A jó szex kulcsa: az empátia

Aki szeretne egy picit polírozni a szexuális életén, az jól teszi, ha tanul egy kis empátiát, szakértők szerint ugyanis a lelki beleérző képesség egy jótékony folyamatot indít el a párkapcsolatban, a szex örömtelibb és felszabadítóbb lesz.

Fotó: Tor Kristensen
Fotó: Tor Kristensen

Tulajdon pszichológiai profiljával többé-kevésbé mindenki tisztában van, de hogy egy-egy fontos lelki adottság mennyire befolyásolja a szexuális életet, arról csak keveset sejtünk - írja a livescience. A Baltimori Johns Hopkins Bloomberg School kutatói 3200, 18 és 26 év közötti heteroszexuális diák és diáklány önbecsülését, önrendelkezési képességét és empatikusságát vizsgálták, majd ezen adottságokat összevetették a szexuális boldogságukkal.

A férfiak és nők szexuális örömskálája nem egyezik

A kutatók értelmezési szótárában az önrendelkezés vagy más szóval az autonómia személyes meggyőződést jelent; az önbecsülés az ember saját értékeibe vetett hitét jelöli, míg az empátia a beleérző képességet jelenti, amikor az ember képes a másik helyzetét elképzelni, átérezni és ennek tükrében reagálni. Kutatók azt vizsgálták, hogy ezen lelki adottságok mellé milyen nemi élet társult.

A beszámolókból kiderült, férfiak és nők szexuális örömskálája nem egyezik. A legtöbb orgazmusról a fiatal férfiak számoltak be, tízből kilenc férfi állította, hogy eljut a csúcsra, míg a nőknek kevesebb, mint a fele nyilatkozta ugyanezt. Ami az orális szexet illeti, megint csak a férfiak beszámolója volt a legpozitívabb, akik nemcsak kapni, de adni is szeretnek. A többség úgy nyilatkozott, hogy szeretik orális örömökben részesíteni partnerüket, ami ellentmond annak a közhiedelemnek, hogy a férfiak csak a saját örömüket tartják szem előtt. A kérdés már csak az volt, hogy az őszintén valló fiatalok lelki alkatra milyenek.

Sokáig nem mertem elmondani, hogy nem érzek semmit szex közben

"Számomra nagyon nehezen indult be a szex, tizennyolc voltam, amikor elvesztettem a szüzességem, de öt év után éltem csak át az első orgazmusom. Nem mertem elmondani, hogy nekem nem megy ez az egész. Szégyelltem, azt hittem, hogy valami hiba van bennem, amiért nem érzek semmit. Aztán elkezdtem nagyon sokat olvasni a szexualitásról, otthon pedig egyre gyakoribb téma lett a szex. Ez az izgalmas tanulás pedig izgalmassá tette a nemi életet is, szépen-lassan megjött az önbizalmam, a szex pedig egyre jobb lett." - írja Eszter (32), aki ahhoz a férfihoz ment feleségül, akivel élete első extázisát is átélte.

Az empátiának komoly motivációs hatása van

Az elemzés világosan megmutatta, hogy a nők esetében valamennyi tényező hatással van a szexre, igazán azok boldogok az ágyban, akik önbecsülése egészséges, empátiája nagy és mindehhez még autonóm személyiségek is, a szexuális életük is örömtelibb, a férfiak esetében ugyanakkor a szexuális élet akkor mutatott igazán magas értéket, amikor a lelki profiljuk erősen empatikus személyiségről árulkodott.

A szakértők szerint az empátiának komoly motivációs hatása van, arra buzdít, hogy az ember örömöt okozzon a másiknak, de pont emiatt a másik kényeztetését is sokkal könnyebben fogadja, aki empatikus, fogékonyabb és érzékenyebb a másik igényeire. Empatikus társra elsősorban azoknak a nőknek van szükségük, akik számára a szexuális akadályok, például a szorongás, a nehézkes kommunikáció vagy a kísérletezéstől való félelem leküzdése nem megy könnyen, egy empatiksu társ mellett jobbak a kilátások a boldog szexre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra