Az első szex befolyásolja az énképet

Mindegy, hogy férfi vagy nő, az első szexuális együttlét mindenki életben meghatározó: míg a szerencsések szép emlékkel ébrednek fel másnap, addig mások inkább elfelejtenék az egészet. Legyen pozitív vagy negatív ez az élmény, a szüzesség elvesztése rányomja bélyegét az énképre és a nemi életre. Egy külföldi kutatás kapcsán Molnár Tamás szexuálpszichológust kérdeztük az első alkalom buktatóiról.

Az amerikai Penn State Egyetem kutatói több száz, 17 és 19 év közötti fiatal szexuális életét vizsgálták, a fiatalok válaszaiból pedig leszűrték, hogy szex után a fiúk többsége elégedettebbé válik testével, szemben a lányokkal, akiknél a kép sokszor negatív irányban mozdul el, ami kártékony hatással van a későbbi szociális és nemi életükre.

97% versus 7%

Kutatók 659 főiskolást kérdeztek meg arról, hogy milyen élmény volt számukra az első szex. A férfiak kilencvenhét százaléka úgy nyilatkozott, hogy volt orgazmusa az első közösülés alkalmával, a nőknek csupán hét százaléka állította ugyanezt. Mind a férfiak, mind a nők úgy nyilatkoztak, hogy sokkal élvezetesebb az első közösülése, ha egy komoly, hosszú távú kapcsolat részeként kerül rá sor, nem pedig egyéjszakás vagy néhány napos ismeretség után. (Forrás: Paul Joannides - A nemi örömszerzés enciklopédiája).

Elbaltázott együttlét

Molnár Tamás szexuálpszichológus szerint fiúk és lányok esetében egyaránt fennáll, hogy az elbaltázott első alkalom rossz hatással van a fiatal testképére és nemi életére, például a nagyon kezdő fiúk, akiknek nincs túl sok szexuális tapasztalatuk, könnyen elbizonytalanodhatnak – ők szerencsések, ha ilyenkor egy segítő, netán tapasztalt társsal élik át a pillanatot. A lányoknál valamivel összetettebb a helyzet, az első alkalomra mindenki másképp gondol, de van három, jól elkülöníthető irány, ami komoly veszélyeket rejt:

Sokan túlidealizálják az első alkalmat, nagy pillanatnak tartják, és úgy gondolják, hogy az első szeretkezés egy óriási orgazmusban teljesedik ki. Mivel nagyon sokat várnak ettől az élménytől, esetükben a csalódás is nagyobb. Például könnyen előfordul, hogy az első közösülés során valaki nem érez semmit, a dolog nem úgy történt, ahogy megálmodta, így az első alkalomhoz kötött varázs szertefoszlik, az élmény rossz hatással lesz a továbbiakra.

Velük ellentétben sokakat az első együttlét váratlanul ér, vagyis egyáltalán nincsenek felkészülve a szexre; a hirtelen jött esemény során a körülmények nem adottak, hiányzik a komfort-és biztonságérzet. Ilyen helyzetben az első együttlét valószínűleg fájdalmas és kiábrándító lesz.

Egy további szélsőséges állapot, amikor a nőt szorongás tölti el a szüzesség elvesztésének gondolata, úgy hiszi, az első szex őrült fájdalommal és vérrel jár. Ez a hozzáállás visszataszíthatja a szextől, és megágyaz a boldogtalan nemi életnek. Végül, a legrosszabb állapot, amikor az első alkalom a nő akaratán kívül, legtöbbször erőszakoskodás, molesztálás formájában jön el. Ezekben a súlyos, patológiás helyzetekben szakember segítségére van szükség.

A férfi szerepe

Nemcsak a saját gondolatok, elképzelések fontosak az első alkalom során, a partner szerepe, viselkedése szintén meghatározó, pontosabban az, amit a férfi tükröz. A bizonytalanság forrása ugyanis gyakran maga partner. Ha ügyetlen a fiú, az szükségszerűen felveti a lány szerepét, felelősségét is, vagyis ki kell vennie a részét a feladatból. Sajnos a másik véglet, a túl tapasztalt férfi sem szerencsés, könnyen megesik ugyanis, hogy tapasztalata miatt fölényessé, oktatóvá válik - márpedig erre a szerepre nagyon sok férfi vágyik. Ez azonban nem mindig tesz jót, hiszen a lány ismét csak nem azt kapja, amire vágyik.

Szintén negatívan hat, ha technikai zavar üti fel a fejét, például elillan a férfi merevedése vagy túl korán megy el. Mindezt a nők hajlamosak rosszul kommunikálni önmaguk felé, úgy gondolják, hogy nem vonzóak a férfi számára, ügyetlenek, valamit rosszul csinálnak, az ő hibájuk, hogy nem képesek felizgatni a férfit.

Ajtóstul rontani a házba

A szakértő szerint ideális esetben a fiúk és a lányok nem sietik el az eső alkalmat és fokozatosan fedezik fel egymást. Csókolóznak, pettingelnek, simogatják egymást, aztán, amikor úgy hozza a vágy, akkor megtörténik az együttlét. Ha megvan ez az átmeneti jellege a testiségnek, úgy az első alkalom elveszíti kitüntetett jellegét, a fiatalok egyszerűen belefolynak a szeretkezésbe.

Természetesen az sem baj, ha pont az ellenkezője történik, például egy házibuli alkalmával egy ismerőssel, osztálytárssal, baráttal, alkalmi szex kereti között történik meg a dolog. Ha olyan a hangulat, a légkör, hogy a fiatalok megkívánják egymást, akkor ez is jól sülhet el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek