Nong Tum lett a Ladyboy-ok ikonja

Általánosan elfogadott az a meghatározás, hogy a katoey egy férfitestbe zárt női lélek - ez sok esetben igaz, mégsem ad választ arra a kérdésre, hogy miért vannak sokkal többen Thaiföldön, mint más országokban. Hazájukban úgy tekintenek rájuk, mint a Harmadik nemre.

Parinya Kiatbusaba, művésznevén Nong Tum egymás után nyeri a szépségversenyeket és a thai boksz meccseket – a rendkívül csinos hölgy eredetileg fiúnak született. Ő a legismertebb katoey Thaiföldön. A fiú-lány 1998 februárjában került a köztudatba, amikor kisminkelve lépett a ringbe, majd miután legyőzte ellenfelét, megcsókolta. A bangkoki média azonnal ráharapott a témára, hiszen ebben a sportágban az ilyen előadás igen ritka. Bár a thai kormány korábban tiltotta, hogy katoey sportolók részt vegyenek a bajnokságokon, ám a nemzetközi megítéléstől és a turizmus visszaesésétől tartva inkább támogatni kezdte: megpróbálta Nong Tum-ot is beleépíteni az amúgy sem az erkölcsről papoló thai kultúrába.

Nong Tum már a sportkarrierje elején hormonokat szedett, ám kinézete ellenére pályája töretlenül ívelt felfelé. Aki nem ismerte a történetét, csak egy gyönyörű nőt látott. 1999-ben átesett egy nemváltoztató műtéten, majd bejelentette visszavonulását. Edzőként továbbra is tevékeny maradt és modellként is dolgozott, de 2006-ban rövid időre újra visszatért az ökölvívók közé. A mai napig hatalmas az érdeklődés iránta és ezreket vonz a bizarr sportoló.

Thaiföldön a katoey kultúra majdnem elfogadott

Thaiföldön Ladyboy-nak vagy katoey-nak nevezik azokat a férfiakat, akik életük nagy részét nőként élik. Nem titkolják hajlamukat, sőt, büszkék rá: mutogatják magukat és showműsorokban parádéznak. Ez egy életforma - sőt, egyes thai városokban állítólag több katoey él, mint nő. Általánosan elfogadott az a meghatározás, hogy a katoey egy férfi testbe zárt női lélek - ez sok esetben igaz, mégsem ad választ arra a kérdésre, hogy miért vannak olyan sokan Thaiföldön, mint más országokban. Az általánosan adott válasz szerint Thaiföldön a katoey kultúra többé-kevésbé elfogadott, az érintettek teljes szabadságban bontakoztathatják ki egyéniségüket mások szórakoztatására.

A Harmadik nem női ruhában is járhat

Az elfogadásban döntő szerepet játszik a thai buddhista kultúra, amely nagy hangsúlyt helyez a toleranciára. A katoey titulus kezdetben negatív megbélyegzés volt Thaiföldön, állítólag még ma is csak látszatelfogadásról beszélhetünk. Sok katoey elhagyta a családját és katoey közösségekbe tömörült – ennek sem a thai kormány, sem a média nem örül, hiszen egy identitászavaros sztereotípiát közvetítenek a turisták felé az országról.

Annyi biztos, hogy a mai modern thai társadalom számottevő részei. A katoey-nak lenni nem egészen azt jelenti, mint a modern nyugati társadalmakban transzvesztitának, ugyanis a katoey teljesen tudatában van férfi identitásának, ezért sokan úgy hivatkoznak rájuk, mint Harmadik nemre. A kifejezést (Phu-ying praphet thi sorng) úgy lehetne fordítani, mint „a nő második megjelenése” amely arra utalhat, hogy a katoey férfiaknál különböző mértékben jelenhet meg a nőiesség. Sok katoey megelégszik azzal, ha női ruhában járhat, de nem akarja átműttetni magát.

Külön mellékhelyiség

Az biztos, hogy a lágyabb vonású ázsiai férfiaknak könnyebb nőt alakítani, és a katoey-knak ez megtévesztően sikerül is. Egyesek akkor is bevállalják ezt az életformát, ha hajlamaik mást diktálnak, hiszen a katoey előadásokra és kabarékra hatalmas a kereslet Thaiföldön. Nekik megéri kicsit másnak lenni. A thai újságok sztárokként kezelik őket, sőt, külön katoey szépségversenyeket is szerveznek, amelyeknek hatalmas a népszerűsége. Az érintetteknek ezzel szemben számos szociális és jogi akadállyal kell szembenézniük. Hiába nagyobb az elfogadottsági indexük Thaiföldön, mint a legtöbb ázsiai országban, a katoey-nak jogi elismeréségük nincs, még a nemváltoztató műtét után sem számítanak nőnek. Az iskolákban például a katoey hallgató köteles férfi ruhát viselni. 2004-ben, egy thai iskolában külön mellékhelyiséget létesítettek katoey-knak - az ajtón egy összefonódó férfi és női szimbólummal.

Egyre népszerűbb a transzneműek szépségversenye

Tavaly novemberben hatodik alkalommal zajlott a Miss International Queen szépségverseny Pattayában. 2004-ben egy Nong Poy nevű transzneműé lett az elismerés, azóta is ő a rendezvény ikonja. A szervezők a rendezvénnyel arra törekednek, hogy kulturált keretek között rendezzék meg a transzneműek szépségversenyét. A nevezőket a világ minden tájáról várják, elsősorban a 18-36 év közötti korosztályból. A show egyik fontos küldetése, hogy elfogadottabbá tegyék a transzneműek és a transzszexuálisok helyzetét a világban. A program során a szervezők állják a szállást és az étkezést, a versenyzőnek csak az útiköltséget kell vállalnia.

A bírálat szigorú: a jelentkezőnek a hatnapos verseny tehetségkutató blokkjában 4 perc áll rendelkezésére, hogy előrukkoljanak valami észbontóval. A műsort a világ legnagyobb transzvesztita kabaré show-ja zárja minden évben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek