INTIM

Nyusziboci, úgy szeretlek! – állatnév egy kapcsolatban

2011. április 4., hétfő 18:48

Mindig kell egy olyan becenév, ami csereszabatos: ha mindenkit cicának hív az ember, akkor nem lesz kavarodás – mondja Iván. Nézőpont kérdése, hogy ki mire esküszik, de tény, hogy a maci, a nyuszi és a cica a leggyakoribb állatnevek, amelyekkel sokan a párjukat illetik.

„Macika, én úgy mennék már” – mondja nőismerősünk pasijának a baráti társasággal töltött estén, a fültanúk egy része pedig elnézően mosolyog. Vagy úgy tesz, mintha nem is hallaná. Az állatnevek használata a becézésnek egy igencsak speciális, de egyáltalán nem ritka válfaja, ami nem meglepő módon igencsak megosztja az embereket.

Te milyen állat vagy?

Ha egy pszichológusnak hoznánk fel a témát, valószínűleg komoly fejtegetésekbe bocsátkozna azzal kapcsolatban, hogy egy pár miért éppen az adott állatneveken szólítja egymást: mondd meg a beceneved, megmondom, ki vagy. Persze mi ezúttal nem akarunk ilyen szinten belemerülni a témába, csupán arra voltunk kíváncsiak, mennyire gyakori manapság ez a becézési mód, és ki hogyan kezeli ezt a jelenséget. Felvállalja, vagy igyekszik a négy fal között tartani a kisállatokat?

Nyusziboci, úgy szeretlek! – állatnév egy kapcsolatban

Dóra (32) és a férje szinte minden verziót kipróbált, amiből viszont egy különös végtermék született. „Nálunk az elején volt mindenféle: majomka, macska, kutya, medve. Nyilvánosan is. Aztán leszoktunk róla. Ami megmaradt, az a bűzös macskából alakult bűz és bűn. Na, most így hívjuk egymást." Úgy tűnik, az m-mel kezdődő állatnevek igen népszerűek, legalábbis a maci/medve, majom és malac sokszor felbukkan a kínálatban. Juli (35) például egy régi fiújánál volt malac: de ez kedvesség volt, szerinte például a juh a legcukibb állat, mert olyan buta a feje. A fiúm most majomnak hív és én is majmozom őt – mondta.

A dobogósok: nyuszi, cica, medve

Ha dobogósokat keresnénk, nagyon valószínű, hogy a nyúl/nyuszi is előkelő helyen szerepelne. Eszter (36) például erre esküszik: „A mai napig nyuszkózom néha a férjem, de csak kettesben, pedig nem is én, hanem a kollégája adta neki a nevet, mert nem küldött el egy ügyfelet az anyjába” – mesélte. Lilláéknál (25) sokáig „a klasszik cica és a maci kombó ment, azóta ez cicafülre/macifülre módosult” – mondja, amit egyébként szemrebbenés nélkül használnak nyilvánosan is.

Viktória (30) szerint „ezek a becézések csak az ágyban és több ember előtt cikik, de ott nagyon”. Ez persze nem jelenti azt, hogy ő és a barátja ne használnák az állatnevek legszélesebb skáláját. „ A kutyikám az alap, a pötyi is mindennapos, a pasim pufinak is szokott hívni – egyszer nagyon felpuffadt a hasam, ezért, de gyakorlatilag mindegyik becézés a macskának is megy, tehát ő is figyel ezekre” – vázolta fel az állatnevek használatának praktikusságát.

Iván (34) gyakorlata azt mutatja, hogy egy férfi egészen sajátosan tud hozzáállni a becézéshez.„Szukának szoktam hívni a csajaimat, de azt ki kell érdemelni. Esetleg cica. Mindig kell egy olyan becenév, ami csereszabatos: ha mindenkit cicának hív az ember, akkor nem lesz kavarodás, ami mindenkinek csak jó. Néha röfinek hívom őket, de csak olyankor, amikor túl sokat kérdezgetik, hogy szerintem menjenek-e el kondizni”.

Te becézed a párod?

 • 170
  Soha, cikinek tartom
 • 1324
  Persze
 • 184
  Nincs fiúm/csajom
 • 415
  Nem tudom miért kattintottam ide
Nyusziboci, úgy szeretlek! – állatnév egy kapcsolatban

Amikor elfogy az állatkert

Barbara (29) már nemigen folyamodik állatnevekhez. „Nálam elfogyott az állatkert, elhasználtam a macska- és medvefélék neveit” – mondja. Ő nem igazán tudja ugyanazt a becenevet több alkalommal, más-más emberekre is használni: „Rosszul lettem, amikor egy régi exem ugyanúgy hívta az új nőjét, mint engem. Bár én meg azon kaptam magam, hogy macikázom a kutyámat – macika pedig az én nevem volt az előző kapcsolatomban”.

Persze az sem ritka, hogy a kevésbé fantáziadús állatnevek helyett valaki saját fejlesztésű nevekkel rukkol elő, ami sokszor szintén megérne egy tanulmányt. Lillát például szivacskának hívja a férje. „Ez a Spongya Bob és a szívecske kombója lenne. A Prémseggű(a medve után) sajnos gyakrabban elhangzik a számból, mint kellene, bár ezt azért nyilvánosan nem hangoztatjuk”.

A barom és marha is előfordul

Olyan is bőven akad, aki egyenesen rosszul van az állat-megszólításoktól. Imola (27) bevallása szerint viszolyog tőlük: „Azon az állásponton vagyok, hogy egyrészt nem becézem úgy a pasimat, ahogy mindenki – fordítva is ezért direkt kérem, hogy ne hívjon így, mert engem a szüleim hívtak mindenféle állatkának röfitől tücskön át mókusig. A cica, nyuszi megszólítás és a férfi szerintem feloldhatatlan ellentétpár, szóval ha becézek, az valami saját találmány”.

Judit (28) őszintén bevallotta, hogy ő bizony csak egyszer, és akkor is negatív előjellel folyamodott az állatnevekhez. „Amikor szakítottam egy volt pasimmal, annyira kiborított, hogy valami barokkos körmondattal zártam az ügyet, amiben benne volt az állat, a segg, a barom és a köcsög marha. Viszont a volt lakótársam rendszeresen becézgette a nőjét, a legjobb a pukkantós nyuszifül volt. Ezt azóta se bírtam megemészteni."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.04 21:25:15Bukott Rockzenész

  Néhány név ugyanarra a személyre: Cira (egy regénybeli vén és kiszámíthatatlan anyamacska), teknőctarka sziámi cica, kárász, gőte (Johann Wolfgang Goethe), hermelin, nimfapapagáj, petymeg, cickány (a cica és a sárkány keveréke).

 • 2011.04.04 21:30:05fumerin

  Bukott Rockzenész: A haszontalan állat és az ökör meg a sárkány valahogy kimaradt! :D

 • 2011.04.04 21:36:48subidubidúúú

  Engem a férjem mókuspatkánynak hív szerelme jeléül..lehet csuriban volt a keze az ájdúnál

 • 2011.04.04 22:52:25Almaspite

  Az egyik legjobb szerintem az volt, amikor Leslie Nielsen a Csupasz pisztolyban Priscillát "Zergemadaram" -nak szólította...

 • 2011.04.04 22:53:54Almaspite

  @subidubidúúú: Nem lehet, hogy másban volt a keze? :-)

 • 2011.04.04 23:00:55Goompah

  A legjobb persze az, ha valódi cicák is vannak a háznál:

  [link]

  Lehet választani, melyik a leggyönyörűbb.

 • 2011.04.04 23:07:11Van_mikrohullámú_sütőtök?

  én összekombinálom az aranyosnak vél állatokat. Pl. cickánymókus, békaboci esetleg mutymuruty.

  Néha testrészekkel is pl. cicapocó, csibecsont

  Lehet, hogy ömlengősen erőltetett édeskés, no de mit csináljak, ha elfelejtettem a keresztnevét ? :)

  Ha meg a szeretőmet is így hívom akor nem lehet freudi elszólás...

 • 2011.04.05 06:58:56soymilk

  Én ragaszkodom ahhoz, h a nevemen szólítsanak. Szép nevem van, tessék megtanulni :)
  Másrészt megfigyeltem, hogy amelyik pasit igazán érdeklem, az sokszor a nevemen szólít. De ha az első randin egyszer sem mondja ki a nevemet egy pasi, akkor az rossz jel, felejtős.

 • 2011.04.05 10:59:59Turboanyu

  A kedvenc részem a Dokik sorozatból, amikor az undok doki mondja a volt nejének: "Bogaram... és most nem a katicabogárra gondolok, hanem arra, hogy egy tetű vagy..."

 • 2011.04.06 12:17:40no-night

  A kedvesem mondja nekem, hogy "cica" - ő azonban kijelentette, hogy rühelli ezt a megszólítást, meg a "nyuszi"-t is (na azt én is, mert a plébojpicsákra asszociálok), de nekem nem is áll a számra - ez annyiban rendben van, hogy macskapárti vagyok. Ha viszont valaki "maci"-nak nevezne, attól kiakadnék.

  Nekem a kedvenc röhögni valóm (régi Gálvölgyi show-ból) a "mókusfácán" - de most eszembe jutott a vicc, hogy: "Drágám, igaz, hogy a rágcsálók nagyon buta állatok?" - "Igen, egérkém!" (a legjobb, hogy németül is elsüthető!)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta