Érdemes a pettinget a szexuális repertoár részévé tenni

Ölelkezés, csókolózás, simogatás, masszírozás, kézimunka: amíg a legtöbb ember számára mindez pusztán az előjáték része, addig másoknál a szexuális együttlét erről szól. A petting, vagyis a behatolás nélküli intim együttlét, Molnár Tamás szexuálpszichológus szerint, a közösüléssel egyenrangú szeretkezési mód, ami a pszichoszexuális fejlődés, a kulturált szexuális érés nagyon fontos része, de szexuális zavarok feloldásában is hatékony eszköz.

Szexualitásuk hajnalán álló fiatalok esetében lenne nagyon fontos szakasz a petting időszaka, amikor a maguk tempójában, a bizalom óvatos kiépítésével ráhangolódnak a szexre, felfedezik egymás testét, illetve saját nemiségüket. Mindez azonban szép elmélet csupán, a tinik többsége ugyanis egyből a mélyvízbe veti magát, a finom ráhangolódás kimarad, ami nagyon gyakran örömtelen és üres szexualizáláshoz vezet.

Petting a nagyoknak

A finom együttlét természetesen nemcsak a fiatalok esetében fontos, rákészülésre a szexuálisan tapasztalt, nemileg érett felnőtteknek is szükségük van; ugyanis ez a fajta nemi együttlét teszi lehetővé a tanulást. „Szexuálisan bármennyire is tapasztalt valaki, minden testet újra és újra meg kell tanulni, hiszen a reakciók, az érzékenység minden test esetében más és más. Főleg a nőknél nagyon fontos ezt hangsúlyozni, mert nő és nő között talán még nagyobb a különbség, mint férfi és férfi között. Természetesen ez a fajta tanulás kétirányú, a petting része, hogy megmutassuk, megtanítsuk a másiknak, mi jó nekünk. Hiszen honnan is tudhatná?” – magyarázza Molnár Tamás szexuálpszichológus.

A csúcsra fel!

Nem elhanyagolható körülmény, hogy a nők többsége fokozatosságra vágyik, szüksége van a ráhangolódása, ráadásul sokan kizárólag petting segítségével tudnak eljutni a csúcsra. „Ebben az esetben ugyanis jóval kevesebb a gát, a görcs, a félelem. Fontos azonban, hogy a párok megállapodjanak arról, hogy petting legyen közöttük, és ne közösülés” – magyarázza a szakember.

Fontos volna, ha a petting a szexualitás része lenne, hiszen számtalan olyan élethelyzet van, amikor az embert nem veti szét a vágy – ilyen például a menstruáció időszaka vagy a letörtség, fásultság, netán a gyász –, a rossz testi- és lelkiállapot ellenére a szeretetteljes együttlét jóleső érzés lenne; ilyen helyzetekben a finom simogatás, az ölelkezés nagyon sokat adhat; ráadásul az orgazmus pettinggel is elérhető.

Petting, mint házi feladat

Számtalan olyan szexuális zavar létezik, amelynek feloldásában a petting egy fontos eszköz. Korai magömlés, merevedési vagy orgazmuszavar esetén a petting segítségével hatékonyan ki lehet küszöbölni azt a teljesítménykényszert, ami a zavart indukálja; vaginizmus esetén pedig a fokozatosság felépítésében segít a behatolás nélküli együttlét. Éppen ezért a szexuálpszichológus a pettinget gyakran írja fel házi feladatnak, ebben az esetben pedig a közösülés tiltott.

„Nagyon érdekes, hogy a petting elsősorban a férfiakra hat felszabadítólag. A korai magömléstől szenvedők felszabadulnak a nyomás alól, hogy sokáig kell tartanunk magukat, ellazítja őket a tudat, hogy nem kell megfelelni. Ennek köszönhetően pedig a jövőben sokkal tovább fogják bírni az együttléteket” – magyarázza Molnár Tamás, aki szerint a férfiak jelentős része szenved valamelyik problémától.

Merevedési zavarok esetén szintén a teljesítménykényszer áll a háttérben: minél jobban akarja a férfi az erekciót, annál jobban nem fog összejönni. Ezért érdemes a pettinget a szexuális repertoár részévé tenni, ekkor ugyanis csak a teljes ellazulás, az odaadás a cél, amikor meg kell tanulni a kényszeres helyzetek levetkőzését. "Semmit nem szabad elvárni: se magunktól, se a másiktól" - figyelmeztetett a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek