Divatba jött a meztelenkedés

Anyaszült meztelenül biciklizni, túrázni, kempingezni vagy éppen szafarizni ma már nem jelent problémát. Szerte a világban számtalan olyan szabadidős célpont létezik, ahova a belépés csak pucéran engedélyezett.

Az emberiség történetében a test elfedése nem volt mindig annyira fontos mint manapság. Például a folyókban, tavakban a meztelen fürdőzés teljesen természetes volt, évszázadok teltek el úgy, hogy a fürdőruhára egyáltalán nem volt szükség. Csak a felvilágosodás idején került elő a testet szigorúan elfedő ruhadarab, amire sokszor még nehezéket is erősítettek, nehogy felcsússzon a testen. A 19. században azonban újra enyhülni kezdett a szigorú trend, a fürdőruhákhoz felhasznált anyagmennyiség pedig egyre kevesebb lett.

Ahogy fogyott a testet elfedő fürdőruha mérete, úgy erősödött meg a naturizmus eszméje, mely az iparosodás és az erősödő urbanizáció elöli elvonulás, a természethez való visszakanyarodás vágyát jelentette. Az eszme Németországból indult, a Freikörperkultur mozgalom megjelenésének idejére datálják. Az első FKK-egyesületet 1898-ban, Essenben alapították, ezt követően pedig Németországban egymás után nyitottak meg az FKK-strandok. A mozgalom követői egy egészséges életformában hittek, amely eltávolodik a gazdasági fejlődés, az elvárosiasodás és a környezetszennyezés pusztító tendenciáitól. A naturizmus szexuális vonatkozása huszadrangú volt, a követők a felszabadult meztelenségben hittek, ami felszabadít a munka, a lakótelepi bezártság, a morális és polgári kötelékekből, vagyis jóval túlmutat a nemi érintéseken.

A naturizmus gondolata számtalan követőre talált szerte a világban, Németország után Angliában, Franciaországban majd a tengerentúlon is megnyitottak az első naturista helyek, mára pedig számtalan egyesület és klub létesült, megannyi városban külön szabadidő komplexum és program várja a pőre életstílus követőit.

Nudizmus és naturizmus

A Freikörperkultur követőit eredetileg nudistáknak (nudus= meztelen) nevezték, mára azonban ezt a kifejezést nem nagyon használják, amit sokan azzal magyaráznak, hogy az FKK kifejezés a pornográfia és az internet hatására elvesztette eredeti jelentését, a szó szexuális tartalommal vegyült. Éppen ezért ma a naturizmus kifejezés használatos, ami a puszta meztelenkedésen túl egy életstílust jelöl, ami olyan törekvésekkel egészül ki, mint az egymás iránti tolerancia, szolidaritás vagy ökológia kötelezettségvállalás, illetve, egy olyan nézetet takar, ami a természet szeretetét, az önbecsülést, az egészséges táplálkozást, a vegetáriánus életmódot, a cigaretta és az alkohol elutasítását, a testedzést és persze a meztelenséget is magába foglalja.

A Nemzetközi Naturista Szövetség

A Nemzetközi Naturista Szövetség harminc ország tagjait tömöríti, akik a naturizmus előnyeit hirdetik és arra törekednek, hogy az életstílus követői minél jobban és szabadabban élhessenek. A nemzetközi szervezet honlapján az érdeklődők felvilágosítást kapnak a naturista szerveződésekről, szabadidő komplexumokról és az egyes ország naturista etikettjéről.

Programok a természet lágy ölén

Mára a naturizmus a legkülönfélébb szabadidő tevékenységekre is kiterjedt, a meztelen túrázás, lovaglás, kertészkedés, biciklizés, sport és további számtalan közösségi programnak a világon számtalan követője van. A különféle naturista komplexumoknak se szeri se száma, a világháló pár perc alatt több száz találatot dob ki. A legtöbb honlapon minden szükséges információt megtalálnak az érdeklődők, többek között arról, hogy a naturista pihenőhelyen mi a betartandó etikett.

A meztelen város

Az egyik legkedveltebb célpont a franciaországi Cap D'adge (Meztelen város), ami egy önálló naturista település, ahol az emberek még a bankba is meztelenül járnak. A településen mindent megtalálnak a látogatók, rendelő, bevásárolóközpont, elkerített strand és éttermek várják a látogatókat. Nyaranként közel negyvenezer ember fordul meg a helyen.

A francia településhez hasonló ismertségre tett szert a Kanári-szigeteken található Charco del Palo, a kis falu teljesen izolált, és főleg a brit, német és holland naturisták kedvelt célpontja. A faluban az apartmanok többsége magántulajdonban áll, de bérelhetők. Szintén világhírű célpont a spanyol Vera Playa, ami nemcsak szezonálisan, de egész évben üzemel. A településen kétezer, szintén magántulajdonban álló apartman, egy négycsillagos szálloda és számtalan bár, étterem és bolt biztosítja a pihenést.

Horvátország felkapott kempingjét a legelső naturista komplexumként tartják számon, mely 1961-ben kezdte el működését. Mára a kemping egyszerre ötezer fő befogadására képes, a területen szintén minden megtalálható, fodrászatok, bevásárlóközpontok, bárok éttermek szolgálják a látogatók nyugalmát. A központ idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, ezért idén extra programok várják a vendégeket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Szinte valamennyi tengerparton létesültek már nudista/naturalista komplexumok, és hogy a kínálatból kiváljanak, sok helyen feltüntetik, hogy kimondottan melegbarát (gay friendly) strandról van szó. Ezek közül a legismertebb a spanyol Sitges strandja, ahol a nudista strand mellett kimondottan meleg strandot is létesítettek.

Naturizmus otthon

A naturizmus egy további változata az otthoni meztelenség, sokan a négy fala között is meztelenül élnek, pucéran főznek, tévéznek, olvasnak, takarítanak. Az otthoni naturizmusra számtalan magyarázat létezik, sokan például az emberi test természetességét hirdetik ezzel, gyermekeiket pedig arra nevelik, hogy nincs semmi szégyellnivaló a testben. Fontosnak tartják, hogy a gyermek fejlődése során egy helyes és egészséges testképet tanuljon meg, ezt pedig a családi meztelenséggel igyekeznek elérni.

Egy másik elmélet szerint az otthoni meztelenség azért egészséges és jó, mert a meztelen test a levegővel érintkezve újra érzékennyé, ellenállóbbá válik, meztelenül olyan stimulusok érik az embert, amiket felöltözve még csak észre sem vesz.

Naturista szafari

A naturisták nemcsak kempingben és strandon meztelenkedhetnek, Afrikába például külön szafarikat szerveznek azoknak, akik textil nélkül szeretik. A látogatók itt meztelenül lovagolhatnak, túrázhatnak és pihenhetnek. Persze nem kell messze utazni ahhoz, ha valaki a természet lágy ölén szeretne túrázni, lovagolni, sportolni, Európa-szerte számtalan célpont várja a naturistákat - például Sziksósfürdőn.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek