INTIM

A nők férfias kisugárzásra, nőies vonásokra vágynak

2011. május 19., csütörtök 08:35

Az orra nagy és görbe, bőre hófehér, szája élénkpiros színben ég, homloka magas és szögletes, álla hegyes, állkapcsa széles és erős. Arcán a szőke szőr foltokban nő, szemöldöke rendezetlen és göndör. Külön-külön nem a legszebb vonások ezek, számomra az összhatás valamiért mégis szép, vonzódásomat ehhez a furcsa részletekből összerakott archoz nem tudom megmagyarázni. De nem is akarom, a tudósok ezt is megteszik helyettem. Egy újabb kutatás szerint e vonzalomról állítólag a fiúm férfias kisugárzása és a feminin formái tehetnek.

Mindegy, hogy az ember randizik, felvételizik, tárgyal vagy éppen vásárol, egy hirtelen felbukkanó, vonzó arc bárkit kizökkenthet a napi rutinból. De mitől vonzó egy arc és mitől átlagos egy másik?

Sokan keresték már a kérdésre a választ, egy tavalyi kutatásból például az derült ki, hogy a vonzó arcot adott ország egészségi indexe befolyásolja, a jobb egészségi mutatóval rendelkező országokban a nők a feminin arcú férfiakat részesítik előnyben, míg az alacsonyabb számmal rendelkező országokban a maszkulin arcú férfit választanák. Egy másik kutatás már azt állítja, hogy az emberek alapvetően az átlagos arcokat szeretik, más vizsgálódás azonban azt bizonyítja, hogy a túl átlagos arc már nem is annyira vonzó. Egy negyedik felmérés pedig arról számol be, hogy a tipikusan nőies/férfias vonások tesznek vonzóvá egy arcot, míg a legutóbbi megfigyelések picit árnyaltabb képet adnak.

Komplex agyi folyamatok

Bár a kutatók rég kiszámolták azokat a matematikai arányszámokat, amivel a szép arcú ember beazonosítható, a szépség mégis sokkal több a szemek, az orr és az áll távolságánál, méreténél. Egy arc letapogatása, azonosítása egy bonyolult agyi folyamat, ami a vonzó ember felismerésénél jóval több, az észlelő a vonzó arcon túl az illető személyiségére, egészségi és érzelmi állapotára is következtetni tud. A család, a barátok felismerésében, illetve a szép vagy átlagos külsejű ember megkülönböztetésében az agy egy speciális területe (gyrus fusiformis) segíti az embert.

Kisugárzás és forma

A New York Egyetem pszichológusa,, Christopher P. Said, és a Princeton Egyetem tudósa, Alexander Todorov egy újabb megfigyelése egy picit árnyaltabb választ ad az arc-vonzalom kérdésre, szerintük a vonzódás egy nagyon bonyolult és összetett jelenség. Egy számítógépes modell segítségével kutatták a részleteket, egy speciális arctérképet használtak, amin ötven fő arcvonás mentén vizsgálódtak. Sok ezer arcot analizáltak, és a fő vonásokat húsz nő és húsz férfi segítségével osztályozták - a férfiak a női arcok, a nők a férfiarcok kiemelt dimenzióit értékelték. A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy az átlagosnak nevezett vonásoknak milyen irányba kell elmozdulniuk ahhoz, hogy vonzóbbá váljanak.

Az ötven kiemelt tulajdonságból két kategóriát, az arcformát és kisugárzást (ragyogást), a kutatók külön kiemelték. A forma alá sorolták például az orr méretét, az ajkak teltségét, míg utóbbi kategóriába az arc színe, az ajkak pirossága, vagy a szemek sötétsége tartozott – a kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a kiemelkedő és feltűnő tulajdonságok mennyire befolyásolják a vonzódást.

Az eredmények összegzésekor kiderült, hogy nagyon is, a férfiak többsége ugyanis az olyan női arcvonásokat ítélte vonzónak, mint a telt ajak vagy éppen a nagy szemek; forma és kisugárzás tekintetében egyaránt a tipikusan nőies vonásokat keresték. Velük szemben viszont a nők a férfiarcok osztályozásakor a férfias kisugárzást keresték, de a formák tekintetében már a nőies vonásokat pontozták magasabban. A kutatók azonban kiemelték, a vonzó arcvonásokat nem akarják kategorizálni, a szépség minden szempár számára mást és mást takar.

Az arc a legnagyobb talányok egyike

"Imádom az arcokat, a férfias arcokat különösen: a vastag szemöldököt, a karakteres, nagy orrot, vastag, húsos szájat. A haj ritkasága nem zavar, mert az is férfias, de lehetőleg sötét haja legyen. A barna szem is nagy fétisem és a fogsor: a szép, nagy, szabályos, ekrü színű fogakért darabonként is tudok rajongani, meg azért is, ha mindegyik megvan belőlük, de legalább 28." - írja Anna (28).

"A fiúmban az tetszik, hogy előre áll a homloka, íves az orra és húsos, lefelé forduló a szája. Olyan feje van, mint egy sivatagi harcosnak. A színe is nagyon szép, pont annyira barna, amennyitől egészségesnek tűnik. Én alapból szeretem a nagy orrú pasikat." - Lili (30)

"Számomra az összes vonzó férfi arcvonás egy arcon összpontosul: Dr.House aka Hugh Laurie-
őszes haj, karakteres vonások, szexi, mély ráncok, szakáll és szürkéskék szemek." - Kata (32)

Aki kedvet érez az arckutatáshoz, a Perception Lab oldalán részt vehet a kutatásokban. Kattints ide!

Számodra mitől vonzó egy arc?

 • 728
  Nem érdekelnek a részletek, valaki vagy tetszik vagy nem
 • 237
  A karakteres, szabályos, hibátlan arcokat szeretem
 • 493
  A szem a meghatározó
 • 102
  A lényeg, hogy legyen benne valami szabálytalanság
 • 84
  Nekem az orr a gyengém
 • 79
  Az apró részleteket szeretem: szeplők, ráncok, hegek, anyajegyek
 • 322
  A cikket nem olvastam, de biztos vagyok benne, hogy hülyeség

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.19 10:27:01grufftipunk

  Szerintem a szimmetrikus test/arc kombó a legvonzóbb.

  Ja, és a jó alak elengedhetetlen.

  Hiába van valakinek szép arca, ha a teste olyan mint egy csüngőhasú kocáé, akkor oda az élmény, fordítva ez még rosszabb..

 • 2011.05.19 11:43:41ColT

  Azt hittem, a nők a taplókra buknak :D Vagy legalábbis ez a tapasztalat. Ja, meg a kövér faszikra.

 • 2011.05.19 12:50:13Elstron

  CoIT: Egyikre sem! A pénzre! :)

 • 2011.05.19 14:54:11bubo cupropenis

  "Arcán a szőke szőr foltokban nő", na ilyen férfit messziről elkerülnék, ha nő lennék.
  Nem baj, ha nem testépítő alkatú, de ha még annyi hormon sincs benne, hogy rendes arcszőrt növesszen, az genetikai selejtre utal. Na neki tényleg szüksége lehet pénzre a csajozáshoz. Mondjuk az senkinek nem árt...

 • 2011.05.19 20:28:21magyar ember teli szájjal

  Nekem zsíros a testem csak az arcommal tudok hódítani.

  Egyébként megint hiányolom a megkérdezettek foglalkozását. Anna (28, fogtechnikus). Lili (30, vállalkozó). Kata (32, tolmács). Így ni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta