INTIM

Megtanulok vetkőzni - Szexis és vicces a burlesque

2011. április 11., hétfő 18:40 |

A burlesque kortól és külső adottságoktól független minden igazi nőnek jól áll – vallja Pirner Alma. A burlesque örök, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2011-ben a Dollhouse Boudoir-ban megtanulhatod az alapokat. Azt ígérik, rálelhetünk a saját burlesque egyéniségünkre is. Az öt alkalmas tanfolyamot végigcsináltam, és beszámolok arról, hogy igaz-e, amit állít Pirner Alma.

Maga a szó, hogy börleszk, erősen torzító, vaskos komikumra építő bohózatként definiálható, de mi most nem ebben az értelemben beszélünk róla. Ugyanis február közepén a Dollhouse Boudoir öt alkalmas, kiscsoportos Burlesque tanfolyamot hirdetett. Mivel maga a stílus nem újkeletű, de talán sokak számára már a műfaj meghatározása is erős fejtörést okozhat, a Dollhouse alapítójától, Pirner Almától érdeklődtem arról, hogy mit kell tudnunk a börleszkről. Ha már úgy döntöttem - minden külső kényszer nélkül -, hogy azt az öt alkalmat végigcsinálom.

"A Burlesque (börleszk) a '40-es, '50-es évek Amerikájából származik, a felnőtt szórakoztatás egyik közkedvelt formája évtizedek óta, a legnőiesebb, legelegánsabb és legklasszikusabb irányzat, amely nemcsak szexis, de szórakoztató, bájos és esetenként humoros is. A stílusnak legalább annyi női rajongója van, mint férfi. A Burlesque show-kat rengeteg pár látogatja, a stílus örökzöld és magával ragadó minden igényes és műértő ember számára" - vallja Pirner, aki szerint náluk nemcsak a táncot lehet megtanul, hanem rengeteg praktikát, illetve sminkelési technikát. "Emellett a stílusirányzatról tartott előadás is része az egymásra épülő foglalkozásoknak, amelyek kis csoportos, fix létszámmal indulnak."

Pirner Alma szerint a Burlesque című filmnek köszönhető, hogy ismét népszerű ez a műfaj. "Kialakult egy igényes női réteg, aki szeretne nőiesedni, kipróbálni valami újat, amiben ki tud bontakozni, amiben bárki lehet, megélheti magasabb fokon a nőiességét, de mindezt nagyon finom és high class módon, igényesen és nem közönségesen vagy túlzottan buján. Inkább bájosan, és nagyon visszafogottan szexisen. Amiért én személy szerint imádom a burlesque-et, mert kortól és külső adottságoktól független minden igazi nőnek jól áll, mindenki tud vele azonosulni, és meg tudja találni a saját burlesque énjét" - mondta a Dollhouse alapítója.

Pirner Alma is úgy gondolja, a magyar nők megérettek a burlesquere, és kezdenek rákapni a szórakoztatás és önkifejezés ezen formájára. Mondván, hogy: "minden igazi nő vágyik arra, hogy nőiesebb legyen, szebben járjon, mozogjon, bájos és szexis legyen, visszafogott módon csábítson, szórakoztasson, kipróbálja, milyen, amikor gyönyörű sminkben és frizurával, fűzőben és tűsarkúban pompázik, nőiessége teljes tudatában." Hozzá kell tennem, nem idősebbnek mondható hölggyel nem találkoztam, a korelnök egy harminchat éves asszony volt.

A burlesque stílusjegyei

"A burlesque táncosnő őrülten nőies, rafináltan szexis, erős egyéniség, magabiztos és kortalan, aki kifinomult mozdulataival és bájos mimikájával mindenkit elbűvöl. Előadását a humor és az erotika egyaránt belengi" - olvashatjuk a Dollhouse Budoire honlapján. Ha mindezt képekben szeretnénk elképzelni, íme egy lista a burlesque stílusjegyeiről, amelyek nem hiányozhatnak a kelléktáradból, ha te is szeretnéd átélni a burlesque életérzést:

1. fűző, amely kiemeli a nőies vonalakat, bár viselése nem feltétlenül a kényelemről szó, de a cél szentesíti az eszközt,

2. kesztyű: viselése eleganciát ad és erősen vezeti a tekintetet,

3. magas sarkú cipő, e nélkül az egész mit sem ér

4. neccharisnya vagy ugyanilyen combfix,

5. harisnyatartó, amely lehet a fűző része vagy különálló darab,

6. fejdísz: nem túl nagy, ezek mostanában az utcai divatban is egyre inkább feltűnnek,

7. mellbimbódísz (mivel a burlesque táncosnő sosem vetkőzik teljesen meztelenre, a lényeg igazán sosem látszódhat),

8. hullámos haj (az is elég lehet, ha csak egy kis tincset bodorítunk, máris jobb az összkép),

9. smink: kihúzott szemek, nagy szempilla, élénk színű, erős rúzs: szinte új egyéniséget kapunk általa, de fontos, hogy semmiképpen se legye közönséges az összkép,

10. egyéb kellékek, amelyek a táncnál, vetkőzésnél is szerepet játszanak: legyező, toll, boa.

A burlesque a vásznon

A burlesque rokonműfajának tekinthető a pin up is, a sztriptíz pedig magából a burlesque-ből alakult ki, így néhány vetkőzös elem itt is adott, de sokkal esztétikusabb, diszkrétebb formában és a teljesség igénye nélkül. Filmélményeink közül ide sorolható a Moulin Rouge (különösen a hozzá készült, több hírességet is felsorakoztató és igazi show-t bemutató videoklip, ami jól szemlélteti, hogy valóban minden testalkathoz, bőrszínhez, hajszínhez és karakterhez illik a stílus), a Chicago (bár ez kicsit talán más korban játszódik), a színház világából pedig a Magyar Színházban bemutatott Sweet Charity ruháit és táncos jeleneteit említeném.

A stílus mai képviselőjének Dita von Teese tekinthető, ő egy személyben megtestesíti mindazt, amiről eddig szó esett. Személy szerint róla korábban nem is hallottam, valószínűleg, mert ő inkább a férfiak fantáziáját mozgatja meg a látványos show-ival, ahol tökéletesre csiszolt koreográfiával szabadul meg - minden felesleges mozdulatot mellőzve - a látványos, öltözékeitől.

A továbbiakban a tanfolyamon szerzett élményeimet, tapasztalataimat osztom meg veletek, kiderül, megtaláltam-e a saját burlesque-énemet, és milyen változásokat hozhat egy ilyen tanfolyam a női mivoltomban.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Szerelmes lettem Christina Aguilerába - 2011.04.16.
Marilyn Monroe és Aguilera slágerei kifejezetten illenek a burlesque stílushoz. Mindez székkel kombinálva lesz igazán stílusos. Közben folyamatosan alakult a burlesque egyéniségem és szerelésem.
Úgy nézek ki, mint egy halott Barbie - 2011.04.28.
Régi álmom teljesült a fotózással, megtudtam, milyen pózokban feszítek jól, mit hanyagoljak. A műszempilla is felkerült, a fűzöm pedig le. Véget ért a burlesque tanfolyam.

KOMMENTEK

 • 2011.04.11 19:24:47VRbagoly

  Tömören: bértollnokoskodás, reklám, fizetett ujságcikk.

 • 2011.04.11 22:17:29Never ending dead

  Ez az a dívány, amin még a sznob nők is elalszanak?

 • 2011.04.11 22:25:21¿Qué tapas hay?

  Érdemes lenne a "boudoir" szó helyes írásmódjával megismerkedni.

  [link]

 • 2011.04.11 22:36:11mike-kulas

  helyesen: megtanulok ribanckodni

 • 2011.04.12 09:19:42stikasz_1

  Ejha: "de mindezt nagyon finom és high class módon"

 • 2011.04.12 11:02:15kiscickány

  @¿Qué tapas hay?: Érdemes lenne a tulajdonnevek helyes írásmódjával megismerkedni. :) Ha ugyanis Pirnerék ezt a NEVET választották a cégnek, akkor azt az általuk válsztott és bejegyzett forma szerint is kell helyesen írni.

 • 2011.04.12 11:15:21PinkyVinky

  Csak mert sok erre a tudatlan:
  A boudoir is a lady's private bedroom, sitting room or dressing room! Ez az alap gondolata Almáéknak!
  Tömören: Wikipedia.hu + némi angol nyelvismeret! :P

 • 2011.04.12 17:26:39spenci

  stikasz_1:

  Továbbá elegánsan is.

  / Főleg a mellbimbó takaró kütyü /

 • 2011.04.12 20:20:13¿Qué tapas hay?

  @kiscickány: Úgy tűnik, hogy neked nem sikerült akkor "Pirnerék" honlapját megtalálnod (noha közvetlen hivatkozás mutat rá a cikkből), aholis helyes írásmóddal használják a szót. Ha egy reklámcikknél pont a reklámozott társaság nevét nem sikerül helyesen leírni - az kínos.

 • 2011.04.12 22:56:33epeficam

  Te agyaúristen! Ezt a sznob lófaszt kívánom a seggetekbe sok szeretettel!

 • 2011.04.13 17:12:03Dativus

  Minden igazi nőnek van magas sarkúja, combfixe és harisnyatartója. Nincs kívánatosabb látvány amikor szexi de nem közönséges mozdulatokkal, lassan megválik tőlük. Hajrá lányok, imádjuk a kifinomult erotikát!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta