INTIM

A jó szex kulcsa: az empátia

2011. június 24., péntek 18:03

Aki szeretne egy picit polírozni a szexuális életén, az jól teszi, ha tanul egy kis empátiát, szakértők szerint ugyanis a lelki beleérző képesség egy jótékony folyamatot indít el a párkapcsolatban, a szex örömtelibb és felszabadítóbb lesz.

Fotó: Tor Kristensen
Fotó: Tor Kristensen

Tulajdon pszichológiai profiljával többé-kevésbé mindenki tisztában van, de hogy egy-egy fontos lelki adottság mennyire befolyásolja a szexuális életet, arról csak keveset sejtünk - írja a livescience. A Baltimori Johns Hopkins Bloomberg School kutatói 3200, 18 és 26 év közötti heteroszexuális diák és diáklány önbecsülését, önrendelkezési képességét és empatikusságát vizsgálták, majd ezen adottságokat összevetették a szexuális boldogságukkal.

A férfiak és nők szexuális örömskálája nem egyezik

A kutatók értelmezési szótárában az önrendelkezés vagy más szóval az autonómia személyes meggyőződést jelent; az önbecsülés az ember saját értékeibe vetett hitét jelöli, míg az empátia a beleérző képességet jelenti, amikor az ember képes a másik helyzetét elképzelni, átérezni és ennek tükrében reagálni. Kutatók azt vizsgálták, hogy ezen lelki adottságok mellé milyen nemi élet társult.

A beszámolókból kiderült, férfiak és nők szexuális örömskálája nem egyezik. A legtöbb orgazmusról a fiatal férfiak számoltak be, tízből kilenc férfi állította, hogy eljut a csúcsra, míg a nőknek kevesebb, mint a fele nyilatkozta ugyanezt. Ami az orális szexet illeti, megint csak a férfiak beszámolója volt a legpozitívabb, akik nemcsak kapni, de adni is szeretnek. A többség úgy nyilatkozott, hogy szeretik orális örömökben részesíteni partnerüket, ami ellentmond annak a közhiedelemnek, hogy a férfiak csak a saját örömüket tartják szem előtt. A kérdés már csak az volt, hogy az őszintén valló fiatalok lelki alkatra milyenek.

Sokáig nem mertem elmondani, hogy nem érzek semmit szex közben

"Számomra nagyon nehezen indult be a szex, tizennyolc voltam, amikor elvesztettem a szüzességem, de öt év után éltem csak át az első orgazmusom. Nem mertem elmondani, hogy nekem nem megy ez az egész. Szégyelltem, azt hittem, hogy valami hiba van bennem, amiért nem érzek semmit. Aztán elkezdtem nagyon sokat olvasni a szexualitásról, otthon pedig egyre gyakoribb téma lett a szex. Ez az izgalmas tanulás pedig izgalmassá tette a nemi életet is, szépen-lassan megjött az önbizalmam, a szex pedig egyre jobb lett." - írja Eszter (32), aki ahhoz a férfihoz ment feleségül, akivel élete első extázisát is átélte.

Az empátiának komoly motivációs hatása van

Az elemzés világosan megmutatta, hogy a nők esetében valamennyi tényező hatással van a szexre, igazán azok boldogok az ágyban, akik önbecsülése egészséges, empátiája nagy és mindehhez még autonóm személyiségek is, a szexuális életük is örömtelibb, a férfiak esetében ugyanakkor a szexuális élet akkor mutatott igazán magas értéket, amikor a lelki profiljuk erősen empatikus személyiségről árulkodott.

A szakértők szerint az empátiának komoly motivációs hatása van, arra buzdít, hogy az ember örömöt okozzon a másiknak, de pont emiatt a másik kényeztetését is sokkal könnyebben fogadja, aki empatikus, fogékonyabb és érzékenyebb a másik igényeire. Empatikus társra elsősorban azoknak a nőknek van szükségük, akik számára a szexuális akadályok, például a szorongás, a nehézkes kommunikáció vagy a kísérletezéstől való félelem leküzdése nem megy könnyen, egy empatiksu társ mellett jobbak a kilátások a boldog szexre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.24 19:40:45Dr.perrycox

  Ehez nem szólok hozzá

 • 2011.06.24 20:02:10xxdd

  "a férfiak csak a saját örömüket tartják szem előtt" itt a lényeg

 • 2011.06.24 20:03:08nyúlósgumitej

  ne is!
  en viszont megkerdeznem, mi koze ehhez a cikkhez annak a szoszinek a kepen?

 • 2011.06.24 20:45:55Theodoro

  xxdd
  jo nagy luzer pina lehetsz, aki csak balfaszokkal jott ossze eddigi elete soran, ha nem voltal kepes ertelmezni a mondat elso felet

 • 2011.06.24 21:34:00penelope garcia

  "Tulajdon pszichológiai profiljával többé-kevésbé mindenki tisztában van"
  Ezzel vitatkoznék.
  Egyrészt az emberek majd kétharmadának fogalma sincs arról, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy pszichológiai profil.
  Másrészt a legtöbben igencsak más képet dédelgetnek magukról, mint amilyen valójában.

 • 2011.06.24 21:35:27Joe69

  Elég furcsa, hogy ezt az elég fontos témát ílyen kurtán adják, biztos nem ért rá tovább fordítgatni a cikkíró.

  Amúgy az empátia nem sokat ér szimpátia nélkül. Biztosan sokan érzik, megérzik, sőt megértik, hogy a másik olyan szívesen megkúrná-lefeküdne vele, de ha egyszer nem kell a pasi(vagy esetleg a csajszi bűnronda-idióta-öreg, stb.) akkor hiába a nagy beleérzés a másik helyzetébe, maximum sajnálkozhat rajta..

 • 2011.06.24 21:46:28Moan

  Milyen ügyesen ki van találva, hogy van amelyik poszthoz lehet szólni, van amihez meg nem. Ez a poszt egy nagy nulla. Semmi. Üres és közhelyes. de legalább nem írnak benne baromságot. Intim.. Pffff... Az intimhez hozzá lehet szólni. Bezzeg tegnap oltári baromságot olvastam az Életmód topikban..ahhoz bezzeg persze, hogy nem lehetett kommentet írni. Pfff...
  Lámák.

 • 2011.06.24 21:47:01Moan

  Visszavonom. Ez a poszt is baromságokat ír.

 • 2011.06.24 21:48:16Moan

  Szakértők. :) A szakértők azért azok, mert a gyakorlatban amúgy fogalmuk nincs a dolgokról, amit szakértenek. :D

 • 2011.06.24 21:54:37Moan

  Szerintem az új médiatörvénynek ki kéne térnie a butaságra is... meg a félrevezetésre... meg a dilettanizmusra... meg a ...ezekre sorban. :)

 • 2011.06.25 00:31:04Medencefűtés

  Moan, ha valamit nem tudsz felfogni az nem biztos, hogy az írás hibája ám :)

  Akikben nincs meg a fent leírt empátia, azoknak ez a cikk teljesen érthetetlen lesz.

 • 2011.06.25 00:35:17Moan

  Medencefűtés:

  Aki meg mindent elfogad amit leírnak, az meg elég komoly kihívásokkal küzd bizonyos területeken. ;)

 • 2011.06.25 00:59:34Gyarló Hintaló

  húúú rám nagyon ráférne egy empátia tréning!!!

  gyenge vagyok

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta