Jelek, amikből tudni lehet, egy nő termékeny

Testi átalakulások, szagok és ízek jelzik a nők legtermékenyebb időszakát, az ovulációt. Az árulkodó jeleket pedig nemcsak a nők, de a férfiak is képesek dekódolni: a duzzadt mellek és a nő ölének íze az érzékenység időszak leggyakoribb jelei.

Az ovuláció ideje minden nő életében más, míg egyesek belső órája hajszálpontos, és a tüszőrepedés mindig ugyanarra a napra esik, addig más nőnél az érett petesejt mindig más-más napon szabadul ki a petefészekből és indul útjára. A legtöbb nőnél ez a folyamat jellegzetes testi tünetekkel jár:

A leglátványosabban talán a duzzadt mell és a feszes mellbimbók jelzik a termékeny fázist, a mellek érzékennyé válnak, már a legfinomabb érintésre is reagálnak. Az ovuláció idején a nők szexuális étvágya is jellemzően megnő, kívánatosnak és vonzónak érzik magukat, ami nem véletlen, a megtermékenyítés ideális pillanatai ezek, ekkor kell becserkészni a férfit.

„A párom már naptár nélkül is tudja, mik a veszélyes napok, mert már jól ismeri a testem minden rezdülését. Amikor az ovuláció közeleg, mondhatni kicsattanok a nőiességtől, csillog a szemem, feszesebb a bőröm, kerekebb a fenekem, a mellem, szóval most-itt-azonnal-tégy-magadévá üzenetet küldi a testem. Erre akaratlanul is kicsit ráteszek egy lapáttal a mozdulataimmal, viselkedésemmel. Mióta használom a ciklus.hu-t, azóta még pontosabban tudom, mikor jön a nagy bumm.” – írja Lili (33), aki már nagyon közel van a gyermekvállaláshoz.

Átalakul a hüvelyváladék

A termékeny időszakban a hüvelyváladék mennyisége, állaga és sokak szerint annak íze is megváltozik. Míg a ciklus többi napján a test kevesebb nedvet termel, addig a tüszőrepedés idején jóval többet, ráadásul a hüvelynedv színe és állaga is megváltozik, nyúlós és átlátszó lesz. Ez a testi változás azonban nem véletlen, az átalakult hüvelyváladékban a spermiumok könnyebben tudnak úszni.

A termékenység íze

Perzse az ovuláció idejét egy kis odafigyeléssel a férfiak is könnyen észreveszik: „Egy nő puncijának az ízéből és illatából nagyjából 95 százalék pontossággal meg lehet mondani, hogy ovuláció előtt/közben vagy után van-e, még akkor is, ha nem tudná az ember, mikor menstruál. Az érzékenységben nem olyan komolyak a kilengések szerintem, egy nőnek van egy alapérzékenysége, és attól nagyon nem lesz eltérés. De főleg azok a nők, akik gyereket terveznek, ovulációkor megszállottan kívánják a szexet, még akkor is, hogy ha amúgy csak moderált vagy csekély a szexuális étvágyuk” – írja Gábor (33).

Hozzá hasonlóan Lilla (32) párja is pontosan ismeri barátnője testét. „Az ovulációt onnan érzem, hogy megérkezik a hüvelyváladék, érzékenyebb leszek, szexelni akarok, és ilyenkor nem a romantikus aktusra vágyom, hanem szenvedélyesre. A fiúm azt mondta, konkrétan lehet érezni, hogy termékenységi ízem lesz."

A méhnyak mozgása is a megtermékenyítést segíti

Csak kevesen tudják, de a méhnyak pozíciója és keménysége is megváltozik, a mozgás a megtermékenyítést segíti. Ovuláció idején a méhnyak nyitottabbá, puhává és nedvessé válik, és felfelé mozdul el, a termékeny időszak után azonban keményebb lesz, alacsonyabban helyezkedik el, és szinte zárva van.

Tabletta mellett nincs ovuláció

Fogamzásgátló tabletta szedése mellett az ovuláció elmarad, a havi vérzést a nyálkahártya leválása okozza, a félidőt ennek ellenére mégis gyakran megérzik. „Sok éve használok hormonális fogamzásgátlót, jelenleg hüvelygyűrűt, így nincs ovulációm. Ennek ellenére megérzem az idejét, a 12-15. napon a menstruáció előjeleihez hasonló apró görcsök, szúrások jelentkeznek, és a libidóm is hatványozódik. A hüvelyváladékom áttetszőbb lesz, szinte ugyanúgy viselkedik, mint amikor nem használtam fogamzásgátlót. Sokkal pörgősebb vagyok,  több az energiám. Biztos vagyok abban, hogy ha majd nem szedek gyógyszert, ez a megérzés hatványozódni fog” – írja Alma (31).

A műszer mutatja az ovulációt

A fogamzóképességről árulkodik a tüszőrepedésért felelős hormon, a luteinizáló hormon (LH-hormon) szintje is. Ez a hormon a tüszőérés után a sárgatest fázist előidéző hormon, aminek a hatására a petefészek a megtapadásában fontos hormont kezdi el termelni, melynek szintjét a gyógyszertárakban megvásárolható ovulációs tesztek segítségével lehet mérni.

„Mivel régóta nagyon szeretnék teherbe esni, szoktam ovulációs tesztet csinálni. Az első napot szoktam kiszámolni, hogy körülbelül mikor lehet, amikor esély van a peteérésre (ezt az elmúlt három hónap ciklusaiból nagyjából átlagolni lehet). A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy akkor érdemes elkezdenem a tesztet, amikor tompán szúr a petefészkem; olyankor pár napon belül ki szokta mutatni az LH-csúcsot. Onnantól kezdve még egy-másfél nap telik el, mire elméletileg tényleg termékeny leszek. Ha lemaradok a szúrástól, mert egyéb, külső ingerek elterelik a figyelmet, akkor a hüvelyváladékból lehet következtetni a peteérésre, kicsit több lesz és nyúlós, és azokban a napokban lelkileg egy kicsit strapabíróbb vagyok, valahogyan könnyebben kezelem a konfliktusokat és a stresszt.” – Panni (31)

Kevésbé kellemes tünetek

Az érzékeny periódusnak persze nemcsak kellemes mellékhatásai vannak, nagyon sok nő panaszkodik a félidőben jelentkező fájásokra, görcsökre, míg mások puffadást éreznek az alhasi területeken. Az érzést a terhesség első időszakához hasonlítják. Sokak számára a tüszőrepedés további kellemetlen mellékhatása, hogy ilyenkor a szaglás, a látása és ízlelés is hiperszenzitívvé válik, de a progeszteron hormon szintjével együtt a test hőmérséklete is pár tized fokkal megugrik, ovuláció után azonban hirtelen lecsökken.

Te megérzed a félidőt?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek