INTIM

A szex volt az a pont, ami megmutatta, baj van

2011. április 25., hétfő 18:16

Zsuzsa egyszer már elvált, amiért férje nem figyelt rá, de amikor a második házasságában is ugyanattól szenvedett, akkor rájött, ő hibázik. Coach szakértőnk ezen a tipikus történeten keresztül mutatja be, hogyan rontják el a kapcsolatukat azok a nők, akik elhallgatják a vágyaikat.

Rengeteg embernek vannak napi kapcsolati problémai, amikkel már évek óta küzdenek kisebb-nagyobb sikerrel. Végleges megoldást nem nagyon találnak, és hosszú-hosszú évek telnek el, amíg rájönnek, mi a baj és hogyan lehet változtatni rajta.

A barátnők tanácsa nem sokat segített

Egy régi ismerősöm hívott fel telefonon a minap. Zsuzsa 37 éves, vonzó, a második házasságában él közel hét éve. Az első években felhőtlen volt a boldogságuk, ám az utóbbi időben már úgy érzik mind a ketten, hogy kezd kihűlni a kapcsolatuk, amiért igyekeznek mindent megtenni.

Rendszeresen megbeszélte problémáját a barátnőivel, akik el is látták őt tanácsokkal és lelkesen bizonygatták, hogy mindenben neki van igaza, ám ettől semmi sem változott. Korábban nem hallott még a coachingról, talán még ellenérzése is volt ezzel kapcsolatban, hiszen „mit tudhat egy idegen mondani neki, amikor a barátnői sem tudtak segíteni.”

Nem tudta megfogalmazni, mire vágyik

Zsuzsa körül tehát látszólag minden rendben volt, de ő nem érezte boldognak magát. Saját maga sem tudta igazán megfogalmazni, mit keres, mire vágyik egy kapcsolatban, leggyakrabban az általa elvárt figyelmet hiányolta. Úgy érezte, hogy egész életében alig akadt valaki, aki tényleg megértette volna őt.

Miután elhagyta a szülői házat, rövidesen férjhez ment, így csak kevés ideig tapasztalhatta meg az önállóságot. A főiskolai vizsgái jól sikerültek, egy remek állásra is sikerült szert tennie és a munkahelyén ismerte meg az első férjét. Kezdetben teljesen egy hullámhosszon voltak, néhány évvel később már nőtt közöttük a feszültség. Zsuzsa rabként gondolt magára és hiányzott neki az a gondoskodás és odafigyelés, amit házasságuk első szakaszában még megkapott.

A második házasságban is ugyanazok a problémák

A második házassága kezdetben sokkal ígéretesebb volt, mint az első, a problémák is később jelentkeztek. Számára volt csak különös, hogy a problémák ugyanazok maradtak, bár a két férj teljesen különböző személyiség volt. Végül rájött, hogy másképpen kell keresnie a megoldást, mint eddig.

Találkozásaink alkalmával rádöbbent, hogy mi is lenne az a cél, amit el szeretne érni. Azzal kellett szembesülnie, hogy évek óta nem beszélgetnek a férjével. Odahaza rendszeresen téma, hogy mi történt a munkahelyen, mi történt egyes szappanoperákban. Az elmúlt években már egyáltalán nem beszéltek arról mit éreznek, mit gondolnak. Fő célja lett, hogy ismét megtanuljanak beszélni egymással, hogy végre egymás gondolatait, érzéseit is közöljék és kölcsönösen érdeklődjenek egymás iránt.

Nem az a lényeg, hogy mindig igaza legyen

A kölcsönösség nagyon fontos szempont volt abban, hogy javuljon a helyzet. Rájött, hogy egy kapcsolatban nem az a lényeg, hogy mindig neki legyen igaza. Néhány alkalom után már úgy érezte, megtalálta azt, ami hiányzott eddig a kapcsolatukból, és ami miatt rengeteg konfliktusuk volt a férjével, most is, illetve az előző házasságában is.

Gyakran előfordult, hogy nagyon vágyott valamire, például egy vacsorameghívásra vagy csak éppen egy kis kedvességre, végül azonban mindig az történt, amit a párja szeretett volna. Ha a férj a szüleihez akart leutazni vidékre, akkor odamentek, ha éppen a barátait akarta meglátogatni, akkor pedig azt tették. Soha nem az történt, amit a nő szeretett volna. Rádöbbent, hogy ő sohasem közölte férjével a vágyait, csak elvárta, hogy a párja belelásson az ő fejébe és tudja, mit is szeretne.

A férj nem törődött vele, mert nem tudta, mit tehetne

Elmondása szerint egyre elhanyagoltabbnak érezte magát. Voltak napok, amikor meggyőződése volt, hogy ő már semmit sem jelent a férjének. Nem érezte, hogy ő fontos bárkinek is a világon. Őt soha senki nem kérdezte, mit is szeretne, mivel lehetne a kedvében járni. Annyi vágya, elképzelése volt, csak soha senki nem figyelt rá, nem kérdezték meg tőle ezeket.

A férj tehát valóban nem törődött, törődhetett a felesége vágyaival, így mindig az ő akarata érvényesült, csakhogy soha nem beszélgettek róla, mit is szeretne. Csak követte a férjét és magába fojtotta ezeket a dolgokat, míg végül úgy érezte, hogy már nem is figyelnek rá és ő nem számít. Egyre többször érezte, hogy ő már nem fontos.

A szex egyre ritkább lett

Mindez beárnyékolta az egész kapcsolatukat, még a szexuális együttlétek is egyre ritkábbá váltak, egy idő múlva a nő már nem érezte magát vonzónak. Ha együtt voltak, akkor is arra gondolt, milyen önző a párja, hiszen nem tudja neki megadni azt, amit valójában szeretne. Elég konzervatív családban nőtt fel, a szexualitás mindig tabu volt a családjában, környezetében, soha nem beszéltek ilyesmiről. A kapcsolataiban sem tudott erről beszélni, valahogy az volt az elképzelése, hogy a férfinak tudnia kell, mi is okozna neki örömet.

A szexualitás volt az a pont, ahol először elkezdett foglalkozni azzal a határozott gondolattal, hogy ez így nem mehet már tovább. Valamit ki kell találni és változtatni kell. Kapcsolatuk kezdetén izgalmas volt a szex. Most meg átvette a helyét a megszokottság, a rutin, az oda nem figyelés.

Közel három hónap kellett ahhoz, hogy megértse saját viselkedését, rájöjjön arra, hogy nem vele és nem a párjával van a hiba. Olyan dolgokra döbbent rá, amelyek teljes egészében megváltoztatták a saját magáról kialakított képét. Évek óta ugyanazokkal a problémákkal küzdött a magánéletében, és biztos volt benne, hogy ezeken soha nem lehet már változtatni, mert ő ilyen. Így utólag teljesen másként látja a dolgokat, miután rengeteget változtatott a saját életén és végre úgy érzi, képes arra, hogy beszéljen az érzéseiről és a párjával sokkal szorosabb lett a kapcsolata, mint korábban.

Jankulár László

coach, ving tsun oktató

www.coachforyou.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.25 19:00:16Nancsi

  Egyszerűen nem hiszem el, hogy ennyi unatkozó pics élne ebben az országban, amennyi kócsos cikk születik mostanában. Ráadásul még vagy 5 másik oldalon is hirdet az ürge. Lóf.szt van itt válság mama, ahogy mondaná hőn szeretett ex-miniszterelnökünk.

 • 2011.04.25 19:09:09prim

  Ahogy a régi öregek is mondták: a kutya is akkor veszik meg amikor a legjobb dolga van. Évekig nem tudta, mi a problémája: ) komolyan, az ilyent tényleg el kellene küldeni 1 hónapra a TESCO-ba árufeltöltőnek. Azután másképp látná a világot, és a férjét is.

 • 2011.04.25 21:03:50OttoMaster

  Nézőpont kérdése :)

 • 2011.04.25 21:25:55Blogger Géza

  Az eddigi leggusztustalanabb kamu promocikk, amit olvastam.

 • 2011.04.25 21:35:14van saját kérdőjeled?

  "Odahaza rendszeresen téma, hogy mi történt a munkahelyen, mi történt egyes szappanoperákban."

  Ez komoly? Erről beszélgetnek emberek otthon, családban? Ez tényleg téma?
  Huha! Csaknem kardinális kérdés?

 • 2011.04.25 21:37:56Pannon Puma

  bizonyára én vagyok tájékozatlan, de egy életvezetési-pszichológiai problémát miért egy ving tsun oktató boncolgat? egy értelmiségi, megfelelő EQ-val megáldott barátnő legalább ennyire kompetens. ha nem ilyenek a barátnők, akkor ők haveroknak jók csak...

 • 2011.04.25 21:59:29Oráng Után

  A kisgyerekeknek nagyon fontos az állandó figyelem a környezetük felől. Mire felnövünk, megtanulunk nagyon jól létezni mások figyelme nélkül is.

  Ha egy kisgyerek nem kapja meg a figyelmet, állandóan (olykor igen agresszíven, de legalábbis fárasztóan) kiköveteli magának. Mindenki látott már ilyen "figyelemkoldusokat"

  Sajnos, ha valaki valamilyen lelki trauma miatt nem tud igazán felnőtté válni, egész életében mások figyelmét keresi, olykor bármi áron. A közvetlen hozzátartozóitól, párjától, családtagjaitól, sokszor gyerekeitől (és munkatársaitól, tanítványaitól) pedig az érzelmi (és egyéb) zsarolás összes eszközével kényszeríti ki a figyelmet. A környezet pedig a legtöbbször nem érti, miről van szó, csak a zsarnokot vagy a hisztist látják benne...

 • 2011.04.25 22:21:29Sadist

  Pont itt volt pár hete egy cikk, aminek kb. az volt a lényege, hogy a nők rengeteg dolgot elvárnak, de a férfi felé nem jelzik, még csak véletlenül sem. Legfeljebb célozgatnak. A cikkben valami olyan volt, hogy a nő szerint meleg volt, a férfi viszont nem állította egyből erősebbre a légkondit.

 • 2011.04.25 22:23:26Sadist

  [link]

  Meg is van. A kettő nagyon szépen párhuzamba állítható.

 • 2011.04.25 22:28:53McKinney

  mi a kócs? Okj tanfolyamon végzett pszichiáter-pótlék. A magány elterjedésével egyre több ilyen állatfajta fog kifejlődni.
  A bajban lévőket sikeres lehúzni, lásd orvos ügyvéd pszichiáter. Egyesek ezt továbbfejlesztették és rájöttek, hogy kár évekig szenvedni az egyetemen, a lehúzás anélkül is megy: természetgyógyász, lájfkócs és társaik.

 • 2011.04.25 22:57:18stikasz_1

  Én is csudálom, honnan jön ez a rengeteg coach. De nekem is mondta már vezető pozícióban levő ismerős, hogy milyen sokat tud segíteni, meg hú és há. Éppen csak az nem jött neki össze eddig az életben, amit igazán szeretne. Bár ahogy nézzük- vett magának egy kedves házikedvencet...
  (Egyébként a coach képzés OKJ-s, vagy mondhatom magamról azt, hogy az vagyok? 15-40 ezres óradíjért simán tudok ilyen marha okos lenni, mint ez a Jankulár nevű harcművész... Tiszta Monty Python!)

 • 2011.04.25 23:27:19grufftipunk

  Ha egy értelmes lény letekint erre a világra, és meglátja, hogy a bolygó egyik felén katonagyerekek vágják át machetével síró gyermeküket kezükben tartó asszonyok torkát, majd mondjuk átnéz svájcba és azt látja, hogy ott meg van egy ilyen konzumidióta milliomos r*banc, aki mondvacsinált bánatát dom perignonba folytja, majd megint ugrik egyet, és megpillantja, ahogy a földi sztárocskák fegyverkereskedők buliján prüszkölik a kólát, na akkor, és csakis akkor azt mondja majd, hogy:

  "Ennek a világnak a lakói nem érdemlik meg azt, hogy befogadjuk őket az értelmes civilizációk szövetségébe. És talán soha nem is fogja megérdemelni."

 • 2011.04.25 23:29:05szorokin

  hányni tudnék a trendi nagyokos coach géniuszoktól.
  pár évig tanulom a coachingot, és hirtelen én leszek a legbölcsebb ember, aki kioszthat mindenkit.
  én leszek a guru.

  csak mert van ilyen iskola, adnak papírt.

  nekem papírom van róla h én vagyok a guru, a mester, aki mindent tud, blablabla....

  ez olyan, mint usában beiratkozhatok egyetemen író(i) szakra, és ha kijöttem író leszek

  sőt, költő szak ... bemegyek, elvégzek n évet, és PAPÍROM VAN RÓLA h ÉN KÖLTŐ VAGYOK

  pffffffffffffffff

  beteg világ. ettől csak hányni lehet.

 • 2011.04.25 23:32:16szorokin

  és amit nem tudok felfogni h PALYA BEA, akit szeretek, mert jó és tehetséges énekes.

  ő is coach lesz/van...

  nem érteeeeeeeeem.
  azt h konkrétan pl ő: -miért ? -minek ? -mi célból ?

  nem értem. felfoghatatlan.

 • 2011.04.25 23:35:53grufftipunk

  Mindenki saját maga coach-a. (JÓ ESETBEN)
  Ismerd meg önmagad. - Ezek a sorok az emberiséggel egyidősek.

 • 2011.04.26 00:44:24tildy:)

  grufftpunk, ez így van.

  Anyám vol olyan, mikor pszichomókushoz ártam, hgyjaj hát minek járok én oda, mindenkinek vannak problémái, mégsem jár pszichológushoz? El kell fogadni, blabla.

  Hát a francokat kell elfogadnia problémákat. Sok ember nem érti, hogy nem arról van szó, hogy jó dolgában veszik meg az ember- köszönöm, voltam árufeltöltő is, akarító is, amellett, hogy alapból mérnök vagyok- itt nem erről van szó. Ezek pszichés sérülések, vagy problémák, amiket nem lehet barátnőkkel megbeszélni, mert egyszerűen a barátnők nem te vagy. A választ a megoldást pedig nem fogják tudni, sőt megkockáztatom még tanácsokból sem jókat adnak, bármennyire is jó barátnők ( Nem azért mert nem is érdemlik meg a barátságot, vagy rossz emberek lennének, vagy ne akarnának segíteni) , hanem szimplán mert mások.

  Nekem a pszichológus annyiban segített, ogy nem segített kvázi. Nem mondtame , mit kéne tennem, nem adott tanácsokat, ellenben előhozta azt a képességem, hogy merjek bízni magamban és a döntéseimben, és hogy ne hunyászkodjak meg. Hosszú folyamat volt, max ott volt mankónak , ha nehéz volt felállni, de az utat mankó nélkül kellett megtennem.

 • 2011.04.26 01:02:06Nagykócsag

  de sok okos kommentelő gyűlt itt össze

 • 2011.04.26 01:07:55Martian

  "Rádöbbent, hogy ő sohasem közölte férjével a vágyait, csak elvárta, hogy a párja belelásson az ő fejébe és tudja, mit is szeretne."

  Ja kérem, néma gyereknek az anyja sem érti a szavát...

 • 2011.04.26 01:52:49NoOne

  Ez a cikk, ez nagyon... :P
  "Van szerencsém" néhány "coach"-ot ismerni, de nem vagyok/lehetek rá büszke, és ezt az érzést a fenti cikk sem ingatja meg, sőt.
  Nem coaching kell, meg pszichológus, meg mentál-tréner meg mittomén' mi, hanem gondolkodni, és saját lábra állni kellene megtanulni, de feltétlenül úgy, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy nem csak mi "játszunk a pályán".

 • 2011.04.26 06:17:07záporjózsi

  "Rádöbbent, hogy ő sohasem közölte férjével a vágyait, csak elvárta, hogy a párja belelásson az ő fejébe és tudja, mit is szeretne."
  Ül a babérjain és várja a sült galambot. Meg elvárogat. Pár férj után megtanulja, hogy ez egy kétemberes játszma...

 • 2011.04.26 07:40:16lüke

  coach-csal az ágyba,husssssssss
  "előfordult, vágyott , például egy vacsorameghívásra vagy csak éppen egy kis kedvességre"
  ha az ember nem a vágyainak megfelelöt választ bválassza coach-ot, ö tudja!

 • 2011.04.26 07:42:12lüke

  @prim

  secundo- mit tanul a Tescóban? marketinget?
  hogy a legócskább árut ,hogyan lehet jól becsapva a vevöt eladni?

 • 2011.04.26 09:09:25véreshurka majonézzel

  "2008-ban hosszabb időt töltöttem Hollandiában és ez a néhány hónap teljesen megváltoztatta az életemet. Itt találkoztam először a coaching szóval. A kung fu mesterem mesélt nekem először erről a hivatásról. Már első hallásra is megtetszett, ám akkor még nem nagyon értettem, miről is szól ez a dolog. Hazatérve komolyabban elkezdtem foglalkozni ezzel a területtel."


  szóval bazdmeg néhány hónap az hosszabb idő és pár év alatt te lettél az aki másnak tanácsot tud adni az életéhez? mit végeztél retek? te vagy a balekok pszichológusa?

 • 2011.04.26 09:13:38param

  Szánalmas.
  Jogászok nélkül már nem tudunk hivatalos iratot olvasni.
  Pénzügyi tanácsadó nélkül már nem tudjuk a pénzünket számolni.
  Coach nélkül már nem tudunk a legbensőbb titkainkról sem?
  A leírtak a gyónási titok körébe tartoznak. Ezentúl lesz kócs-titok is? Én maradnék a barátnőknél...

 • 2011.04.26 09:21:30param

  Szánalmas.

  Ügyvéd kell, hogy a hivatalos ügyeiket intézni tudják.
  Pénzügyi tanácsadó kell, hogy a pénzüket meg tudják számolni.
  Coach kell, hogy a magánéletben beszélni tudjanak.

  Olyan ez, mint a gyónás. És mi van a kócs-titokkal? Én maradnék a barátnőknél...

 • 2011.04.26 09:26:14véreshurka majonézzel

  szorokin
  "és amit nem tudok felfogni h PALYA BEA, akit szeretek, mert jó és tehetséges énekes.
  ő is coach lesz/van...
  nem érteeeeeeeeem.
  azt h konkrétan pl ő: -miért ? -minek ? -mi célból ?"


  ha azért tudott énekelni mszp pénzért hogy isten áldja horn gyulát és azért is hogy szopjuk geréb"babykiller"ágnes muffcafrangjait akkor sokat már nem kurvulhat az agyhalott ribanc

 • 2011.04.26 11:22:13szorokin

  @grufftipunk: tildy:):

  persze, az önismeret fontos, de a kócsok előtt is volt önismeret...

  ugye delphoi jósda (az apollón féle),
  γνῶθι σεαυτόν, gnóthi seauton, - azaz -
  Ismerd meg önmagad !

 • 2011.04.26 11:54:44barbie83

  mi ez a fos?

 • 2011.04.26 11:55:23barbie83

  r

 • 2011.04.26 12:24:30barbie83

  ez egy fos

 • 2011.04.26 12:36:41yeahwhatever

  Van akinek kocs, van aki szerencses es az anyukaja a baratnoje szuletett kocs, es fizetseg nelkul megvalaszolja a kerdeseit. Igenis van az az elethelyzet amibol nem tud az ember magatol kimaszni, vagy annyira elsikeredett az elete ( koszi anya, apa a magzati eletemet), hogy evek munkaja, hogy egyenesbe keruljon.
  Persze donthet ugy az ember, hogy nem szamit, hogy el es nem magaval foglalkozik, nezi inkabb a VALOVILAGOT. Lehetsz birka, vagy valaszthatod a nehezebb utat amikor megismered onmagad, a celod ebben az eletben, es annak megvalositasat. Na akinek ez mind megvan ott kellene kezdodnie a SEGITO-TANACSADO kepzesnek... Szep es okos nyelv ez biztos ki lehetne valamit talalni coach helyett...

 • 2011.04.26 13:15:53476

  .. én azért utálom a "kócsot " mert oda belefér szinte minden szakma, miközben az életvezetési tanácsadás az speciel nem. A szakma az speciel ki van zárva, illetve üljek le életvezetési szakemberként mérnökökkel, tervezőkkel, közgazdászokkal, jogászokkal beszélgetnia z emberi pszichéről? Mi lenne a közös témánk humán területen?

 • 2011.04.26 13:33:07vuvuvu2

  Gratulálok minden hátrányos helyzetű kommentelőnek de elsősorban a nagyeszű posztolónak/cikkelőnek és persze a sztori szereplőjének is! Miért is? Azért mert egy olyan dologról szól a cikk, amelyet már több mint 10 éve (kb. a főszereplő 1.házassága idején) leírtak a "Férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról" c. könyvben. Mielőtt bárki röhögőgörcsöt kap ettől a címtől, szeretném felhívni a figyelmet arról, hogy a könyvben többek között erről a problémáról is szó van, meg arról is, hogy 1/a nők és férfiak igenis másképp működnek, kommunikálnak stb. 2/mi ennek a biológiai/hormonális és egyéb oka 3/hogyan lehet egy párkapcsolatot fejleszteni ismerve és tudomásul véve a két nem közötti különbségeket az elvárások, kommunikáció stb. tekintetében. A könyv azon túl hogy ráébreszti az embert egy csomó nyilvánvaló de mégsem tudatosult dologra, több gyakorlati tanácsot ad egyes nehéz helyzetek kezelésére. Még egy: a könyvnek azóta ezernyi klónja született, nem azokat kell olvasni, hanem az első könyvet, abban bennevan minden lényeges, még az is, hogy a férfiak nem gondolatolvasók.

 • 2011.04.26 14:38:33wowerman

  a nők nagy része ott rontja el hogy fél év múlva már alig kívánja a pasit, havonta egyszer van kedve szexelni. akkor meg mit akarnak?

 • 2011.04.26 23:05:33tildy:)

  vuvuvu2: a könyv viszont nem ad mindenre választ- nem is kell, az embernek saját magának kell rájönnie- sőt pont az olyen helyzetekben, amikor az ember össze van gabalyodva kell olyan valaki, aki ott van kvázi mankónak. Baránők ilyen szempontból nem jók, merthogy a saját életüket próbálják többnyire a másikra kivetíteni. Mint írtam, ettől ők még nem rossz emberek, sőt akár ismerhetnek is eléggé, de vannak olyan szerepek, amiből nagyon nehéz kilépni. Egy jó pszichológus nem avatkozik be. Szerintem. A jó pszichológus egyfajta plusz gondolkodó , egyfajta más szemszög, de ha igazán jól akarnám kifejezni magam, akkor olyan, mint egy jó szemüveg. Élesebben látszódnak a dolgok segítségével, de aki lát vele, az te vagy. A könyv a nehéz élethelyzeten nem fog átlendíteni, mert egyszerűen vannak olyan szituk , amikor nem tud. Elég szomorú amúgy, hogy a magyar társadalom még ott tart, hogy képtelen felismerni, hogy van amiben anyuka, apuka,barátnő , barát nem tud segíteni. Például hogy a csudába tudod barátnőddel, anyukáddal megbeszélni azt, hogy az anyád nem akart téged pl? És hogy ezek milyen hatással vannak rád, hogy manifesztálódik egyéb élethelyzetekben ez az érzés? 1.5 évig jártam pszichológushoz, egy percig sem bánom. :)

 • 2011.04.27 12:08:38yeahwhatever

  wowerman, akkor en orulok, hogy a kis reszbe tartozom. Szerintem a pasin is mulik, ha minden alkalommal odateszi magat, akkor fel ev utan ugy lepsz be az ajton, hogy letepned rola a ruhat. Addigra pont osszecsiszolodtok.
  tidy nagyon egyetertek veled, es tisztellek, hogy fel mered vallalni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta