INTIM

Tönkrement barátságok - Lefeküdt a pasival, akivel éppen randiztam

2011. április 20., szerda 18:58 |

A szétment barátságok gyakori oka, ha házinyúlra lövünk vagy az újdonsült pasi miatt egyszer csak már nincs időnk a barátnőnkre. Az iskolaváltás miatti helyváltoztatás és az „egyszerűen már nem szeretlek” is előkelő helyen szerepel.

Úgy fest, hogy az általunk megkérdezettek tetemes része jó pár tönkrement barátságot tudhat a háta mögött, és ha valamelyiket újra is tudták éleszteni, az már sosem lett ugyanolyan.

Ami tönkrement, az nem is volt barátság

Nagy százalékban a végleges szakításnak egy másik ember az oka, bár házinyúlra lőni a köztudatban inkább a nők kiváltsága, a férfiak legtöbbször bajtársiasságból nem vetnek szemet a másik nőjére – vagy ha mégis, az közös beleegyezéssel, olykor nem éppen ízléses átpasszolással történik.

Van, aki szerint olyan nem is létezik, hogy tönkrement barátság, tekintve, hogy ami tönkremegy, az nem is nevezhető annak. „Vita volt, barátság maradt, szóval szerintem az a barátság, ami szétmegy pénz/pasi/nő/akármi miatt, az sose volt. Azt érdekközösségnek hívják, csak buta volt, aki másnak nézte” – mondja Júlia (29). Valaki szerint viszont az ilyen krízisek hasznosak is lehetnek bizonyos szempontból: megmutatják, kire számíthatsz – teszi hozzá Barbara (26).

Egy pasi nem ér ennyit! – Aztán mégis

Anna (33) sztorija a férfi miatti gyomorforgató elválás példája: „Volt egy nagyon jó barátnőm, együtt jártunk gimibe, aztán egyetemre. Imádtam. Egy szar magánéleti válság után kezdtem látni a fényt az alagút végén, végre elkezdtem randizni egy fiúval, rengeteg időt töltöttünk együtt, kezdtem feloldódni, megszeretni, aztán egyszer elmentünk hármasban bulizni, a barátnőm, a fiú és én. Aztán, akár csak egy béna forgatókönyvben, én sajnos rosszul lettem és haza kellett mennem. A folytatást talán nem is kell elmesélnem. Ők ketten aznap viharos szex közepette egymásra találtak. Egy hét után merték elmondani nekem. Hamarosan összeköltöztek, de három hónap után szétmentek. Az eset óta eltelt két év, a barátnőm újra a barátnőm, de valami mégis eltörött. Már nincs meg bennem az a szerelmes, pihe-puha lila köd, amit a legjobb barátaim irányában érzek. Sajnos mindezt az a tény sem írja felül, hogy a fiúról időközben kiderült, rohadt nagy mákom volt, hogy lecsapta a kezemről, vagyis még hálás is lehetnék. De valamiért nem megy”.

Laurának (24) némileg rendhagyó módon amiatt ment tönkre az akkoriban legfontosabb barátsága: „A csaj 18 évesen rádöbbent, hogy leszbikus, és amikor lett egy stabil kapcsolata, elhanyagolt mindent, ami körülvette. Mostanra normalizálódott a helyzet, de sose lesz már olyan, mint régen”.

Hogyan veszítetted el a legjobb barátodat?

 • 220
  Más városba költözött
 • 124
  Összejött a pasimmal/csajommal
 • 176
  Nincsenek barátaim
 • 155
  Egyszerűen kiégett a kapcsolat
 • 329
  Más emberré vált, már nem tudtam szeretni
 • 42
  Pénzen vesztünk össze
 • 22
  Együtt vágtunk bele egy üzletbe
 • 35
  Munkatársak lettünk

Új kapcsolat vagy barát is lehet az ok

A lightosabb verzió szerint a másik egyszerűen talál egy pasit/csajt, akivel minél több időt szeretne eltölteni, és egyszercsak valahogy már nincs elég ideje rád. Ez is egy elég alattomos és kellemetlen kombináció, viszont remekül szemlélteti, hogy a barátunk nem is volt akkora barát, mint amekkorának képzeltük.

Judit (35) 15 év alatt se tudta megkedvelni a barátnője pasiját, aki azóta elvette a lányt. „Én igyekszem, össze is járunk, igaz, most 5 éve Angliában élnek, de épp készülnek hazajönni. A fickó egy tahó, aki elviszi a buliból a maradék italt, 5 éve volt az első munkahelye, addig az anyja tartotta el. 35 éves. Legutóbb 2 hónapja találkoztunk, akkor azt mondta nekem, hogy épp eladó a házuk 20 millióért, de ha eladom mondjuk 21-ért, akkor a többlet az enyém. Hát, anyád, nem vagyok ingatlanügynök, különben se értem, mit eszik rajtad a barátnőm, amikor 12 éve arról panaszkodott, hogy szar vagy az ágyban, ami azóta már csak rosszabb lehet szerintem” – fakadt ki.

Az a bizonyos harmadik olykor egy másik, újdonsült barát is lehet, aki megfoszt minket addigi pozíciónktól: Luca (33) például egyszer azon kapta magát, hogy miután legjobb barátnőjéhez beköltözött egy másik lány, azok kettesben jártak ezután bulizni, vásárolni, szórakozni, ő pedig jó esetben harmadikként kullogott mögöttük. „Nem voltam úgy eleresztve anyagilag, hogy olyan menő cuccaim legyenek és nem igazán egyezett a világunk sem. Szerencsére ennek a lepasszolt korszaknak vége lett, mikor a csajszi végre elköltözött (közben kiderült, azért futja neki rucikra az ösztöndíjból, mert nem szállt be a rezsibe), utána a barátnőm töredelmesen bevallotta, hogy bizony csúnyán bánt velem, meg lett vezetve, és újra szent lett a béke. Azóta is”.

Iskolaváltás - korszakváltás

Az általános iskola, a gimnázium és az egyetem közti váltások meglehetősen könnyen képesek véget vetni egy barátságnak: a fizikai távolság és a különböző érdeklődési kör/társaság egyik pillanatról a másikra új tények elé állítja az embert. Barbara szerint a környezetváltás jó mérce.„Valaki az adott közegben, iskolában, munkahelyen jó barátod, de aztán teljesen kiesik az életedből, amikor távolabbra kerültök egymástól. A gimnáziumi legjobb barátnőmmel volt egy ilyen nagyon ijesztő snitt, a ballagás óta nem beszéltünk. Nem vesztünk össze, csak egyik napról a másikra eltűnt az életemből. Nála maradtak a kedvenc könyveim, amiket nem sikerült visszaszerezni – mondjuk azóta vannak új kedvenceim”.

Egyszerűen már nem szeretett

Az egyik legfájdalmasabb eset, amikor a másik egyszerűen csak megszűnik szeretni minket – minden különösebb ok vagy magyarázat nélkül. Dóra (30) elmesélte: „Nekem úgy lett vége egy barátságomnak, hogy a barátnőm egyszer csak nem szeretett többé. Sosem tudtuk megbeszélni, erre igazából nincsen magyarázat, viszont van dráma mögötte bőven”. Eszter (31) hasonló történet részese volt: „Mi végül összekalapáltuk, de már sose lesz olyan. Nagy csalódás mindkét oldalon”. Gizi (29) is ugyanilyen helyzetbe csöppent: „Egyszer csak rájött a barátnőm, akivel együtt nőttem fel, hogy nem szeret, és nem állt többet szóba velem. Részemről igazi barátság volt, részéről ezek szerint nem”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.20 19:52:06max val birca man

  Kedves Szerkesztőség!
  Tanácsra lenne szükségem. Apám nem engedi, hogy felvegyem a bőrnadrágomat. Legyek öngyilkos?

 • 2011.04.20 20:01:02pöndörödő macskafülszőr

  Most mit izéltek? :) Nekem tetszik a cikk, sőt, az egyik sztori totál az enyém is lehetne.

 • 2011.04.20 21:06:09ZűrösP

  Ez egy nagyon jó nick: pöndörödő macskafülszőr :D

 • 2011.04.20 21:08:31magyar bucó

  "Lefeküdt a pasival, akivel éppen randiztam"

  Más nézőpontból: Randiztál a pasijával.

 • 2011.04.20 21:17:55Dead like Me

  "Lefeküdt a pasival, akivel éppen randiztam"
  Tévedés.. a srác két könnyű csaj közül a könnyebbikkel dugott. Nem választott nem döntött csak ott volt :D Ha előbb fekszel le vele nincs probléma és a barátságotok is meglenne. Tehát ha pasival találkozol feküdj le vele nyugodtan.
  Gratula XD

 • 2011.04.20 21:48:55Mrs. Jackman

  Ahogy a cikk elején is írják, ha lefekszik a faszival, akkor az nem barát.

 • 2011.04.20 21:57:45yeahwhatever

  ennel cifrabban ertek veget az en baratsagaim... Talan irhatnek egy cikket, vagy egy egesz konyvet a temarol... Az a jo akivel evek mulva fel tudod venni a fonalat, az ilyen baratnoket imadom. 2 durva pelda alljon itt okulasra: 1. Egy baratom, uj kapcsolatba kezdett, elfelejtette megmondani a reginek akit en is jol ismertem, aztan vegre szakitottak, de amikor osszejartak dugni akkor kisutottek, hogy milyen szemet is vagyok en. 2. Egy baratnom felajanlotta a pasit aki mindkettonk multjaban benne volt, aztan tudtam meg, hogy egy nappal az eset elott ujra osszejottek. Ez volt az utolso csepp a poharban... :-)

 • 2011.04.20 22:06:30Burgum

  AZ IGAZI BARÁTSÁG: ilyen is van! Csak a halál vetett véget 64 év után. 8 nappal volt fiatalabb nálam. 7 éves korunktól egy osztályba jártunk: általános iskola, középiskola, egyetem, a kollégiumban egymás mellett állt az ágyunk, egyetem után közös albérletben laktunk férjhez menéséig. A férje az a fiú lett, aki egyetemi évek alatt elvitt engem a fiú diákszállóba szombati klubestekre (egyébként nem "jártunk" együtt a fiúval). Egymás mellett ültünk hárman az egyetemi előadásokon. Egyetem után a közös munkahelyükön szerettek egymásba. Ö 3 gyerekkel özvegyen maradt, és kettővel elváltam. Házasságkötésük után ritkán találkoztunk már, mert nem egy városban laktunk, de egész életemben ő volt a LEGJOBB BARÁTNŐM!

 • 2011.04.20 22:19:02Burgum

  javítás: "és" = "én"

 • 2011.04.20 22:44:46AlphaBlack

  Nők között nem tudom mi van, de az biztos, hogy nem barátság. Csak egy kicsit cifrább alkalom kell hozzá, hogy kiderüljön.
  Elmondom, nálunk hogy van, férfiaknál. Ha kiderül, hogy keresztbe sikerült a sex (pl: barátnőjét régebben egy másik barátom dugta, vagy még azután is, hogy járni kezdtek), akkor kis izgalom, megbeszélés sörözés közben, kézfogás, majd a lotyót kirakjuk magunk közül. 2 hónap múlva anekdotaként mesélgetve röhögünk az egészen. Hány, de hány ilyen volt az évek alatt. Hány nő akart egymás ellen fordítani minket, vagy csak egyik péniszről a másikra ülni... Hát egynek sem sikerült.
  Fordítva meg, ha mondjuk egy ügyvéd vagy bróker csóka bekerül egy lánytársaságba, az fix, hogy ott vérre mennek egymással a nőneműek. Láttam ilyet is párat. ÉS utána nincs békülés. 10 év után is megy még a gyűlölködés afelé, aki végül is megszerezte magának.
  A nők az éppen adott élethelyzethez választanak társat, a férfiak meg egy életre. Akit ez bővebben érdekel, annak szívesen elmagyarázom, hogy miért.

 • 2011.04.20 23:18:12Burgum

  AlphaBlack: Ha nem tudod, mi van, akkor ne mondd, hogy az biztos, hogy nem barátság! Olyat minősits biztosra, amit biztosan tudsz!

 • 2011.04.20 23:36:55AlphaBlack

  Kedves Burgum. Logikailag ez a kizáró vagy (XOR) esete. Boole algebra. Azaz, ha egyetlen egy aspektusból is látszik, hogy az bizony nem barátság, akkor az nem az. Tehát nem kell tudnom, hogy micsoda pontosan az a valami, elég csak egy részletét látni, amely így kizárja a barátságot (nem lehet az igaz halmaz eleme).
  Van rengeteg idetartozó szakirodalom természetesen. No, nem a Boole algebra :), hanem pszichológia és szociál-pszichológa. Természetesen más egyéni és más társadalmi szinten vizsgálni az emberi kapcsolatokat.
  Én nem mondom, hogy nem létezhet nők között barátság. Ahogy azt sem állítom, hogy férfi és nő között sem lehet. De azt sem mondom, hogy nem lehet a fénysebességgel repülni és nem létezik a hideg-fúzió.
  Az evolúciós okait is szépen feltárták már, tessék utána nézni.
  Teljesen világos, hogy teljesen más kapcsolatot alakít ki a nő nővel, mint a férfi a férfival.

 • 2011.04.20 23:44:55antiszociális exlúzer

  AlphaBlack

  "pl: barátnőjét régebben egy másik barátom dugta, vagy még azután is, hogy járni kezdtek), akkor kis izgalom, megbeszélés sörözés közben, kézfogás, majd a lotyót kirakjuk magunk"

  Nálatok a nők default lotyónak számítanak?
  Oké, az "azután is" eset tiszta sor - a másikra gondolok, amikor pusztán annyi történt, hogy kiderült, hogy lyuksógorok vagytok. Mert akkor mi van...?
  A múltja mindenkinek a magánügye. Felnőtt emberek számára nem kellene, hogy problémát jelentsen a "közös múlt". (Való igaz, régebben én is másképp gondolkodtam erről.)

 • 2011.04.20 23:58:05AlphaBlack

  Kedves antiszociális exlúzer!

  Te mégis hogyan neveznéd azt a nőt, aki szántszándékkal megcsalja párját, annak legjobb barátjával, vagy megpróbálja egymás ellenségeivé tenni bennünket össze-vissza hazudozva?
  Addig becsüljük, tiszteljük a másik nőjét, amíg ki nem derül, hogy miféle.

 • 2011.04.21 02:38:15Husi_Laci

  AlphaBlack
  "Kedves antiszociális exlúzer!
  Te mégis hogyan neveznéd azt a nőt, aki szántszándékkal megcsalja párját, annak legjobb barátjával, vagy megpróbálja egymás ellenségeivé tenni bennünket össze-vissza hazudozva?"


  én megértelek. képtelen vagy szembenézni a ténnyel, képtelen vagy feldolgozni hogy a legjobb barátod elárult, hátba döfött, seggbekúrt egy mindkettőtök által felületesen ismert pina kedvéért. gyűlölnöd kell valakit, de a veszteség túl nagy lenne ha a valódi bűnöst gyűlölnéd. úgy teszel, mintha sohasem erőszakolták volna meg a lelked. sörözöl a sráccal, a barátoddal aki legközelebb anyagilag húz le vagy a lányodat rontja majd meg 10 év múlva. a lányodnak sem fogod elhinni hogy nem ő tehet az egészről, ütni fogod a "kis ribancot"

  mert valakit gyűlölnöd kell. egy pszichológus jót tenne, komolyan mondom. nem bántásból írom.

  (soha nem árulnám el egy barátomat, hogy a feleségét felhúzzam vagy más módon ártsak neki. az igazi barátság ilyen. a többi gyáva önámítás)

 • 2011.04.21 03:11:41Husi_Laci

  nyehehe
  valóban ritka a női barátság a férfiak nézőpontjából. ettől még nem sajátíthatja ki a férfi nem a barátságot mint fogalmat. azt sem mondhatod hogy "elrontják" a nők. a női orgazmus is más mint a férfi de ettől még mindkettő létezik és nem hibás ha a nő nem spriccel közben spermát. optimális esetben :)

  ideális férfibarátságból sincs sok. nőben is láttam olyan legjobb barátot aki leszopta a barátnője fasziját. idővel kibékültek ők is, a fasz meg szenvedett a nő miatt évekig. most alkoholista. a pszichológusra szoruló figura fent ebben is tévedett. ilyen szar barátság mindkét nemnél létezik

 • 2011.04.21 09:16:19amariejade

  Husi_Laci

  Kábé ugyanezt akartam írni AlphaBlacknek... köszi, hogy megelőztél :D

 • 2011.04.21 09:19:50Injan Joe

  Ezért nem kell barátkozni.

 • 2011.04.21 11:39:40semmizse

  Úgy gondolom mindkét nemnél létezik igazi barátság, és csak annak tűnő is, és az is kétségtelen, hogy a férfiak és nők barátságai különböznek, és ez így normális. De nem úgy különböznek, ahogy AlphaBlack ezt nagyívűen kifejtette. Abból, amit leírt, ordítva süt, hogy ez egy hímsoviniszta, öntelt, beképzelt díszkan véleménye. És ahhoz, hogy ez világos legyen, nem kell Boole algebra...

 • 2011.04.21 12:02:37AlphaBlack

  Félreértés van!

  A barátaim nem tudtak egymásról, csak a nő tudta, hogy jóbarátok, és később így akarta egymás ellen fordítani őket. Mindkettőnek hazudozott, hogy a másik zaklatja, meg már elküldte. Aztán pár közös SMS-felolvasás, és fény derült az egész undorító féregségre.

 • 2011.04.21 12:04:17zanzibar

  Bizonyos érettség kell ahhoz, hogy az ember a barátságot az együtt lógásos haverságtól meg tudja különböztetni. Meg (fiúknál) a puszta nosztalgiától az anno együtt bulizós élményektől.
  Nem hiszem, hogy más lenne a férfi és a női barátság. Szolidaritás és összetartás a kp-i téma. Ami meg a szerelmünk kiebszélését illeti, ajánlom mindenkinek figyelmébe a Verghy vár úrnője c. tanmesét. Sok halott a vége, szóval éljünk a német mondás szerint: Ein Gentlamen geniesst und schweigt. :)

 • 2011.04.21 12:31:30Husi_Laci

  AlphaBlack
  nem igaz amit írsz:

  "Hány, de hány ilyen volt az évek alatt. Hány nő akart egymás ellen fordítani minket, vagy csak egyik péniszről a másikra ülni... Hát egynek sem sikerült."

  ha tényleg ilyen sok "véletlen" eset volt, akkor nem mondasz igazat. valószínűleg magaddal sem vagy őszinte.

 • 2011.04.21 12:59:17Keresztény szellemiségű luxuskurva

  Hál'istennek nem szoktam szerelmes lenni a barátaimba, nők közt lehet, hogy így van, láttam már róla sok filmet.

 • 2011.04.21 13:22:48spenci

  AlphaBlacknak igaza van, az nem elkerülhetetlen karma, hogy a pasim barátjával is szexbe keveredek.
  Nem tudom, mi a baj a hozzászólásával, a példa szerinti szerelők pont azt a kategóriát képviselik, ahogy nevezi Őket. A gyakorítás is helytálló, mert valóban vannak gyűjtőszenvedélytől átitatott hölgyek.

 • 2011.04.21 14:14:47amariejade

  spenci

  Az a baj a hozzászólásával, hogy (ahogy Husi_Laci is írja), süt belőle az önámítás. A "barátai nem tudnak egymásról"? Szerinted komolyan elhihető, hogy állítólagos barátok nem ismerik egymás barátnőit (már ha nem egyéjszakás luvnyákról van szó, márpedig itt a szövegkörnyezet alapján nem ez volt a helyzet), és egy pasi nem vágja le azonnal, ha a haverja csaja próbál hozzá törleszkedni? Azt minden fenntartás nélkül elismerem, hogy a nő is egy kavarós ribanc, de a "nagy barát" ettől még ugyanúgy kúrt a csajjal, miközben tudta, hogy az a haverja nője.

 • 2011.04.21 17:01:55spenci

  amariejade

  Van benne igazságod, ebből a szemszögből nem gondoltam át, csak arra koncentráltam, hogy ezeket a hölgyeket kár a többi hozzászólónak védeni, és a minősítésükért hímsovént kiáltani.

 • 2011.04.21 17:33:40antiszociális exlúzer

  AlphaBlack

  Nem erről beszéltem.
  Az általam kifogásolt mondat logikai reprezentációja:

  "pl: barátnőjét régebben egy másik barátom dugta, VAGY még azután is, hogy járni kezdtek), akkor kis izgalom, megbeszélés sörözés közben, kézfogás, majd a lotyót kirakjuk magunk közül"

  A: (egyikünk) "barátnőjét régebben egy másik barátom dugta"
  B: (egyikünk barátnőjét egy másik barátom dugta) "még azután is, hogy járni kezdtek"
  C: "kis izgalom, megbeszélés sörözés közben, kézfogás, majd a lotyót kirakjuk magunk közül"

  (A ∨ B) -> C

  A B -> C részével nincs semmi bajom, csak az A -> C-vel.

 • 2011.04.21 17:36:14antiszociális exlúzer

  AlphaBlack

  A félreértések elkerülése végett: az A eset az, amikor lyuksógorság van, de félredugás (párhuzamos kapcsolat egyazon baráti társaság két tagjával) nincs.
  Lehet, hogy csak félreérthetően fogalmaztál, vagy én értettelek félre.

 • 2011.04.21 20:05:26antiszociális exlúzer

  Na meg azt sem értem, hogy ha egyikőtök (X) barátnőjét egy másik barátod (Y) dugta még azután is, hogy X összejött a csajjal, akkor miért csak a csaj a ribanc? Igaz, megcsalta X-et, Y viszont megdugta a barátja (X) barátnőjét.

 • 2011.04.21 20:10:16antiszociális exlúzer

  spenci

  De nem csak párhuzamosan lehet egy baráti társaság több tagjával is kefélni, hanem egymás után is. Na, ezt jól megaszontam :)
  Nem arra akarok kilyukadni, hogy milyen menő végigmenni a társaság összes hímegyedén, egyszerűen előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki összejön egy társaság egy tagjával, majd, valamennyi idővel azután, hogy szakítottak, beleszeret egy másikba. Ez nem kurválkodás vagy szándékos bántás, csak így alakul. Ismeretségi körömben előfordult ilyen férfi és női oldalon egyaránt. Köztük olyanok is, akik már házasok (azzal, akivel az adott társaságból másodjára összejöttek).

 • 2011.04.22 11:12:53booboomacko

  Koszonom ezt a cikket. Mar kezdtem azt hinni, velem van baj, de ugy tunik "csak" a noi baratsagokkal.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta