Formabontó: Vetkőzik a pszichológus terápia közben

Új pszichoterápiás irányt talált ki Sarah White, a New Yorkban praktizáló pszichológus. A terapeuta elsős sorban férfi klienseit célozta meg formabontónak számító módszerével, amelynek lényege, hogy az ülések alkalmával teljesen meztelenre vetkőzik.

A telített New York-i pszichobiznisz piacon keresett és talált rést Sarah White, aki újszerű terápiát hirdet weboldalán. Az elsősorban férfi klienseket megcélzó szolgáltatás neve meztelen terápia, aminek az a lényege, hogy az ülések alkalmával White, illetve, ha van rá igény, akkor a kliense is meztelenre vetkőzik. A kivitelezés módja előzetes megbeszélésen alapul: az eleinte webkamerás, később igény szerint személyesen folytatható terápia, száz, illetve százötven dollárba kerül. Ez fél és egyórás sessionöket jelent, ezzel egyébként árban a New York-i piac alján helyezkedik el. Lehet kérni teljesen meztelen kezdést is, de azt is, hogy White a terápia során fokozatosan hámozza le magáról a ruhákat.

A csetpornótól csak nüanszokban tér el

White a merőben formabontó, és sokak szerint a csetpornótól csak nüanszokban különböző terápiáját a honlapján elég részletesen megideologizálja. Eszerint a meztelenkedés tulajdonképpen Sigmund Freud szabad asszociációs módszerének egy továbbgondolása. White szerint a huszonegyedik század férfije skizofrén létet kénytelen folytatni: a mindennapi interakciók során visszafogottnak, logikusnak, hűvösnek és tartózkodónak kell mutatkoznia, hogy elfogadja őt a teljesen kiherélt szűkebb szociális környezete. Ez elfojtásokat eredményez.

Ezeket az elfojtásokat gyakran az interneten éli ki, ahol a szabályokat gond nélkül át lehet hágni, engedni lehet az olyan késztetéseknek, amiknek a mindennapokban nem. A hagyományos terápia az első területet használja a második integrálására, White módszere viszont rögtön a másodikkal dolgozik.

White nem is pszichológus, hanem szabadúszó programozó

Noha az emberek nagy része szerint a módszer sok esetben félrecsúszhat, hiszen a meztelenség eltereli a figyelmet, White szerint a helyzet pont ellenkezőleg áll fenn. „Meglepődne azon, hogy a klienseim mennyire fókuszáltak, koncentráltak lesznek, és milyen jó meglátásokat kapnak a terápiák során, egyáltalán nem esnek szét” – mondja White. Aki végzettségét tekintve nem is pszichológus: szabadúszó programozó, aki egy-két pszichológiai tárgyat hallgatott az egyetemen, ám az ott tanult elméleteket mind túlságosan laposnak és uncsinak találta, ezért dolgozta ki saját módszerét.

A szakma egyelőre nem veszi komolyan White-ot, Diana Kirschner klinikai szakpszichológus a New York Daily Newsnak nyilatkozva interaktív soft core internet pornónak nevezte a módszert.

Elmennél egy ilyen terápiára?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek