INTIM

Jelek, amikből tudni lehet, egy nő termékeny

2011. május 30., hétfő 18:59

Testi átalakulások, szagok és ízek jelzik a nők legtermékenyebb időszakát, az ovulációt. Az árulkodó jeleket pedig nemcsak a nők, de a férfiak is képesek dekódolni: a duzzadt mellek és a nő ölének íze az érzékenység időszak leggyakoribb jelei.

Az ovuláció ideje minden nő életében más, míg egyesek belső órája hajszálpontos, és a tüszőrepedés mindig ugyanarra a napra esik, addig más nőnél az érett petesejt mindig más-más napon szabadul ki a petefészekből és indul útjára. A legtöbb nőnél ez a folyamat jellegzetes testi tünetekkel jár:

A leglátványosabban talán a duzzadt mell és a feszes mellbimbók jelzik a termékeny fázist, a mellek érzékennyé válnak, már a legfinomabb érintésre is reagálnak. Az ovuláció idején a nők szexuális étvágya is jellemzően megnő, kívánatosnak és vonzónak érzik magukat, ami nem véletlen, a megtermékenyítés ideális pillanatai ezek, ekkor kell becserkészni a férfit.

„A párom már naptár nélkül is tudja, mik a veszélyes napok, mert már jól ismeri a testem minden rezdülését. Amikor az ovuláció közeleg, mondhatni kicsattanok a nőiességtől, csillog a szemem, feszesebb a bőröm, kerekebb a fenekem, a mellem, szóval most-itt-azonnal-tégy-magadévá üzenetet küldi a testem. Erre akaratlanul is kicsit ráteszek egy lapáttal a mozdulataimmal, viselkedésemmel. Mióta használom a ciklus.hu-t, azóta még pontosabban tudom, mikor jön a nagy bumm.” – írja Lili (33), aki már nagyon közel van a gyermekvállaláshoz.

Átalakul a hüvelyváladék

A termékeny időszakban a hüvelyváladék mennyisége, állaga és sokak szerint annak íze is megváltozik. Míg a ciklus többi napján a test kevesebb nedvet termel, addig a tüszőrepedés idején jóval többet, ráadásul a hüvelynedv színe és állaga is megváltozik, nyúlós és átlátszó lesz. Ez a testi változás azonban nem véletlen, az átalakult hüvelyváladékban a spermiumok könnyebben tudnak úszni.

A termékenység íze

Perzse az ovuláció idejét egy kis odafigyeléssel a férfiak is könnyen észreveszik: „Egy nő puncijának az ízéből és illatából nagyjából 95 százalék pontossággal meg lehet mondani, hogy ovuláció előtt/közben vagy után van-e, még akkor is, ha nem tudná az ember, mikor menstruál. Az érzékenységben nem olyan komolyak a kilengések szerintem, egy nőnek van egy alapérzékenysége, és attól nagyon nem lesz eltérés. De főleg azok a nők, akik gyereket terveznek, ovulációkor megszállottan kívánják a szexet, még akkor is, hogy ha amúgy csak moderált vagy csekély a szexuális étvágyuk” – írja Gábor (33).

Hozzá hasonlóan Lilla (32) párja is pontosan ismeri barátnője testét. „Az ovulációt onnan érzem, hogy megérkezik a hüvelyváladék, érzékenyebb leszek, szexelni akarok, és ilyenkor nem a romantikus aktusra vágyom, hanem szenvedélyesre. A fiúm azt mondta, konkrétan lehet érezni, hogy termékenységi ízem lesz."

A méhnyak mozgása is a megtermékenyítést segíti

Csak kevesen tudják, de a méhnyak pozíciója és keménysége is megváltozik, a mozgás a megtermékenyítést segíti. Ovuláció idején a méhnyak nyitottabbá, puhává és nedvessé válik, és felfelé mozdul el, a termékeny időszak után azonban keményebb lesz, alacsonyabban helyezkedik el, és szinte zárva van.

Tabletta mellett nincs ovuláció

Fogamzásgátló tabletta szedése mellett az ovuláció elmarad, a havi vérzést a nyálkahártya leválása okozza, a félidőt ennek ellenére mégis gyakran megérzik. „Sok éve használok hormonális fogamzásgátlót, jelenleg hüvelygyűrűt, így nincs ovulációm. Ennek ellenére megérzem az idejét, a 12-15. napon a menstruáció előjeleihez hasonló apró görcsök, szúrások jelentkeznek, és a libidóm is hatványozódik. A hüvelyváladékom áttetszőbb lesz, szinte ugyanúgy viselkedik, mint amikor nem használtam fogamzásgátlót. Sokkal pörgősebb vagyok,  több az energiám. Biztos vagyok abban, hogy ha majd nem szedek gyógyszert, ez a megérzés hatványozódni fog” – írja Alma (31).

A műszer mutatja az ovulációt

A fogamzóképességről árulkodik a tüszőrepedésért felelős hormon, a luteinizáló hormon (LH-hormon) szintje is. Ez a hormon a tüszőérés után a sárgatest fázist előidéző hormon, aminek a hatására a petefészek a megtapadásában fontos hormont kezdi el termelni, melynek szintjét a gyógyszertárakban megvásárolható ovulációs tesztek segítségével lehet mérni.

„Mivel régóta nagyon szeretnék teherbe esni, szoktam ovulációs tesztet csinálni. Az első napot szoktam kiszámolni, hogy körülbelül mikor lehet, amikor esély van a peteérésre (ezt az elmúlt három hónap ciklusaiból nagyjából átlagolni lehet). A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy akkor érdemes elkezdenem a tesztet, amikor tompán szúr a petefészkem; olyankor pár napon belül ki szokta mutatni az LH-csúcsot. Onnantól kezdve még egy-másfél nap telik el, mire elméletileg tényleg termékeny leszek. Ha lemaradok a szúrástól, mert egyéb, külső ingerek elterelik a figyelmet, akkor a hüvelyváladékból lehet következtetni a peteérésre, kicsit több lesz és nyúlós, és azokban a napokban lelkileg egy kicsit strapabíróbb vagyok, valahogyan könnyebben kezelem a konfliktusokat és a stresszt.” – Panni (31)

Kevésbé kellemes tünetek

Az érzékeny periódusnak persze nemcsak kellemes mellékhatásai vannak, nagyon sok nő panaszkodik a félidőben jelentkező fájásokra, görcsökre, míg mások puffadást éreznek az alhasi területeken. Az érzést a terhesség első időszakához hasonlítják. Sokak számára a tüszőrepedés további kellemetlen mellékhatása, hogy ilyenkor a szaglás, a látása és ízlelés is hiperszenzitívvé válik, de a progeszteron hormon szintjével együtt a test hőmérséklete is pár tized fokkal megugrik, ovuláció után azonban hirtelen lecsökken.

Te megérzed a félidőt?

 • 309
  Fogamzágátlót szedek, nincs tüszőrepedésem
 • 1064
  Nem tudnám meghatározni, hogy mikor ovulálok
 • 1438
  Igen, olyankor megugrik a libidóm
 • 828
  Nemcsak a menzeszt, de a félidőt is rosszul viselem
 • 159
  Nem tudom, de a hőmérő megmondja

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.30 19:47:09blue moon

  Nem kell ehhez tudomány. A legegyszerűbb jelek (kérdések a nő részéről), amiből a pasi megtudhatja, hogy a nő termékeny:

  - Ez a saját lakásod?
  - Mennyit keresel?
  - Stabil a munkahelyed?

  De jól is van ez így. Ettől maradt fenn az emberiség.

 • 2011.05.30 19:58:34budy01

  blue moon

  Nagyjából tényleg ennyi...

 • 2011.05.30 20:14:59saunier

  @blue moon
  gyökér.

 • 2011.05.30 21:13:48Sadist

  saunier 2011.05.30 20:14:59

  Ennyire frusztrált ne legyél már...

 • 2011.05.30 21:19:19susztertangó

  Na ugye! És ezé' vegzálják az Alföldit?!

 • 2011.05.30 21:26:48bestmuffin

  blue moon

  Bele se merek gondolni, hogy milyen nőkkel találkozhattál eddig :D

 • 2011.05.30 21:31:32Subba Sógor

  Hát pedig tényleg ennyi kb. :)))

 • 2011.05.30 21:53:11[sy]

  :D blue moon nyert ezer interneteket. :D

 • 2011.05.31 06:11:18msadmin

  egyetértek blue moon kollégával
  mint kétgyerekes apuka annyit tennék még hozzá hogy a nők termékenységét a köv. kérdés is fokozza:

  -lehetne hogy eladjuk a lakásod, és "közösen" veszünk egy másikat..
  (értsd: én megveszem , 50-50% tulajdonjog, gyün a termékenység meg a baba, aztán pár év múlva meguntak és mehetek vissza jóanyámhoz egy szál gatyában)

 • 2011.05.31 07:28:43pukancs

  msadmin

  ez pontosan így van, közeli rokon így járt...csak neki nincs hová már visszamenni se mer ugye a saját öröklakás volt, a ribanc meg lelépett a gyerekekkel egy másik pasiért...

  és a mi a legszebb:
  blue moon full igazság

  és akkor csodálkozunk annyi szingli férfi van?
  gyereket nem szültök, számító ribancok vagytok, zsaroljátok az embert.


  sajnos kedves lányok ez a valóság

 • 2011.05.31 07:55:14[sy]

  msadmin: akivel ezt meg lehet csinálni, az valószínűleg szellemi fogyatékos, ami szomorú dolog, de nem a nők tehetnek róla.

 • 2011.05.31 08:11:11El Visco Stello

  Nade most kóstoljak végig mindenkit?

 • 2011.05.31 08:12:01msadmin

  nem kérlek, nem szellemi fogyatékos, hanem megbízik egy nőben akire feltette az életét.
  és a házasság ugyebár szent, és "az a Te napod" ..
  aztán hajt mint az állat és amikor jön a 40. év meg a túlsúly, meg a kopaszság , akkor a drága csini kis milf asszonka aki apa pénzén kifitnesselte magát,meg a szilikon, leáll egy vén pénzes 50es majommal és apa mehet haza..

  velem (ez) még nem történt meg de sok barátommal igen.

 • 2011.05.31 08:14:59[sy]

  egy dolog a bizalom, egy másik meg a hülyeségig elmenő naivitás.

 • 2011.05.31 08:19:23csontos csánkpók

  Én nőként hozzátenném nemünk védelmében, hogy azért általánosítnai elég durva dolog... Sok lány van, aki megbecsüli a barátját/ férjét, vagy még szingli, de szeretne normális kapcsolatot. Az ismerőseim, barátaim (nőneműek) közül nagyon soknak meg sem fordul a fejében, hogy valakivel csak a pénzért összeálljon, pedig egyikünk sincs túl jól eleresztve az egyetemi ösztöndíjakkal. Mindenki a maga boldogását keresi. Nálam pl. alapdolog, hogy a költségekbe -ahogy tudok- besegítek, fizetem a nyaralás felét, benzinpénzt, bevásárlást stb. Nem túl nagy összegek, de szerintem számítanak.

 • 2011.05.31 08:50:37odamondó

  csontos csánkpók: az a baj még fiatal vagy és gyanítom férjed sincs. Ezeket addig gondolod 100%ig így amíg rád nem teszik a gyűrűt. Utána is lehet így gondolod majd x évig, de most elmesélek neked egy opciót.

  20 év múlva romlik kapcsolat balhézgattok sokat férj uraddal. Aztán besokallsz és úgy érzed ez a mitugrász kis pöcs megérdemli, hogy jól betarts neki. Sértett emberek gonoszsága kimeríthetetlen. Annyi hogy te elviszed lakást meg elmész mással baszni... csak azért betartani valakinek más mint rommá tenni az életét.

 • 2011.05.31 09:17:03bestmuffin

  Uraim, kérem! :O

  Nem szeretnék vitát generálni, és nem a saját nemem védelmében, de mi van azzal az opcióval, mikor jól kereső apuka lelép az alig 20 éves lánnyal, minimálbérre jelenteti be magát, anyu ott marad két kiskorúval és még azért a havi 20 ezerért is megy a cirkusz amit apunak kéne gyerektartás címen fizetni, közben meg apu külföldre viszi utazgatni az új lányt, meg rá költi a pénzét, a gyerekeire meg tesz magasról?
  Na erre is kb. annyi az esély, mint hogy anyu visz magával mindent....

  Tényleg nem akarok hajtépős vitát generálni, de azért mindkét nemben megtalálhatóak az érdekes egyedek....

  Egyébként én NŐ létemre azt mondom, az a házassági szerződés igazán jó dolog.... Ha a pasinak a házasság előtt jelentős ingósága és ingatlana van, csináljanak egy szerződést, normális nő nem fog cirkuszolni miatta, aki meg igen, annál el lehet gondolkozni hogy vajon miért nem akarja aláírni....

  És a válásnál ne tessék már hagyni magukat, hogy elvegyenek mindent, nem hiszem hogy olyan gonosz lenne a magyar jogrendszer.

  És igenis vannak normális rendes nők, akik családra, gyerekre, biztonságra vágynak és nem a pénzre. Én is égettem már meg magam pasival, de ettől még nem mondom azt hogy minden pasi egy szemétláda.

  Végszóra még annyit mondanék, ami mindkét nemre vonatkozik: ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.

 • 2011.05.31 09:21:31msadmin

  ismerek egy "termékeny" lányt 4 napot dolgozott életében. hétfőn kezdett, csütörtökre már elszerette a fönököt aki bukta a családját és egy házat és csinált új almot az új asszonkának.
  nő lebabázott gyorsan, mindent magára íratott majd kirakta a fickót. így kell ezt, kérem..

 • 2011.05.31 09:22:48kovi1970

  2011.05.30 21:19:19 susztertangó
  "Na ugye! És ezé' vegzálják az Alföldit?!"

  Nem, az Alföldit azért vegzálják mert a búzák vörös posztó a jobbik szemében. Meg még sok más dolog miatt. Az meg az ilyeneket qrvára nem érdekli ha éppen jól végzi a dolgát. Na, ezek takarodnának ki végre már a politikából...

 • 2011.05.31 09:26:22bestmuffin

  msadmin:

  de ugye nem tartottak fegyvert a pasi fejéhez?
  Nem a nő védelmében, de a férfi volt hülye többszörösen is: csalt, még gyereket is csinált, nőre íratott mindent. Ne haragudj meg, de az ilyet nem tudom sajnálni. Akinek ennyi esze van, csoda nem a növény kategóriába tartozik.
  Lehet utálni meg szidni a nőt, mert pofátlanul elérte amit akart, de én úgy gondolom, ezt nem tudta volna akármelyik pasival megtenni, csak amelyik hagyta magát hozzá.... hát talált is olyat.

 • 2011.05.31 09:30:30kerouac10

  hogy így elolvastam a cikket, nekem is kikristályosodott, hogy tényleg én is megérzem a félidőt férfi létemre is...jön a két sípszó meg a söröskorsó is pont kiürül addigra általában, és az ember egy jót lazíthat a reklámok alatt a konyhában...csak vigyázni kell, hogy időben visszaérjen az ember ha vége a félidőnek :-)))

 • 2011.05.31 09:32:51kovi1970

  2011.05.31 09:30:30 kerouac10
  Ja, ja! A fiatalok meg elrugdossák majd a labdát a félidőben... XD

 • 2011.05.31 09:42:46csontos csánkpók

  Odamondó:
  Köszi az optimista jövőképet:) nem hiszem, hogy te csak ilyen lányokkal találkoztál, biztos van pozitív példa is a körödben, csak ugye azt sokkal nehezebb észrevenni... Az meg, hogy szeretek és tisztelek valakit x éven át, nem múlik el nyomtalanul (vagy lehet, hogy csak ifjonti hévvel gondolom ezt?). Na mindegy, szerintem ez meddő vita lenne...

 • 2011.05.31 09:43:24kerouac10

  egyébként nem ismerem az idevonatkozó törvényeket, mert nincs időm ezekkel (is) foglalkozni, és szerencsére idáig még nem kellett, de az igazságos az lenne (természetesen 50-50% tulajdonrésznél) ha az a fél költözne el a lakásból/házból aki félrelépett. A tulajdonjoga megmaradna ha eladják a lakást, megkaphatná a pénzét, de nehogy már valakit a saját tulajdonától megfosszanak, pláne ha a másik hibázott. Na persze sokan ha probléma merül fel, akkor nem azon vannak, hogy beszéljük meg mi a bajom veled, aztán ha változtatsz, akkor élünk tovább együtt, ha meg nem akkor elválunk, AZUTÁN mindenki megy a maga útján. Ha nem tudnak együtt élni ezután a közös házban/lakásban, mert nem olyan a kialakítása, hogy ez lehetséges lenne, akkor valamelyikük fizesse ki a másik tulajdonrészét aztán övé a kéró, ha meg nem tudja egyik sem akkor, mondjuk a bíróság kiszabhatna egy határidőt amin belül el kell adniuk a lakást, vagy ki kell költözniük onnan ha nem akarnak megegyezni. Persze ilyen esetben is szívhat az aki a "szenvedőbb" fél volt, de mégsem akkorát, mintha csak úgy mindenféle kompenzáció nélkül kiteszik.

 • 2011.05.31 09:59:53kerouac10

  csontos pók! ez nem az ifjonti vagy vénonti hévtől függ, hanem inkább a neveltetésedtől...valamennyit természetesen fejlődik, de ha az alapvető betyárbecsület (tisztelet) nincs meg benned fiatalon sem a legközelebbi barátaiddal/veled együtt élőkkel, akkor 30-40 éves fejjel sem lesz meg. Hány olyan ember van, aki a kapcsolat elején "tenyerén hordozza, kényezteti" a párját, aztán amikor konfliktus van, akkor meg egy kanál vízben megfojtaná, csak azért, hogy neki egy hangyányival jobb lehessen. Sajnos ez a fogyasztói társadalom alapvetően önzésre sarkall, és sok emberből teljesen kiveszik az empátia, és egyáltalán nem nézi azt, hogy akivel korábban évekig együtt élt, annak mi lesz a sorsa. Különösen azoktól van hányingerem, akik kilépnek egy kapcsolatból (már k...ra unom a sok dumát a vélt vagy valós indokokról) és a legelemibb együttérzést sem tanúsítják azzal szemben, akit otthagynak. Ez nemtől független. Engem pl arra neveltek kiskoromtól, hogy a gyengébbet, az elesettett/megtörtet ne bántsam (tovább, már ha véletlenül "sérülést" is okoztam), mert épp elég neki a saját baja. Egyébként is ez a legkönnyebb...persze manapság a többség mindenben a könnyebb dolgot választja, mert erre (kényelmességre) nevelte a modern társadalom.

 • 2011.05.31 17:03:03zanzibar

  Vicces, hogy mindíg akad pár alak, aki bármi is legyen a téma, előjön mantraszerűen azzal az ócska szöveggel, hogy büdös kurva minden nő. Vajon a bicikliszerelésről is ez ju eszükbe?

 • 2011.05.31 17:19:39AvgDvl

  [sy], nehogymár az legyen a természetes, hogy át akarnak baszni, és még én legyek a hibás is, ha sikerül...

  vagy te is erre játszol?

 • 2011.05.31 18:55:40kén-e egy nick?

  "szóval most-itt-azonnal-tégy-magadévá üzenetet küldi a testem"

  És mikor küldi a baszni akarok, de rögtön üzenetet?

  bestmuffin:
  Gondolom, olyanokkal, mint saunier.

  csontos csánkpók:
  " Az ismerőseim, barátaim (nőneműek) közül nagyon soknak meg sem fordul a fejében, hogy valakivel csak a pénzért összeálljon"
  De ezek szerint soknak meg igen?

 • 2011.06.01 21:51:18susztertangó

  zanzibarnak.Bicikli szerelés közben soha. Csak az büdös kurva, aki V E L E M nem akar dugni, nem tudtad???
  ---------------------------------------------------
  Csontos csánkpók Tégedet klónozni kéne,nagy tömegben, ugye érted?!:-))

 • 2011.06.02 21:14:34Addsa

  házassági szerződés:
  ********************

  a házasság előtti dolgokról nem kell, az azé akié volt.

  ha pl. házassági ajándékként kap valamelyikük apucitól-anyucitól egy lakást, akkor az közös lesz, erről kell szerződés.

  vagy az egyik fél vesz valamit saját pénzéből, ha ezt így kezelik, akkor ha akarnak arról is kell.

  ha a férj eladja a házasság előtt szerzett lakását és vesz egy újat, akkor az új már közös, ergo szerződés kell, ha meg akarja tartani magának.

  egyébként nekem is (férfiként) az a véleményem, hogy mindkét nem tud nagyon durván viselkedni, ez nem a nők és nem a férfiak sajátja.
  ettől függetlenül azért a klasszikus felállás az az, hogy nő pénzes pasira hajt. szerintem. de ezt nem azért teszi, mert csak az érdekli, hanem mert biztonságban szeretné érezni magát és utódait.
  aztán lehet, hogy megromlik a viszony és igyekszik biztosítani a jövőjét. na ekkor tud átmenni csúnyába. de hozzáteszem a sok férfi meg büszke arra, hogy eltartja a családját és igyekszik mindent megadni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta