INTIM

Nőnek születni kiszúrás, férfinak születni szerencse

2011. június 6., hétfő 19:27

Környezetemben van néhány nő, akik valahogy elvesztek félúton: férfiasság és nőiesség között próbálják megtalálni, felébreszteni és elfogadni magukban a nőt, megtapasztalni annak természetszerű szépségét – nem sok sikerrel. Női testbe bújt fiúk ők, akiknek szemmel láthatóan kényelmetlen ez a jelmez. Dr. Kunsági Andrea pszichológust kérdeztük a probléma gyökeréről és feloldásáról, női szerepekről és a női örökségről.

Fotó: Mark Sebastian
Fotó: Mark Sebastian

„Kislánynak születtem, mégis fiúnak neveltek. A körülmények tehettek róla, nálam pár évvel idősebb fiú között cseperedtem fel, az ő kinőtt ruháikat hordtam, velük fociztam, sárcsatáztam, vadásztam és fára is másztam. Mint egy fiú. Ma 30 éves vagyok, fiús énemet magamról lekaparni sehogy nem tudom. Gyakran érzem, hogy női testbe bújt fiú vagyok. Hogy manapság jó ez vagy sem, nem tudom. Mindenesetre egy életre meghatározta az életem”- írja Eszter, aki bár fiússágából nem csinál problémát, szívesen megtapasztalná, hogyan érez egy igazi nő.

Vele szemben Dorka (35) szenvedésként éli meg a női létet, főleg a menstruáció és tulajdon teste, a mellei idegesítik. „Nőnek születni kiszúrás. Férfinak születni szerencse. A férfiak kivételezett helyzetben vannak nőkkel szemben minden téren. Ha ez a téma szóba kerül, akkor ezt senki sem ismeri el, de még sosem találkoztam olyan férfival, aki nő szeretett volna lenni. A nők sokkal inkább lennének férfiak, mert a férfiaknak jobb.”

Kata (31) számára a nőiesség szintén nem az, ami lehetne: „A mamám kilenc hónapon keresztül bízott benne, hogy harmadik gyereke is fiú lesz. Nem akart lányt. Én azonban lánynak születtem. Most múltam 31 éves, de még mindig nem találtam meg a nőiességemet. Testi adottságaim jók, vékony vagyok és csúnyának sem mondanám magam, mégis nagyon idegen és kényelmetlen számomra ez a test. Fejben is inkább fiúnak érzem magam, mint nőnek. Nemcsak mentálisan, de fizikálisan is erős vagyok, rengeteg, tipikusan férfimunkának nevezett dolgot, előbb és könnyebben megcsinálok, mint a férfiak. Párkapcsolataimban én vagyok az erősebb, a terhelhetőbb. A tipikus női pózok, mint a smink, a szép ruhák, a magassarkú kényelmetlen."

Generációs örökség

A három megszólaló bár keresi a megoldást, nem tudja, miért lettek ők mások, nőiességük miért nem jön természetesen, ahogy az más nőknél. Dr. Kunsági Andrea pszichológus szerint nehéz a női létet elfogadnia valakinek, ha az anyja se gondolta, hogy lánynak születni, nőnek lenni jó - mint a harmadik történet szereplője esetében. "Az elmúlt évszázadok a nőket alárendelteknek tartották, kiszolgáltatottak voltak a férfiaknak, és ezeknek a nyomait generációk örökítették át az utódaikra. Jó, ha valaki ezt fel tudja végre dolgozni és kilép a transzgenerációs örökségből, élvezni kezdi a női létet és jó mintát mutat a gyerekeinek is. Mivel a történet szereplőinek nincs rá jó mintájuk, nem tudják, mitől lenne jó nőnek lenni, ehhez érdemes pszichoterápiás segítséget igénybe venniük, mivel a nemi identitás tanulással, mintakövetéssel is alakul, a rossz minta is átadódik az utódoknak, de terápiában átírható."

Manapság a nőknek nagyon sok érvényesülési lehetőségük van, ami nem volt mindig adott. Szeretnének legalább akkora eredményt elérni, sikeresek, elismertek, anyagilag megbecsültek lenni, mint a férfiak. A társadalom még mindig inkább férfijogú, - és bár ellentétes tendencia is egyre inkább előfordul, - a gyerekek az apa nevét öröklik, a feleségek veszik fel a férj nevét, és így tovább. A férfiak, akik a legtöbb vezető szerepet betöltik és dominánsak a klasszikus családokban, az egyenjogúsági elképzelések ellenére nem érzik úgy, hogy azonos teljesítményt nyújtanak a nők, azonos státuszban, azonos anyagi juttatásokat kell nekik nyújtani, vagy hogy a klasszikusan női feladatok, amik a családban, a gyerekek körül felmerülnek egyenértékűek a pénzben mérhető munkával. Ezek valóban hátrányok.

A nőiesség külső jegyeit pedig a közvetlen környezet vagy elismeri, értékeli, díjazza kedves szavakkal, elismerő pillantásokkal, bókokkal, dicséretekkel vagy nevetség tárgyává teszi, gúnyolja, aszerint, hogy a szépség, a vonzó, igényes megjelenés, vagy éppen a nőies öltözet, smint az adott környezetben érték vagy a rosszlányság jelzése, magyarázza Kunsági Andrea.

Nincs velük semmi baj

A szakértő arra is rávilágít, hogy a fenti jelenséget nem szabad összemosni a transzexualitással, két különböző jelenségről van szó. „A fenti példákban említett nők szeretik azokat a tevékenységeket vagy külső megnyilvánulásokat, amiket a környezetükben elsajátítottak, ami a nemüket illeti, csupán nem tanultak meg nőnek lenni, annak minden előnyével és hátrányával. Ellenben az, aki nem érzi magát nőnek, úgy érzi, hogy elcserélték a nemét, már nehezebb helyzetben van, hiszen az identitása, a vonzódása, a hovatartozása mind ellene szól annak, aminek őt a születési neme alapján a környezet látja.

Ebben már valóban nehéz teljes életet kialakítani. Akinek azonban ilyen mértékben az ellentétes nemnek megfelelő nemi azonosságtudata alakult ki, nem az fogja "férfivá tenni", hogy férfinak lenni jobb, hanem egyszerűen tévedésnek érzi, hogy női teste van, miközben minden szempontból férfinak érzi magát.”

Anyává válás sem segít

A három nő esetében aktuális téma az anyává válás kérdése: vajon képesek lesznek egy egészséges női mintához hozzásegíteni a kislányaikat, egyáltalán, szabad egy olyan nőnek anyává válni, aki nem találja meg magát a női szerepben vagy pont az anyaság lesz az, ami elhozza a változást? A kérdés nagyon összetett, a válasz mégsem az:

„Az tud női mintát adni, pozitív értelemben női modellként szolgálni a lányának, aki maga is értékeli, és élvezni is tudja a női létet. Egy egyszerű példa: azokban a családokban, ahol a havibaj kifejezés él, és az anya kínok között, szégyenként éli meg a ciklusát, nehéz lesz a lányának nem így gondolni a teste jelzéseire. Ahol viszont az anya élvezi a környezete elismerését a szépségéért, a kedvességéért, a gondos anyai viselkedéséért vagy akár nem feltétlenül pozitívnak tekintett tulajdonságaiért, például "szeszélyes, tipikus nő", mondják rá szeretettel, és ahol derűvel, mosollyal tudja a nő élni a mindennapjait, figyelni a lánya nővé válását, nyilván egészségesebb, örömtelibb női mintául is tud szolgálni a lányának.”

A női szerep elfogadása

A probléma alapja a női szereprendszerről szól, arról, amit egy nőtől elvár a környezete, és amit ennek alapján ő is elvár magától. A test, a külső megjelenés ennek csak egy része, magyarázza a szakember. A vonzó női test szép férfi és női szemmel egyaránt, ha nem tanul hozzá valami rosszat, szégyellnivalót az ember. A lekezelés, a háttérbe szorulás, vagy az alárendelődés kényszere az, amit el szoktak utasítani a nők, és súlyos esetekben ezzel együtt elutasítják a nőiséget is.

A terápiás segítség arra szolgál, hogy a rossz mintát, a negatív szerepképzeteket külön válasszuk a nőiségtől, hogy az megélhető legyen teljességében, nehézségeivel, kihívásaival, de örömeivel, gazdagságával együtt. Mert hát nőnek lenni jó.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.07 10:36:54Terézágyú

  "Mosogatás takarítás, gyereknevelés nem az én világom. Gondoskodásomat is jobb szeretem abban kiélni, hogy rám lehet támaszkodni"

  Tehát akkor a férjed mosogat, takarít, neveli a gyerekeket és mindeközben rád támaszkodik...?

  "egy pasi engem inkább az eszemért szeressen, ne a két nagy mellemért..."

  Kiváncsi vagyok arra a pasira...

 • 2011.06.07 10:45:25fantáziapanaszlakat

  nem láttam leírva, hogy "péniszirigy"

 • 2011.06.07 10:53:21Geolány

  Van itt néhány fogalmi tévedés: az emancipunci se nem feltétlenül frigid, sem önsajnálkozós nyálas kislány. Csak vannak akik elszúrják a képet. lásd: egy magyar lop a bécsi boltban és elkapják akkor onnantól z összes osztrák számára minden magyar mocskos tolvaj.

  Én gyakrabban vezetek, mint a kedves... és sokkal jobban. Nem ciki, adottság. Ami tény: parkolásban valódi nő vagyok. :-)

  Gyerekkoromban engem agyaltak meg ha öcsém rosszat csinált, merthogy nem vigyáztam rá. Utána néha én vertem a fiúkat ha cseszegettek, sosem hagytam magam bántani. Egyetemen az összes fiú a lányokon élősködött, mert még az órára se jártak be, jegyzet viszont kellett.

 • 2011.06.07 10:53:53Martian

  Lord_M_: valamennyire ez is igaz... de az is, hogy ha a nő keményen nyomja az alkut, akkor könnyen úgy járhat, hogy "ennyiért már férfimunkaerőt is kapunk" (aki nem fog majd elmenni szülni).

 • 2011.06.07 10:58:00minyimaaa

  _

 • 2011.06.07 10:58:30minyimaaa

  elnyelte a kommentemet a kötshögh

 • 2011.06.07 10:58:56Martian

  "egy pasi engem inkább az eszemért szeressen, ne a két nagy mellemért..."

  Ebben azért van igazság, mert a két nagy mell idővel lecserélhető frissebb pipihúsra, viszont az esze által (is) használható nő később értékálló... persze ez nem mentség arra, ha valaki eleve nem vonzó.

 • 2011.06.07 11:00:45minyimaaa

  az lett volna a lényeg:

  az orvosok &/v sebészek szerintem foglalkoznak a péniszirigy ("nőkkel" ill.) genderű lényekkel

 • 2011.06.07 11:05:30Geolány

  exlex
  Nem tán nőgyűlölő vagy?

 • 2011.06.07 11:06:18fehéregér

  Azok a férfiak, akik rettegnek az emnacipációtól, vagyis a nők egynejogúságától (aminek alapból lennie kellene, merthát mi is indokolja, hogy kevesebb joguk legyen?) vagy éppen egy f*sz "emanci-puncinak" nevezi őket, azok nem férfiak, hanem rettegő kisfiúk. Felnőni uraim.

 • 2011.06.07 11:06:58fehéregér

  emnacipációtól- emancipációtól természetesen

 • 2011.06.07 11:07:51Arcturus

  "Röviden: a fő probléma az, hogy furcsán néznek, a pasik elfutnak, ha megtudják, hogy néha szerelgetem az autómat, hogy motorvásárlás előtt állok, és szívesebben leszek motorolajszagú mint konyhaszagú"

  Nem furcsán néznek, nem elfutnak, hanem nem erre van szükségük. Finom kaja a spenót, csak hát nem szeretem és nem azt akarok enni.

  "Kifejezetten utáloma tipikus nőiesnek mondott szerepeket. osogatás takarítás, gyereknevelés nem az én világom. Gondoskodásomat is jobb szeretem abban kiélni, hogy rám lehet támaszkodni, álmokat megvalósítani, mert imádok dolgozni."

  Mosogatni, takarítani, meg gyereket nevelni minden felnőtt egyed kötelessége. Igen, a férfié is, ha úgy alakul. Ki szeret mosogatni? Senki. A nők sem.

  "Terézágyú: na amelyik nőnéál az hátrány, hogy a pasinak nincs jogsija, az olyan is."

  De ha egyszer mind olyan, amelyik valahogyan kinéz (és itt most mondjuk az átlagnál kissé rosszabban kinézőktől indul).

  Megmondom én, miért nem könnyebb a férfiaknak: olyan ez, mint amikor a fogorvosnál vagy, igen, nagyon rossz, de tudod, hogy egyszer vége van. Úgy meg könnyebb elviselni. A nők, akármennyire is fiúsak, bármikor MEGTEHETIK, hogy végül mégis csak a női mivoltukból fakadóan a férfire hárítanak valamit. A férfi nem teheti meg. A férfi akkor is családfő, ha az anya kemény és fúr-farag. De ha nagy gebasz van, akkor is a férfit fogják megalázni, lenézni, stb., ha a dolgokat nem intézi el. Ha nagy probléma van, akkor is a nőt-gyerekeket segítik először. Ez az a különbség, ami most is megvan. Ha én becsülettel dolgozgatok és becsülettel felnevelek 2 gyereket férfiként, az egy viszonylag szerencsétlen karrier, mert úgymond "nem vittem sokra". Ha egy nő csinálja ugyanezt, akkor sikeres anya, sikeres ember. Mondhatná valaki, hogy ez a régi világ elavult szemlélete, de NŐKBEN ösztönösen megvan ez! Még a modernekben is!

 • 2011.06.07 11:11:53Geolány

  Hm, nekem van kocsim, a faszimnak nincs... pont nem érdekel a verda vagy a kéró pasiügyekben. Sőt, irtózom a nyálas, pénzverő ficsúroktól. Üresfejű, műszőke, műmellű nőkhöz valók. Pedig vagyok minimum átlagos nő. :-) Biztos én vagyok az átlagot erősítő kivétel....

 • 2011.06.07 11:12:18Arcturus

  Ha a nő a gyerekkel otthon ül, akkor az elviselős, tűrős, passzív mentális állapot a legjobb, abba is kerül, a férfi meg ugyanekkor kénytelen a stresszes, döntéshozó, őrlődő, örökké a jövőn agyaló mentális állapotba kerülni, hiszen felelős a másik kettő (három, stb.) ember anyagi környezetéért.

 • 2011.06.07 11:13:57Arcturus

  "pont nem érdekel a verda vagy a kéró pasiügyekben"

  Itt meg mindössze arról van szó, hogy te sajnos a nők kisebb százaléka vagy, így kisebb valószínűséggel talál hozzád hasonlóra egy adott férfi, plusz nem jut mindenkinek. Most csak matekkal nézve a dolgot.

 • 2011.06.07 11:18:11Terézágyú

  "Geolány: exlex Nem tán nőgyűlölő vagy?"
  "Geolány Hm, nekem van kocsim, a faszimnak nincs.."

  A faszidnak???
  Te így hívod? Talán jobb lenne, ha az eszéért szeretnéd, nem a nagy mell... vagyis izéjéért...

  "Biztos én vagyok az átlagot erősítő kivétel...."

  Egyszerű ez: ha valakinek olyan a pasija, hogy nem a külsejéért szereti, hanem az eszéért, akkor ő büszkén vallhatja, hogy "engem ne a külsőmért szeressenek!"... de ha valakinek éppen/régóta nincs senkije, csak ül otthon magában akkor sok értelme van ezt mantrázni, hogy "ne a külsőmért..."
  Ugyanez érvényes a "verda" (= cigány szó) esetében is. Egyébként: tehát a pasidnak nincs jogsija se?

 • 2011.06.07 11:30:18Geolány

  Terézágyú
  Feleslegesen forgatsz ki szavakat. Mondhattam volna, hogy kicsi kocsim és hogy a kedvesem; s amit mondtam, végtére épp azt is jelenti, csak szlengesítve. :-)
  Van jogsija, persze, csak én jobban vezetek. Viszont ő rendkívül kreatív a konyhában amit én nagyon csodálok és imádok benne.

  Régen rossz ha valakit a külsője miatt szeretnek, nem az eszéért...

 • 2011.06.07 11:35:58tea fan

  Phátyol Ferenc

  Nem mindenki érzi jól magát úgy, ha semmit nem csinál...

 • 2011.06.07 11:41:09Rebelde

  geolány,

  azért ne tiltakozz, ha a külsődért is szeretnek, tekintve, hogy a szinte minden férfi szép feleséget és barátnőt akar, aztán jut ami jut:)

  ha nem néznél ki jól valamennyire kétlem, hogy csak az eszed miatt szóba álltak volna veled:)

 • 2011.06.07 11:48:38Geolány

  Rebelde
  Jogos, elfogadom. De azért jó ha nem csak.... pláne hosszú távon, mivel a szépség sajna múlandó. Vagy legalábbis átalakul. :-)

 • 2011.06.07 11:58:57Martian

  "A nők, akármennyire is fiúsak, bármikor MEGTEHETIK, hogy végül mégis csak a női mivoltukból fakadóan a férfire hárítanak valamit. A férfi nem teheti meg. A férfi akkor is családfő, ha az anya kemény és fúr-farag. De ha nagy gebasz van, akkor is a férfit fogják megalázni, lenézni, stb., ha a dolgokat nem intézi el."

  Igen, ez jellemző a patriarchális modellre... de ebben az is benne van, hogy a férfi az asztalra csap hogy: "vagy arról szólnak a dolgok, hogy együtt oldjuk meg a problémákat... vagy én fogom eldönteni és nem a te elvárásaid, hogy a helyzethez mérve mit tekintek járható útnak, megoldásnak".

 • 2011.06.07 12:03:27Terézágyú

  Geolány: "Feleslegesen forgatsz ki szavakat. "

  Nem forgatom ki. Faszinak hívod.

  "Van jogsija, persze"

  Na, hát én arról beszéltem, hogy mi van, ha valakinek nincs.

 • 2011.06.07 12:06:32Arcturus

  "Igen, ez jellemző a patriarchális modellre..."

  Nem, ez az ösztönös, evolúciós eredetű emberi gondolkodásra jellemző, akár konzervatív valaki, akár modern gondolkodású, akár férfi, akár nő.

 • 2011.06.07 12:22:51exlex

  @fehéregér

  "Azok a férfiak, akik rettegnek az emnacipációtól, vagyis a nők egynejogúságától (aminek alapból lennie kellene, merthát mi is indokolja, hogy kevesebb joguk legyen?)"

  Ez már rég nem emancipációról szól. Már parlamenti kvotát kérnek a nők, hogy ne a szavazás döntse el ki kerül be a parlamentbe, hanem az, hogy mi van a lába között.

  Magyarországon 9 évig lehet gyesen az anyuci. Amrikában 2 hónapig, Angliában 6 hónapig.

  40 év munka után nyugdíjba mehetnek a nők, a férfiak miért nem????????

  Bizonyos gyógyszereket csak nőknek támogat a TB, ilyen az oszteoporózis kezelésére használt gyógyszerek. Ez talán nem diszkrimináció?

  Az egyik skandináv országban mesterségesen növelni akarták a női cégvezetők számát ÉS BUKTA LETT A VÉGE. Belátták, hogy ilyesmit nem érdemes adminisztratív eszközökkel kikényszeríteni.


  A TÖKÖM TELE VAN!!!!

 • 2011.06.07 12:30:16Martian

  Arcturus: ha körbenézünk az állatvilágban, sok esetben észrevehetően az utódlást adó nősténynél a dominancia... pl. a hímeknek feltűnőbb a külsejük, hogy felhívják magukra a nőstény figyelmét... nem a nősténynek kell kívánatosnak lennie, hanem pont fordítva.

  Úgyhogy korántsem magától értetődő, amiről írsz... és pl. az evolúciós párhuzam alapján a történelem folyamán is jellemzőbb lett volna a többférjűség, mint a többnejűség.

  Viszont a nőkhöz képest kevésbé domesztifikálódott hímek/férfiak a gondolkodás, a cselekvőképesség fejlődése által (ez már a főemlősökre is igaz) könnyebben jutottak hatalomhoz, vagyonhoz... ami felszámolta az utódlétrehozás képességének egyedülálló hatalmi szempontjait.

 • 2011.06.07 12:34:25Geolány

  Terézágyú
  Mégiscsak kiforgatod. Itt faszinak hívom, de ez egy fórum. Egyébként kedvesemnek említem. Irreleváns.
  Jogsi: szintén. Elképzelhetetlen, hogy bizonyítványok alapján válasszak párt. Ez olyan, mintha kizárnék valakit azért, mert nem beszél angolul, vagy olaszul.

 • 2011.06.07 12:43:18Martian

  Arcturus: úgy is lehet fogalmazni, hogy amíg az - ösztönösen működő - állatoknál a fajfenntartás abszolút prioritás, addig az öntudattal rendelkező emberi világban szükséges, de korántsem elégséges feltétel.

 • 2011.06.07 12:44:07Terézágyú

  "Geolány
  Terézágyú
  Mégiscsak kiforgatod. Itt faszinak hívom, de ez egy fórum."

  Tehát nyilvánosság előtt ezen a gúnyos néven emlegeted, ami a nemiszervére utal. Értem én.

  "Jogsi: szintén. Elképzelhetetlen, hogy bizonyítványok alapján válasszak párt."

  Rendben, akkor veled kellett volna próbálkoznia annak a pasinak.
  De hadd tegyem hozzá: a jogsi nemléte egy jel, hogy az illető nem képes egy ilyen egyszerű dologra férfiként, amelyre még a nők is képesek...
  Így mondta el egy lány az ismerősömnek...

 • 2011.06.07 12:45:50Arcturus

  "ha körbenézünk az állatvilágban, sok esetben észrevehetően az utódlást adó nősténynél a dominancia... pl. a hímeknek feltűnőbb a külsejük, hogy felhívják magukra a nőstény figyelmét... nem a nősténynek kell kívánatosnak lennie, hanem pont fordítva"

  Ha más fajt nézel, akkor az nem érv.

  "Úgyhogy korántsem magától értetődő, amiről írsz..."

  Senki nem mondta, hogy magától értetődő. Pókot, sáskát hiába nézel. Embert kell nézni, a maga 9 hónapos kihordási idejével, meg a sokáig és nagyon életképtelen, sok gondozást igénylő utódaival. A többférjűség/többnejűség meg kulturális jellemző.

  "könnyebben jutottak hatalomhoz, vagyonhoz... ami felszámolta az utódlétrehozás képességének egyedülálló hatalmi szempontjait"

  Teljesen másról beszélsz. Az utód sok gondoskodást igényel, ami az anyát leköti, nyilvánvaló, hogy a férfire hárul jobban minden más, valamint a kockázattal rendelkező tevékenységek (védelem, vadászat). Hogy ez utóbbit a férfi vagyonnal, hatalommal, vagy puszta erővel oldja meg, más kérdés, a helyzet nagy vonalakban megmarad: a férfi oldja meg a problémákat, felel a család fizikai jólétéért, a nő neveli a gyereket és foglalkozik az otthoni dolgokkal. Így ment ez évmilliókig, mert az embergyerek macerás: túl nagy a feje az agya miatt, hogy fejlettebben és önállóbban jöjjön világra, ezért jobban leköti a szülőket.

 • 2011.06.07 12:49:32Arcturus

  "Arcturus: úgy is lehet fogalmazni, hogy amíg az - ösztönösen működő - állatoknál a fajfenntartás abszolút prioritás, addig az öntudattal rendelkező emberi világban szükséges, de korántsem elégséges feltétel."

  Ez nem feltétel kérdése. Tudat alatt megmaradt számos mechanizmus. Nem csak a fajfenntartásé. Hiába ókumulálod ki kulturális fejlődéssel azt, hogy a te célod nem az utódnemzés lesz, ha a biológiai felépítésedet az evolúció a millió évekkel ezelőtti életre és életmódra alakított ki. Beleértve a női és férfi szerepek kezdeményeit. Attól, hogy te ezeket megkérdőjelezed, az emberek döntő többsége ösztönösen ezek szerint él, dacára bármilyen kulturális környezetnek.

 • 2011.06.07 13:33:30Martian

  Arcturus: a munkamegosztás tendenciájában stimmel, de dötéshozás kérdése már korántsem egyértelmű... régebben a családok a törzsi kollektívának jobban alá voltak rendelve... a legjobb (férfi) vadász dönthetett a vadászat kérdéseiben, de a törzs (nem feltétlenül férfi!) bölcsei hozták a mindenkire érvényes stratégiai döntéseket... sokszor a gyerekek nevelése is inkább kollektív feladat volt, mintsem az anyáé.

  Mindezt nem kötekedésként írom, csak jelezni szeretném, hogy a mai "tradicionális" családmodell korántsem minden részletében olyan ősi, mint amilyennek feltételeznénk... ezért fordul elő, hogy névlegesen ugyan a férfi a döntéshozó, de a döntések kereteinek kialakításában a női oldalnak (anyai minták bármely házastársnál!) nagyon erős szerepe van... és ez az, ami a férfia számára sokszor nehezen kezelhető csapdahelyzet.

  Ha mondjuk a család a "hajó", a férfi a "kapitány", a nő az "elsőtiszt"... akkor eléggé gáz, ha az irány kijelölésében és a hajó épségének megőrzésében nem azonos elvek szerint működik az irányítás...

 • 2011.06.07 13:52:46gonoszkisterroristadughagyma

  ez talán mégsem speciálisan női probléma. mindenki (értsd a pasik is) keresik a helyüket a párkapcsolatban, a munkában, a gyerekekkel. ami jó (szóval csak ne nyavalyogjon egyetlen ember se), hogy nem muszáj bezárva lenni egy szerepbe sem. ismerd meg magad, légy őszinte, légy együttműködő... és alakítsd ki a saját élet(stílus)odat, vagy ahogy Freud mondja, egy szadista-mazochista páros maga a tökéletesség.

  ami igaz, hogy a női munka alul van értékelve és valóban van üvegplafon a vezetőknek. de a magánéletre ezek a korlátok már nem vonatkoznak és az emancipáció szubsztaniája (jó, oké, a lényege), hogy te magad vagy a felelős az életedért és ettől kezdve nem nagyon van kire mutogatni. és persz nem a társadalommal élsz együtt (ha élsz együtt), hanem egy adott emberrel.

 • 2011.06.07 13:55:27Advanced Flight

  Tulképpen egy kicsit mindenkinek igaza van. Tényleg sok szempontból hátrányban vannak a nők (karrier, fizetés), viszont nekik (vagyis nekünk :-)) ott van a gyerekszülés mint menekülési útvonal a stresszes munkaerőpiaci küzdelmek helyett. Ha az ember unja a melót meg a napi hajtást, elmegy babázni, akár évekre.
  A pasik szerintem azért is keresnek többet, mert egyszerűen nekik több fizetést adnak azon az alapon, hogy "hát el kell tartani a családját".

  exlex: "Magyarországon 9 évig lehet gyesen az anyuci. Amrikában 2 hónapig, Angliában 6 hónapig."

  Ja, csak éppen a nevezett országokban röhögve meg lehet élni apuci fizujából is, tehát a 3 gyerekes anyuka nem is dolgozik egyáltalán, a gyes-gyed kérdés így fel sem merül. Egyébként is durva családtámogatás van pl. Angliában, sokan szinte csak abból élnek.

 • 2011.06.07 14:00:00penelope garcia

  Röviden: egyetértek a cikkel.
  Hosszabban: az egész élet egy kiszúrás, férfinak, nőnek egyaránt megvan a maga baja.

 • 2011.06.07 14:54:49kéne 1 nick

  Ja, amikor a női lét hátrányát ecsetelgetik: és mi a helyzet a többszörös orgazmussal, he?

  A "szeszélyes, tipikus nő" a hisztis picsa udvarias formája?

  Mert akkor csalódást kell okoznom a dr. Kunsági Andrea pszidiótának, hálistennek nem minden nő ilyen.
  Sőt, a tipikus nő NEM ilyen.

  tildy:):
  Programozási doksival vagy könyvvel jól fejbe kell ütni, és le vagy véve a lábadról?
  Nem rossz trükk, és rózsával tényleg nem működik.
  (Csak utána meg azzal jössz majd dugás helyett, hogy fáj a fejed.)

  Az eszedet meg közel sem olyan izgi markolászni, mint a 2 nagy melledet. Vagy akár a 2 kicsit.

  Fel kéne fognod/fognotok, hogy a nőket leginkább (mondhatni kizárólag) a szex miatt keresik a férfiak. Beszélgetni másik férfival is el lehet ugyanolyan jól, sőt, mivel nincsenek kényes témák, még jobban, felszabadultabban.
  Dugni meg csak nővel lehet (a ferdéket most hagyjuk).

  pocokpocok:
  Szerintem neked fogalmad sincs arról, mennyi 40 mázsa fa.

  vágtázó halottkém
  "Hamarabb le tudtam írni, hogy tranzisztor mint azt hogy baba"
  Szerintem te kamuzol.

  tejcsokoládé:
  Nettó 140e Ft különbség/hó?
  Mi vagy te, képviselő?
  (És ki az a hülye, aki manapság még tollal dolgozik?)

 • 2011.06.07 14:57:01kéne 1 nick

  Geolány:
  Na igen, volt olyan vidéki csaj, aki eltévedt Budapesten, megkérdezte tőlem, hogy jut oda (Nestlé központ, hátha olvassa :-), és mivel alig pár utcával odébb mentem, mint ahova ő, felajánlottam, hogy beülök mellé, és mondom az utat. Rendben megérkeztünk, nem vezetett rosszul, aztán a parkolóban megszólal: beállnál arra a helyre? - és mutatja. Kb. kamionnal is be lehetett volna állni. :-)

  fehéregér:
  Gondolom, a női egyenjogúság azt jelenti nálad, hogy pozitív irányba sem kivételeznek veled (mondjuk nem engednek előre, nem nyitják ki neked az ajtót, nem vesznek virágot stb.).
  Mert ha igen, akkor az ugye már nem egyenjogúság, hanem privilégiumok elvárása. És a legtöbb nő ezt várja el egyenjogúság címén.

 • 2011.06.07 15:02:22Geolány

  Terézágyú
  Úristen, te egy troll vagy....
  Szerintem pedig a jogsi nemléte pusztán annyit jelent, hogy a téma nem érdekli. Bárki le tudna tenni egy eszperantó nyelvvizsgát, csak nem mindenkit érdekel a téma....

  exlex
  9 évig Gyes? Én 2, illetve 3 évekről tudok. Amúgy épp az a rövidítés elleni érv, hogy a gyereknek az a jó ha az anyja neveli, nem pedig vadigenek között szocializálódik.
  Parlamenti kvóta tényleg gáz és mesterséges, de azért belátható, hogy sok helyen azért szavaznak férfira, mert az átlagnép úgy gondolja, hogy egy nő alapból akalmatlan egy vezetői posztra, ami pedig visszautal a társadalmi visszamaradottságra. Amin nyilvánvalóan változtatni illene így napjainkban... Ennek ellenére tényleg nem egy jó megoldás a mesterséges kvóta.
  A gyógszerekről annyit, hogy pl. a fogamzásgátlás döntő terhét a nők cipelik. A férfi max. egy óvszert kéne hogy hordjon, ezzel szemben a gyógszeres fogamzásgátlás veszélyezti az egészséget. És amúgy a TB sem támogatja. Mint ahogy a HPV oltást sem, ami ugye megelőzhetné azt a halom méhnyakrákot.
  A nők korai nyugdíjazásának pedig szerintem kb. pont az a funkciója, mint a nők hosszabb életének az evolúcióban: így támogatni tudja az unokák és utódok nevelését, valamellyest tehermentesíti a saját gyerekeit, ami így őket lehetségesen ösztönzi még több utód nemzésére. Hozzáteszem: szerintem....

 • 2011.06.07 15:11:36Martian

  "Fel kéne fognod/fognotok, hogy a nőket leginkább (mondhatni kizárólag) a szex miatt keresik a férfiak."

  Ha ebben következetesek vagyunk, akkor az együttélés, család és a többi hasonló nyűg ki is esik... :)

 • 2011.06.07 15:12:23Terézágyú

  "Úristen, te egy troll vagy...."

  Ne mondj ilyet istenről, ezzel sokak vallási érzületét sérted...

  "Szerintem pedig a jogsi nemléte pusztán annyit jelent, hogy a téma nem érdekli."

  Te így gondolod. Az illető úgy tapasztalta, hogy sok lány nem így gondolta. Én csak ennyit mondtam.

 • 2011.06.07 15:28:32tunketiko

  miért nem jelent meg a kommentem?

 • 2011.06.07 15:29:29tunketiko

  kéne 1 nick:
  tudtommal amerikában megsértődnek a nők, ha előre engedik őket az ajtóban :D
  Amúgy a nők és a férfiak egyenjogúak, de nem egyformák. Pl. ha együtt mennek bevásárolni, akkor ugyan vegye már el a férfi nőtől a bevásárlószatyrot, ne a nővel cipeltesse. De ne azért mert a nőtől "kell" elvennie, hanem azért, mert a férfi erősebb, a nőnek lágyabb szövetei vannak, a férfinek netán könnyebb fizikálisan cipelnie, az ő izületeit, szervezetét arányaiban nem terheli meg annyira.

  Ha a nőnek nem vesznek virágot (vagy más dolgot), akkor lehetséges, hogy legközelebb a férfi sem kap mondjuk egy üveg bort (vagy valami mást) valamire ;)
  Parkolásról az jut eszembe: lehet, vannak nők akik kevésbé tudnak parkolni, de vannak férfiak, akik már bajban vannak akkor is, hogy melyik anyagból készült ruhát is hány fokon kéne mosni, mit állítson be a mosógépen...stb. Egy ing kivasalása, meg némely férfinek pláne gondot okoz. Szóval, az egyenjogúság nem zárja ki, hogy vannak dolgok, amik az egyik nemnek jobban megy (főleg, ha addig csak egyik tevékenységet gyakorolta be, míg másikat nem. Avagy korábban azt mondták a nőnek, "áh, hagyd, majd beállok helyetted". Ezek nem az önbizalmat erősítik, hanem rombolják inkább, és később esetleg meg sem próbálja, nem is akarja megtanulni, mert beletörődik, hogy ő úgyis "hülye" hozzá, - hiszen ezt hangoztatták addig. Szerintem egy nő, pont ugyanúgy meg tud tanulni parkolni, mint ahogy egy férfi meg tud tanulni egy inget kivasalni ;)

 • 2011.06.07 15:30:20tunketiko

  Persze kérdés, ha egy egészséges szintű munkamegosztás kialakult közöttük, akkor van-e értelme mindenesnek lenni. A munkamegosztás alatt meg azt értem, ha a pár mind két tagja pl. dolgozik főállásban, akkor ne egyik nyakára szakadjon az összes háztartási munka, míg a másik elvan mint a befőtt. A fiatalabb generációnál ez szerintem már nem probléma, azért ha kell, egy férfi is eltud mosogatni, kézbe tud venni egy porszívót... stb.De régebben inkább jellemző volt, hogy a nő mosott, főzött, takarított, míg a férfi újságot olvasott...
  Azért a mai férfiak jó része, szerintem nem házicselédet lát a nőben,és szerintem egy mai férfi nincs elragadtatva attól sem, ha tudomására jut, hogy pl. női kollégája ugyanazért a munkáért kevesebb bért kap...stb.

 • 2011.06.07 15:35:12ancsamancs

  Ma már azért inkább az összeköttetések, a pénz és az hogy tudsz-e olyat, amit mások nem, határozzák meg jó lesz-e neked, nem a nemed. Ha az ember modern gondolkodású körökbe születik, akkor nagyobb eséllyel ítélik meg a tudása és a teljesítménye alapján. Anyám művelt még kertet gyerekként, apám libát őrzött.( Nekem már közöm nincs az ilyesmihez. )A két szorgos gyerekből villamosmérnök és programozó matematikus lett. Én úgy nőttem fel, hogy bármit tanulhatok, de abból a legjobbak közt kell, hogy legyek. És tényleg az ilyen ember a jég hátán is megél, akár nő, akár férfi. Az ilyen munkaerőt visszavárják szülés után, főleg ha fejlesztésekről van szó.

  A férfi-nő hülyeségről: a középkori életstílusnak abban az időben meg volt a létjogosultsága, ma már kevésbé. Csak olyan lassú az átállás, h nem értékeljük a változásokat. Én hiszek abban, hogy 100 év múlva nem lesz deviáns egy házias férfi vagy egy karrierista nő. Hiszen mindenki a saját személyiségének és lehetőségeinek megfelelően alakítja az életét. Joga van hozzá, hogy megpróbálja. És én szeretném 50-50re állítani a randiköltségeket, csak sokszor a pasi az aki ódzkodik tőle. De segáz! Előbb- utóbb úgyis találok valakit, akinél a józan ész felülírja a társadalmi beidegződéseket. Amiben mi részt veszünk, az is egy fajta evolúció...

 • 2011.06.07 15:45:06tunketiko

  Geolány:

  "így támogatni tudja az unokák és utódok nevelését, valamellyest tehermentesíti a saját gyerekeit, ami így őket lehetségesen ösztönzi még több utód nemzésére. Hozzáteszem: szerintem...."

  Egyet értek, szerintem is ez lehet az alapja a nők "korai", 40 év mumnkaviszony utáni nyugdíjazásának. Manapság sokszor a bölcsi, ovi nincs addig nyitva, míg a szülők dolgoznak (miért is nem lehet tovább nyitva az ovi, miért nincs ott is két műszak, ha sok szülő is műszakokban dolgozik?). Ilyenkor jól jöhet a nagyszülő, aki elmegy az unokáért...stb. Persze, ha egész más városban, településen laknak, akkor úgyis mind1, nincs segítség...:(

  Én 30-on túli vagyok, amikor gyerek voltam, sokszor a nagyszüleim vittek, vagy hoztak haza az oviból engem is, ha szüleim nem értek munka után értem-de nagyszüleim akkor már nyugdíjasok voltak (Pedig anyukám fiatalon szült engem, 21 évesen).

  Manapság meg, ha nem lenne a nők "korai" nyugdíjazása, akkor a 30-35 éves kisgyerekes szülőnek, könnyen lehet, hogy a saját szülei is még dolgoznak, azaz nagyszülő sokkal kevésbé tud besegíteni, mint korábbi generációknál... Így is, hiába mondják, hogy szüljenek a fiatalok, ha a 30 évesnek az 50 éves szülője még jó sokáig dolgozni fog, -lehet senki sem tudna a kisgyerekért a családban oviból értemenni időben...stb.

  Talán ez a "korai" nyugdíjazás némileg enyhíthet egy idő után azokból a gondokból, amikkel a mai kisgyerekes szülőknek szembe kell nézniük.

 • 2011.06.07 17:15:03kéne 1 nick

  Martian:
  Igen, ezek már tényleg csak nyűgök.

  tunketiko:
  Miért venné? Egyenjogúság van, cipelhet a nő is.
  Ha a férfi nem kap bort, majd megveszi magának (ami jobb is, mert a nők többsége nem ért a borokhoz).
  Lehet, hogy egy nő ugyanúgy meg tud tanulni parkolni, mint egy férfi vasalni, de valahogy nem ezt látom a mindennapokban. Vasalni azért nem akkora ördöngösség, nekem is megy.

  Attól tényleg nincs elragadtatva egy férfi, ha megtudja, hogy a női kollégája kevesebbet kap ugyanazért a munkáért.
  Attól van, hogy ő többet kap. :-)

  Ez a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás meg alig pár száz nőt érint az országban.
  (És mi van azoknak az unokáival, akiknek nincs ennyi munkaviszonyuk?)

 • 2011.06.07 18:16:07tildy:)

  "Tehát akkor a férjed mosogat, takarít, neveli a gyerekeket és mindeközben rád támaszkodik...?"

  Nem a ferjem, de igen, vacsoraval var, rendszeresen sut foz, takaritani is szokott. Otthon dolgozik a sajat projektjen , mint iro, es a fentieket is szereti, azt mondja kikapcsolodas.

  Gyerek meg nincs, de o szeretne otthon maradni vele. En meg nem ellenkezem.
  Az en reszem az anyagi biztonsag megteremtese.


  Kene1nick: nalam a fejfajas-szex kapcsolat forditva mukodik, mint altalaban a noknel...:D


  "Gondolom, a női egyenjogúság azt jelenti nálad, hogy pozitív irányba sem kivételeznek veled (mondjuk nem engednek előre, nem nyitják ki neked az ajtót, nem vesznek virágot stb.)."
  Feheregeret nem tudom, de spec nalam ezt jelenti amit leirsz. ne engedjenek elore, ne vegyenek viragot.

 • 2011.06.07 18:41:07tildy:)

  Martian : 1998 ota aktivan netezek, forumozok, eleg konnyu utanam keresni. Atlagos kinezetunek tartom magam, de mindezek mellett onallonak es tobbnyire erosnek.

  Fizikai felepitesem (180cm/80-85kg) sem vagyok a torekeny nok koze sorolhato, ahogy mentalitasban sem. Egyszeruen nekem nem palya, hogy a ferfi tegye alam a dolgokat ( magat teheti :D , lakast autot viszont nem ) . Egyszeruen serti az onbecsulesem , ha egy ferfi ennyire tart, koszonom, meg tudom teremteni magamnak is ezeket a dolgokat , nem szeretek masokra tamaszkodni.
  En azt vettem eszre, az ilyen not nem szeretik a ferfiak , vetelytarsat latnak benne.

  Pedig tud ez jol mukodni, parkapcsolatban is, egyszeruen atengedi az ember a parjanak, azt amibena masik a jobb. Ha a parom emocionalis kepessege jobban fejlett,ha joval szenzitivebb, mint en, akkor valoszinuleg a gyereknek is jobb, ha vele lesz otthon.

  Mielott papucsozas lenne, en nem szegyellem , hogy a parom jobban sut es foz, pedig azert en sem vagyok ketbalkezes hozza. De pl kenyeret, pizzat, browniest, egyeb sutiket stb. o tud jobban. Inkabb buszke vagyok ra.

 • 2011.06.07 20:49:14Martian

  tildy:) ha ez így működik, szerintem teljesen oké. :)

 • 2011.06.07 20:50:55Martian

  "Lehet, hogy egy nő ugyanúgy meg tud tanulni parkolni, mint egy férfi vasalni, de valahogy nem ezt látom a mindennapokban."

  A nők térlátásban, tájékozódásban többnyire gyengébbek a férfiaknál... ld. "női agy és férfi agy" témát.

 • 2011.06.07 23:10:21Zöldsárkány

  Kedvelem ezt a felfogást, női szerep, férfi szerep, az emberek meg naphosszat színházasdit játszanak. Na, ezért van bajban nő és férfi, párkapcsolat meg főleg.
  Bár nem tudom feltűnt-e a sok kiművelt lélekturkásznak, a valóságban élünk és nem színházasdit játszunk. A kettő között irgalmatlan nagy a különbség. A színházasdihoz lehet, hogy értenek, de a nőként és férfiként élni, az túlmutat az ilyen szerep és olyan kellék fogalomrendszerén.
  Ezt a süketelést!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta