöbb nő életében egy szükséges rossz, rutin az egész vizsgálat, ahol a mélyreható témákat orvos és páciense nem nagyon érint. Pedig a legtöbb nőben rengeteg dolog kapcsán ég a kíváncsiság, intim dolgokban kérdezni mégsem mer. Egy nőgyógyász doktornő azonban segít a problémán, háromszázötven oldalban merészen és lazán megy neki jó pár nőiességet, szexualitást, szülést, változókort érintő - evidens, összetett és hajmeresztő - kérdéseknek. Kerüli az okoskodást, közhelyeket sem puffogtat, a valóságból merít, és mesél, mint egy barátnő.

Az intim művelődés kérdése sajnos sokaknál nem téma, mindenki ott szedi össze a szexhez, fogamzáshoz és gyógyuláshoz szükséges elemi tudását, ahol csak tudja. Számtalan kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan marad, a legtöbb ember életében ugyanis nincs jelen az a személy, akitől nyugodt szívvel kérdezhetne, aki kellő tudással, nyitottsággal és tapasztalattal bír, hogy választ adjon.

Például az olyan kérdésekre, hogy...

A csikló nagysága megjósolja az orgazmus erősségét? Miért van az, hogy bár van orgazmusom, de soha nem aktus közben? Terhesség alatt a baba érzi, amikor édesanyja szeretkezik? A szeméremszőrzet színe meg kell, hogy egyezzen a haj színével? Miért van egyes nőknek gyermekágyi depressziója, míg másoknak nincs? A megcsonkított nők élvezhetik a szexet? Hogyan ejthet a sperma teherbe, ha az egész kifolyik szex után? Az intim piercing feldobja a nemi életet? Biztonságos parfümözni a nemiszerveket? A nő beszedheti a férje Viagráját? Amikor a nőgyógyászom megkérdezi, hány szexpartnerem volt, mennyire fontos igazat mondani?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ, ha fellapozzuk Dr. Lissa Rankin gyakorló nőgyógyász, Mi újság alul? című könyvét, melyben páciensei és saját hajmeresztő, szomorú és egészen képtelen történetei mentén ad felvilágosítást női anatómiából, lélektanból és szexualitásból, és válik lapról lapra a nőgyógyász barátnővé.

A nőgyógyász barátnő

Dr. Lissa Rankin kaliforniai nőgyógyász céljául tűzte ki, hogy újraértelmezi, mit jelent a XXI. században egészségesnek és vibrálóan életteli nőnek lenni. Abban akar segíteni, hogy a nő észrevegye, mennyire normális és gyönyörű, hogy nőiessége nem merül ki anatómiai tájékában. "Míg az adneralin-pumpáló szülészetet egyszerűen imádtam, emellett leginkább az vonzott a pályára, hogy mélyen érdekelnek a nők, és a problémák, melyekkel szembe kell nézniük. Választott hivatásom ugyanis nem vaginákról szól, hanem emberekről."

Őrültekből nincs hiány

A fiatal, kaliforniai doktornő több ezer szülést és még ennél is több nőgyógyászati vizsgálatot tud a háta mögött, és míg pácienseinek nagy része teljesen hétköznapi problémákkal és állapotban keresi fel, őrült és hihetetlen történetekből sincs hiány, melyek után pláne felmerül az emberben a kérdés: mi az ördög visz valakit arra, hogy nőgyógyász legyen?

Ott van például Mabel esete, aki azért pereltbe be orvosát, mert egy vizsgálat során érzéstelenítés nélkül eltávolította a méhét és hólyagját, és kivágta a nő szeméremajkait. Túszul ejtette őket és a laboratóriumában egy üvegben tárolja őket. És mivel Amerikában mindent komolyan vesznek, ez a nevetséges ügy is egy éven keresztül húzódott, míg végre a bíróságok belátták, a vád merő abszurdum, a doktornő nem tulajdonított el semmit.

A nőgyógyász megpróbáltatásainak azonban ez csak a kezdete, egy következő történetből kiderül, hogy valószínűleg ő az egyetlen nő az univerzumban, aki tudja, milyen, ha egy vagina kicsírázik. A furcsa jelenséget egy ChiChi nevű hölgy produkálta, akinek nemi szervéből valóban csírák lógtak ki. Bármennyire is hihetetlen, a fiatal nőnek azt tanácsolták, ha nem akar teherbe esni, helyezzen a hüvelyébe egy burgonyát. Ő megtette, és bár teherbe nem esett, de a krumpliról megfeledkezett, ami szépen lassan kicsírázott.

Szintén a szexuális felvilágosítás tökéletes hiányát szemlélteti a bíbor színű vizelettől szenvedő nő esete, aki hallgatott a mamája tanácsára: mindig használj zselét, amikor a fiúk kotont húznak! A lány megfogadta és egész egyszerűen gyümölcszselével síkosított. A pirosas folyás rejtélye azonnal megoldódott. (Ezek után végképp nem látjuk a szakma lehetséges szépségeit, és akkor a férges nő esetét még le se mertük írni).

Szülés körüli őrület

A nőgyógyászati klinikán az érdekes anatómiai jelenségekből sincs hiány, a doktornő világra segített már olyan hermafrodita kisbabát, akinek dupla szeméremajkai voltak, csiklója helyén pedig pénisz-szerű képződmények nőttek. De olyan tinilánnyal is volt már dolga, akinek a vagináját egy perforált szűzhártya zárta el, és annak a tinilánynak a története sem épp hétköznapi, aki két vaginával, két méhnyakkal és két méhvel sújtott a anyatermészet. Mivel előtte nem járt terhesgondozáson, a különleges altáji adottságaira szülés előtt/alatt derült csak fény. Férje mindig gyanította, hogy különleges a felesége, mindig úgy érezte, mintha két nővel szeretkezne, néha olyan szűk volt mint egy szűzlány, máskor meg tágabb.

Megcsonkított afrikai nők a nőgyógyászaton

A legsokkolóbb orvosi tapasztalások egyike, amikor a szakember megcsonkított nőket vizsgál. Somoya, a szomáliai menekült nőt gyermekkorában csonkították meg, aki házasodni készült és arra kérte a doktornőt, hogy a nászéjszaka előtt műtéti úton nyissa fel a szeméremtestét. Ha ezt nem teszi meg, akkor férje addig döfködi a péniszével míg szét nem szakad. (A szüzesség elvesztése egyet jelent, ha a férj erőszakkal felszakítja azt). Szakadás után a vagina csak úgy marad nyitva, ha a seb gyógyulása alatt folyamatosan nemi életet él, majd szül. Talán nem kell magyarázni, hogy mind a szexuális élet, mind a szülés borzalmas fájdalmakkal és fertőzésveszéllyel járt a megcsonkított nők számára.

A nőgyógyász a saját életéről is mesél

Dr. Lissa Rankin
Dr. Lissa Rankin
"Minden alkalommal, amikor egy pénisz közelített felém, konkrétan elhagytam a testem. Egy részem felmenekült a hegyekbe, gyilkost üvöltve, miközben az agyam otthagytam a partneremnek, hogy azzal szeretkezzen. Az elmém pedig megtanult a legjobb pillanatokban nyögni, elsajátította a megfelelő szexuális viselkedéseket, s mindez elegendő volt ahhoz, hogy a felszínen tartson egy kapcsolatot néhány év erejéig, de semmiképpen sem ahhoz, hogy a másik eszét veszítse tőlem. A tény, hogy nőgyógyásznak készültem, csak még ironikusabbá tette szexuális kiábrándultságomat. Egész nap vaginákat bámultam, közösüléssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltam és szexuális komfortérzetről prédikáltam. Mások egyfajta mindentudó guruként tekintettek rám. Tudásomat értéknek láttam, amely kiegyensúlyozta hálószobai értéktelenségemet. Ekkor még senkinek nem árultam el az igazságot. Egy kibaszott álszentnek éreztem magam."

18+-as kérdések

Az alapvető kérdéseken (tisztálkodás, szőrtelenítés, védekezés, fogamzás) túl persze, hogy a szexuális tartalmú kérdésekkel találják meg leggyakrabban a doktort. Megtudjuk, hogy hiába nyel a nő Viagrát, a szexuális gerjedelem elmarad, de választ kapunk arra is, hogy nemi izgalom és nedvesedés sem járnak mindig együtt. És persze ott az örök kérdés, mi van akkor, ha a nő még soha nem élt át orgazmust?

Claire negyvenkilenc éves volt, amikor életében először beismerte, hogy még soha nem élte át a nemi csúcsot. Férjével huszonegy évnyi házasságuk során gyakran szexeltek, és bár mindig felizgult, nedves is lett, a közösülést is élvezte az intimitás miatt, azt azonban nem értette, hogy mire fel ez a nagy hűhó. Soha nem volt orgazmusa és nagyon vágyott rá. A doktornő segítségével előbb megtanult maszturbálni, majd férjének is megmutatta a technikát, végül pedig kivágta a magas C-t.

Clairhez és a könyv többi főszereplője mellett sokan vagyunk, akik ilyen vagy olyan problémáktól szenvedünk, melyek azzal fenyegetnek, hogy pont a lényegről, nőiesség szépségéről terelik el a figyelmet. Akármilyen zavar is teszi ezt, érdemes a kérdésekre választ keresni, gyakran egy barát, egy szakember, egy újságcikk vagy éppen egy könyv adja meg a azt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek