A nők férfias kisugárzásra, nőies vonásokra vágynak

Az orra nagy és görbe, bőre hófehér, szája élénkpiros színben ég, homloka magas és szögletes, álla hegyes, állkapcsa széles és erős. Arcán a szőke szőr foltokban nő, szemöldöke rendezetlen és göndör. Külön-külön nem a legszebb vonások ezek, számomra az összhatás valamiért mégis szép, vonzódásomat ehhez a furcsa részletekből összerakott archoz nem tudom megmagyarázni. De nem is akarom, a tudósok ezt is megteszik helyettem. Egy újabb kutatás szerint e vonzalomról állítólag a fiúm férfias kisugárzása és a feminin formái tehetnek.

Mindegy, hogy az ember randizik, felvételizik, tárgyal vagy éppen vásárol, egy hirtelen felbukkanó, vonzó arc bárkit kizökkenthet a napi rutinból. De mitől vonzó egy arc és mitől átlagos egy másik?

Sokan keresték már a kérdésre a választ, egy tavalyi kutatásból például az derült ki, hogy a vonzó arcot adott ország egészségi indexe befolyásolja, a jobb egészségi mutatóval rendelkező országokban a nők a feminin arcú férfiakat részesítik előnyben, míg az alacsonyabb számmal rendelkező országokban a maszkulin arcú férfit választanák. Egy másik kutatás már azt állítja, hogy az emberek alapvetően az átlagos arcokat szeretik, más vizsgálódás azonban azt bizonyítja, hogy a túl átlagos arc már nem is annyira vonzó. Egy negyedik felmérés pedig arról számol be, hogy a tipikusan nőies/férfias vonások tesznek vonzóvá egy arcot, míg a legutóbbi megfigyelések picit árnyaltabb képet adnak.

Komplex agyi folyamatok

Bár a kutatók rég kiszámolták azokat a matematikai arányszámokat, amivel a szép arcú ember beazonosítható, a szépség mégis sokkal több a szemek, az orr és az áll távolságánál, méreténél. Egy arc letapogatása, azonosítása egy bonyolult agyi folyamat, ami a vonzó ember felismerésénél jóval több, az észlelő a vonzó arcon túl az illető személyiségére, egészségi és érzelmi állapotára is következtetni tud. A család, a barátok felismerésében, illetve a szép vagy átlagos külsejű ember megkülönböztetésében az agy egy speciális területe (gyrus fusiformis) segíti az embert.

Kisugárzás és forma

A New York Egyetem pszichológusa,, Christopher P. Said, és a Princeton Egyetem tudósa, Alexander Todorov egy újabb megfigyelése egy picit árnyaltabb választ ad az arc-vonzalom kérdésre, szerintük a vonzódás egy nagyon bonyolult és összetett jelenség. Egy számítógépes modell segítségével kutatták a részleteket, egy speciális arctérképet használtak, amin ötven fő arcvonás mentén vizsgálódtak. Sok ezer arcot analizáltak, és a fő vonásokat húsz nő és húsz férfi segítségével osztályozták - a férfiak a női arcok, a nők a férfiarcok kiemelt dimenzióit értékelték. A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy az átlagosnak nevezett vonásoknak milyen irányba kell elmozdulniuk ahhoz, hogy vonzóbbá váljanak.

Az ötven kiemelt tulajdonságból két kategóriát, az arcformát és kisugárzást (ragyogást), a kutatók külön kiemelték. A forma alá sorolták például az orr méretét, az ajkak teltségét, míg utóbbi kategóriába az arc színe, az ajkak pirossága, vagy a szemek sötétsége tartozott – a kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a kiemelkedő és feltűnő tulajdonságok mennyire befolyásolják a vonzódást.

Az eredmények összegzésekor kiderült, hogy nagyon is, a férfiak többsége ugyanis az olyan női arcvonásokat ítélte vonzónak, mint a telt ajak vagy éppen a nagy szemek; forma és kisugárzás tekintetében egyaránt a tipikusan nőies vonásokat keresték. Velük szemben viszont a nők a férfiarcok osztályozásakor a férfias kisugárzást keresték, de a formák tekintetében már a nőies vonásokat pontozták magasabban. A kutatók azonban kiemelték, a vonzó arcvonásokat nem akarják kategorizálni, a szépség minden szempár számára mást és mást takar.

Az arc a legnagyobb talányok egyike

"Imádom az arcokat, a férfias arcokat különösen: a vastag szemöldököt, a karakteres, nagy orrot, vastag, húsos szájat. A haj ritkasága nem zavar, mert az is férfias, de lehetőleg sötét haja legyen. A barna szem is nagy fétisem és a fogsor: a szép, nagy, szabályos, ekrü színű fogakért darabonként is tudok rajongani, meg azért is, ha mindegyik megvan belőlük, de legalább 28." - írja Anna (28).

"A fiúmban az tetszik, hogy előre áll a homloka, íves az orra és húsos, lefelé forduló a szája. Olyan feje van, mint egy sivatagi harcosnak. A színe is nagyon szép, pont annyira barna, amennyitől egészségesnek tűnik. Én alapból szeretem a nagy orrú pasikat." - Lili (30)

"Számomra az összes vonzó férfi arcvonás egy arcon összpontosul: Dr.House aka Hugh Laurie-
őszes haj, karakteres vonások, szexi, mély ráncok, szakáll és szürkéskék szemek." - Kata (32)

Aki kedvet érez az arckutatáshoz, a Perception Lab oldalán részt vehet a kutatásokban. Kattints ide!

Számodra mitől vonzó egy arc?

Oszd meg másokkal is!
Mustra