INTIM

A házasságunkat csak a válság tartja össze

2011. február 28., hétfő 18:32

A súlyos pénzügyi helyzetet gyakran említik a válások okaként. Ennek tükrében feltételezhető, a gazdasági válság hatására megugrott a válások száma. Egy amerikai kutatás azonban megcáfolta az elméletet, mert bár a recesszió az USA-ban is nagyon sok házasságban okozott nehézségeket, éppen ellentétes hatást váltott ki: inkább több házasságot megerősített. A jelenségre megpróbáltunk hazai példákat keresni. A megkérdezettek, akik válás előtt, alatt vagy után vannak, nem tudják ezt az állítást alátámasztani. Két jellemző eset figyelhető meg: a válás lehetetlen, mert a felek a válás következtében a meglevő létminimumról is lecsúsznának, illetve vannak, akik ennek ellenére is inkább válnak, csak szabadulhassanak a kötelékből.

A válás valószínűségét növeli, ha a párok pénzügyi helyzetében - például egy munkahelyi kirúgás miatt - váratlan változás áll be. A pénzügyi válság egy ehhez hasonló, de jóval komolyabb stresszfaktor, vagyis a recesszió nem könnyítette meg a válni akarok helyzetét. Az eladhatatlan közös ingatlan, a felduzzadt hitelállomány, a munkanélküliség pénzügyileg ellehetetleníti a házasokat. Ez magyarázat arra, hogy egyre több pár dönt úgy, nem köt házasságot, így ugyanis egyértelműbbek lesznek a tulajdonviszonyok, és az esetleges válás költségeit is megspórolhatják maguknak.

A pénzügyi válság összehoz?

A Virginiai Egyetem Nemzeti Házasság Projektjének keretei között 2010 decemberében és 2011 januárjában 1197, 18-45 év közötti házaspárt kérdeztek meg. A kutatás során arra keresték a választ, hogy a gazdaság világválság milyen hatással volt a házasság minőségére és stabilitására. A válaszokból egyértelműen kiderült; a válság komoly nehézségeket hozott mindenki életébe, 34 százalékuk félt attól, hogy számláikat nem tudják fizetni, 12 százalékuk a hiteltörlesztés miatt aggódott, 29 százalék pedig munkanélküliségről vagy bércsökkentésről számolt be. A válaszadók 49 százalékát mindhárom terület érintette. 29 százalékuknál mindez komolyan megterhelte a házasságot, és szintén 29 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a válság megerősítette a házassági köteléket.

Honi példák: Meséből rémálom

Két olvasói levelet emelnénk ki azok közül, amiket arra a kérdésünkre kaptunk, hogy a válság valóban eltérítette-e a házasokat a válási szándékuktól. Ez a két levél mutatja be a legjobban az összes levélben megjelenő problémákat.

Anikó (32) története tündérmesének indult, aztán rémálommá vált. Férjével, kilenc évvel ezelőtt találkozott, négy év együttélés után házasodtak össze. Boldognak tűntek, egészen 2008-ig, amikor a férj egyszerűen kisétált a közös életükből. Összemelegedett egy kollégájával, akivel egy hónap után összeköltözött; feleségét azonban azzal hitegette, hogy visszamegy hozzá. Anikó hitt neki, bízott benne.

Fél év telt el bizakodással, amikor Anikó megtudta, férje egy másik nővel él. Ekkor elköltözött, saját költségére bérelt egy lakást. Bár a költségeket tudta fizetni, továbblépni a válás miatt nem tudott. Ugyanis házasság előtt Anikó szüleitől örökségbe kapott egy nagyobb összeget, hogy abból lakást vásároljanak; szerelmes volt, vakon bízott a férfiben, szerződés nélkül, készpénzben adta oda neki a pénzt. Lakást persze nem vettek. Házasságkötéskor sem készült házassági szerződés. Semmiféle írásos papír nincs arról a pénzről, amit a szülei ajándékoztak számára.

A férj megígérte, visszafizeti a pénzt, de Anikó több mint két éve nem látott belőle egyetlen fillért sem. Egy év úgy telt el, hogy a férfi ígéretet tett arra, havonta, részletekben törleszt, amikor azonban eljött a fizetés napja, mindig képtelen indokokkal állt elő. Anikó időközben ügyvédhez fordult, aki elindította a hivatalos egyeztetési eljárást, hogy be tudják adni a válókeresetet, de a férj hallani sem akar arról, hogy ügyvédi közbenjárással váljanak el. Anikó időközben maga indította meg az eljárást, a házasságot közös megegyezés nélkül is megszüntetik, de a vagyonmegosztás még évekig elhúzódhat.

Az első tárgyalás két hét múlva lesz, közel két év múlt el azóta, hogy a férj egy verőfényes vasárnap délután, szó nélkül kisétált a közös életükből. Anikó testileg, lelkileg újraépítette önmagát, anyagilag azonban kilátástalan helyzetben van, pénzt, ha szerencséje van, csak hosszú évek múltán fog majd látni.

Magyar válási ráta

A Központi Statisztikai hivatal adatai szerint a válság éveiben a válások száma nem ugrott meg, 2006-ban 24 869-en váltak el, 2007-ben 25 160-an, 2008-ban picit kevesebben, 25 155-en, 2009-ben pedig „csak” 23 830-an.

Egy fedél alatt, de mégis külön

Krisztián (37) nem tud elválni, de elköltözni sem, házassága rég elromlott, de pénzügyileg nincs olyan helyzetben, hogy kifizesse feleségét. A büszkeség már rég nem szempont.

Krisztián 18 évvel ezelőtt, a főiskolán ismerkedett meg feleségével; nagy szerelemnek indult a dolog, diploma után jött a házasság majd az első gyerek. Krisztián jól fizető állást kapott a fővárosban, Budapestre költöztek, kertes házba. Megvolt mindenük, szerelem, boldogság, jólét. Pár évre rá jött a második baba, az autót kinőtték, kellett egy nagyobb. Már a családi házat is deviza hitelre vették, nem baj, az autót elbírja még a családi büdzsé, az is beparkolt hát a ház elé. Évekig semmi gondjuk nem volt; a gyerekek nőttek szépen, a feleség is visszament dolgozni, lehetett utazni is, igaz csak három csillagosban, de évente egyszer a tengerig is eljutottak. Sínen voltak. Veszélynek semmi nyoma.

Görcsösen próbálták menteni

Aztán jött a krach, de nem a gazdasági válság formájában. Krisztián felesége beleszeretett egy másik férfiba. A nő hónapokon keresztül vergődött, majd végül bevallotta a férjének, hogy nem szándékosan, de elkezdett vonzódni valakihez. Mindketten ráfeszültek a helyzetre, görcsösen menteni akarták a házasságukat. Párterápia, erőltetett közös programok, hétvégi utazások. Megpróbáltak megtenni mindent, de elfáradt a dolog. Minél jobban akarták, annál kevésbé működött a dolog. Végül Krisztián mondta ki, váljanak el békében.

Elindították a válást, amikor a pénzügyi válság hirtelen beütött, az amúgy sem kevés svájci frank alapú hitel majd a duplájára nőtt, a közösen vállalt terheket egyikük sem akarta/tudta magára vállalni, a házból kiköltözni, a gyerekekről lemondani egyikük sem volt hajlandó. A pár szülei vidéken éltek, támogatni nem tudták a fiatalokat, a hazaköltözés szóba se jöhetett. Pereskedni egyikük sem akart. Megállapodtak. Jelenleg ugyanabban a családi házban élnek, mint szerelmük kezdetén. Elméletileg úgy élnek, mint régen, de már mindenki a maga úját járja. Rossz szájízzel, de próbálnak békében egymás mellett élni, a feladatokat leosztani. Jelenleg nem megy másképp. De majd talán egyszer, bizakodnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.28 19:33:35DeToXXX

  réxvéten a sok lúzernek :P

 • 2011.02.28 20:05:04Myacis

  Krisztián felesége egy mocskos ribanc.

 • 2011.02.28 20:46:49version

  LOL , ezert erdemes megnosulni hahaha luzerek

 • 2011.02.28 20:59:50Elstron

  Myacis: miért? Mert 18 évnyi házasság után beleszeretett egy másik emberbe? Ezért? Tisztességesek voltak mindketten, megpróbálták megmenteni a házasságukat, voltak párterápián, stb. Nem ment! A legjobb döntést hozták: békében elköszönni egymástól, hogy a további életüket boldogan élhessék majd valaki mással. Ez akkora hiba? Ez lúzerség / ribancság? Látom, nem volt még igazán hosszú kapcsolatod, vagy ha igen, akkor az (érzelmi) intelligenciád egy bazaltkockáéval vetekszik.

 • 2011.02.28 21:11:33Morfond

  Nem ilyen egyszeru. Altalaban sajnos a nonek itelik a gyereket, ebben a helyzetben az apak a no felrelepese miatt nem csak a feleseguket veszitik el, hanem MINDENT! A gyerekek szivjak meg, hogy teljes csalad nelkul kell felnoniuk. Ok majd nagykorukban azt latjak, hogy ok is elvalt szulok gyerekei, ha hasonlo helyzetben lennenek, hajra, valjunk el. Sajnos sokan nem akarjak megjavitani azt, amit elrontottak, vagy nem jol fognak hozza. A valasok novekvo szama ezert nagyon veszelyes, nem lesz ep kovetkezo generacio, manapsag semmire sem igaz, hogy meg kell (lehet) javitani, hanem hogy le kell cserelni. Nagy baj van...

 • 2011.02.28 21:37:20j1g2

  Egyet értek ! Szerintem is a Nő az aki érzelmileg nulla... hiszen Ő volt az aki beleszeretett egy másik férfiba, és feladta, nem a férfi !

  Az első érv !
  2::.: - Ha szeretek vkit, akkor ott a szívemben nincs helye másnak !

  Ennyit erről, szégyelje magát a nő, sajnálom a férjét, de hát nem láthat bele a lelkébe ...

 • 2011.02.28 21:39:06Peter__Blau

  Morfondnak van igaza.
  De ettől a nő a második sztoriban még egy ribanc, a férfi az első sztoriban meg egy gerinctelen paraszt.

 • 2011.02.28 21:40:32mogwai

  ahogyan nő az emberek intelligenciája az évek során felgyülemlett tudásra alapozva, úgy nő az érzelmi intelligenciájuk is. A férfiak már nem elégednek meg a takaros feleséggel, aki jól vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket. A nők pedig nem elégednek meg a férjjel, aki jól vezeti a gazdaságot és csak néha iszik és nem veri az asszonyt (vagy csak ritkán)... Azért, mert régen nem volt annyi válás az még nem jelenti azt, hogy sokkal több jó házasság volt. 50 évvel ezelőtt még csak nem is hallottunk olyanról, hogy párterápia... vagy ha igen, akkor aki el mert menni ilyenre, az is szégyellte barátai, rokonai előtt. Pszichológushoz járni pedig egyenesen tabu volt, bűn. Manapság igenis többen akarják megmenteni a házasságukat, mint 50 -70 évvel ezelőtt, mert ha probléma van, akkor nem homokba dugják a fejüket, vagy titkolják, hogy "jaj, csak meg ne tudja a szomszéd", hanem beszélnek róla, meg akarják oldani, de nem biztos, hogy mindig sikerül (arról nem készülnek statisztikák, hogy hány házasságot mentettek meg terapeuták, pszichológusok vagy a házastársak önerőből) ... ilyenkor jön a válás, mert manapság már az sem szégyen... van az után is élet...

 • 2011.02.28 21:55:41Nancsi

  Hagyjátok már ezt az érzelmi intelligencia bullshitet mert rögtön hányni fogok. Ha valaki házasságból félrek.r, az f.szlovag/ribanc - ennyi, nincs mese. Nem arról van szó hogy apáink, nagyapáink érzelmi nullák lettek volna, hanem arról, hogy akkor még nem tombolt a totális fogyasztói társadalom, aminek fő jelszava: Semmit se lehet megjavítani, felújítani - mindent meg _kell_ unni, el _kell_ dobni, le _kell_ cserélni. A sok lelki nyomorék, aki nem lát tovább az orránál meg azt hiszi hogy hű de fejlett érzelmileg. Holott egy nagy nulla, egy nyomorék biorobot a multik szolgálatában.

  Apám 5 évig ápolta a rákos anyámat, eszébe se jutott volna otthagyni, és most 12 éve után is a 10 körmével kaparná ki a föld alól. A sok gyökér, aki szerint az öregek érzelmi intelligenciája alacsony volt inkább nézzen magába, mert lehet hogy ő egy darab szar sincs ezekhez az öregekhez képest.

 • 2011.02.28 22:10:12Zigomer Trubahin

  Nem értem, hogyhogy nem figyelt fel senki a cikk leglényegesebb pontjára. Ezek a rohadékok a képen a rokkantaknak fenntartott helyen ülnek! Nagyon rossz emberek!! HALÁL RÁJUK!!!

 • 2011.02.28 22:41:23salamander

  Zigomer Trubahin
  "Nem értem, hogyhogy nem figyelt fel senki a cikk leglényegesebb pontjára. Ezek a rohadékok a képen a rokkantaknak fenntartott helyen ülnek! Nagyon rossz emberek!! HALÁL RÁJUK!!!"

  Zigomer! Hát ezek rokkantak, vazze: Te nem értetted amit olvastál? :)

 • 2011.02.28 23:50:04Mercel

  Zigomer Trubahin

  "A kép csak ilusztráció"
  ...

  "Frigyes"

 • 2011.03.01 00:07:10Lotyóbridzsida

  Még szerencse, hogy ezt a fórumot csupa tökéletes ember olvassa, aki soha semmilyen hülyeséget nem csinált életében, és rózsaszín tündérmese az élete csupa őszinteséggel, szerelemmel és derűvel.:D

 • 2011.03.01 05:40:06BelaVak

  Most azert nehogy mar itt ribancozzuk a masodik sztori nojet, mikozben az elso sztori pasijat a legkarakanabbak is max egy polcra rakjak vele.

  Beleszeretett egy masik ferfiba? Nem szep, de van ilyen. Megprobalt mindent, a ferje szerint is, hogy rendbe rakja? Igen. Hol van ez attol a szinvonaltol, hogy vlaaki az eskuvje masnapjan lenyulja a kozos csaladi kasszat, vagy hogy egyszercsak elsetal szo nelkul kurni mashova?

 • 2011.03.01 05:54:11bagscavok

  @Zigomer Trubahin
  Ez priority seat. Átadják, ha más rocky felszáll.

 • 2011.03.01 06:40:36pruitt igoe

  "a férj egyszerűen kisétált a közös életükből. Összemelegedett egy kollégájával..."

  először azt hittem, pasival jött össze.

 • 2011.03.01 10:16:33volutx

  Nos ezek nem hallottak még az egyházi házasságról! Az ugyanis meggyőzné őket, hogy a házasság az Isten színe előtt kimondott IGEN, azt ember ne válassza szét! Ha ebben a szellemben működnének a házasságok, a 2 %-a sem bomlana fel! Hiszen az emberek az érzéseiket kordában tudnák tartani azért, hogy normális Istennek tetsző életet próbáljanak élni! Egy házas ember hogy nem képes felfogni ezt? Mi az, hogy beleszeretek más emberbe? Mert csürhék az emberek, a mai társadalomban a másik ember csak eszköz, amit egyszerűen ki lehet dobni. Akkor ennyi erővel én is kidobhatnám a családomat, mert a kisfiam rendetlen, a feleségem meg elhízott egy kicsit. Ahogy elqró mondaná: öregecskedő feleségecskéket le kell cserélni???!!! Nonszensz! Akik meg nem hajlandóak házasságot kötni, azok is önző szingli hordák, és ne is kaphassanak családi kedvezményeket!!! Aki meg "beleszeret" a kolléganőjébe és kidobja a családját az pedig házasságtörést követ el és az egy erkölcsi NULLA!

 • 2011.03.01 13:02:29Almandin

  A cikk lényege szerintem nem a hűtlenség, hanem az anyagi függőség kialakulása. Szerintem is az a jó, ha két ember annyira egymásra talál, hogy életük végéig házasok maradnak, de sok esetben ez nem sikerül. Akkor pedig jobb elválni. A probléma ott van, hogy a fokozódó szegénység egyre több párt tart kényszerűségből egymás mellett. Hiszen ha elválnának, egyikük akár a híd alá is kerülhetne. A közösen felvett lakáshitel is nagy kockázat, mert amíg le nem törlesztik, oda vannak láncolva.

 • 2011.03.01 13:44:01Szilvamama

  A mienket nem tartotta össze ... A férjem 3,5 hónap után bökte ki: unatkozott (???) mellettem. Keresett is egy izgalmasabbat még a házasságunk alatt, azt viszont én nem tudtam tolerálni.

 • 2011.03.01 15:09:28fehéregér

  "Ha valaki házasságból félrek.r, az f.szlovag/ribanc - ennyi, nincs mese."

  mennyi hülye!

 • 2011.03.01 15:19:39Hinnye de nagy dinnye

  Azért szerintem ne legyen már ilyen idalizált képünk a multról miszerint akkor mindenki az erkölcs bajnoka volt. Léptek félre eleget elődeink is csak akkor ez nem volt válóindok.

  Miért is lett volna. Csak azért mert néha elmegy az ember az étterembe azért a házi kosztot csak nem cserélné le rá :)

  Menjünk bele a megcsalás definíciójába? Az már megcsalás ha jól érzem magam egy másik nővel szépnek is találom esetleg meg is mondom neki csak amolyan bók gyanánt. Vagy ha az ember választott már egy társat akkor attól a pillanattók kezdve ellenkező neművel csak pesztra jelenlétében és legfeljebb az időjárásról értekezhet? Vagy a net világában ha az emberek mindenféle szirszar sziveket küldenek egymásnak fakebookon és társain akkor az már megcsalás...

  A világ nem fehér és fekete és ez az emberi kapcsolatokra hatványozottan igaz...

 • 2011.03.01 16:17:52Johnny Tinenbalm

  ismét egy családellenes promó-cikk. (érdekes, egy szó sem esik szó a működő, boldog, és/vagy megmentett házasságokról.) strigula behúzva!

 • 2011.03.01 18:09:54Mókusélet

  Itt most tekintsünk el attól, hogy érzelmileg ki a hülye. A cikk szerintem arról szól, hogy amit EGYÜTT előteremtettünk-akár hitellel is- attól nem tudunk szabadulni, ha már szeretnénk. És szerintem ez a gond. Ha valami nem működik, akkor jobb külön,mint kényszerből-mert a család elvárja, mert nehogymár ő maradjon a házban vagy bármi ok miatt-együtt maradni. Nem tudok szörnyűbbet elképzelni, hogy hazamegyek és az otthonomban nem tudom elengedni magam, mert ott van valaki-akit ugyan régen szerettem, de sajnos elmúlt már- csak a pénz miatt.

 • 2011.03.01 21:22:07blancheneige

  Aki Istent a gondolkodáshoz köti, az olvassa el előbb Pascaltól a fogadáselméletet: pont az ilyen alakoknak írta.
  És a hitel: miért hitték el az emberek, hogy jobb a bank házában lakni, mint albérletben, miért nem gondoltak bele a hosszú távú következményekbe, miért nem számoltak? És nagyon okos emberek sem teszik :-(

 • 2011.03.01 21:37:17g.rangits

  Kedves "kéne egy nick" !

  Isten létére vonatkozó ex katedra kijelentés ("Mivel nincs isten, ezért az egyház léte is baromság") megtehető akkor is, ha egyébként nem igaz.
  Nagy meglepetésekben lesz még része!
  Ha komolyan érdekli a téma, néhány lehetőség a mélyebb utánajáráshoz indulásként:
  Biblia
  Pannenberg: Mi az ember?


  Johnny Tinenbalm-nak köszönöm a pozitív hozzászólását.
  Ajánlom az olvasók figyelmébe a "Tűzbiztos házasság" filmet.

 • 2011.03.01 22:46:39g.rangits

  Kedves Nick!

  Sajnálom, hogy ajánlataim egyike sem nyerte el tetszését, mindenesetre imádkozom Önért!
  Kívánom, hogy a bennük levő igazságokat tapasztalja meg!


  A rám vonatkozó nem épp szalonképes megjegyzéseket meg sem hallottam. S nem haragszom értük.

 • 2011.03.03 12:40:54Take-it-Easy

  A cikkben szereplő Anikó férje egy gerinctelen hímkurva. Azokat a nőket sem értem, akiknek ilyen "férfi" kell. De ez nem férfi.

 • 2011.03.05 18:03:29Sadist

  g.rangits 2011.03.01 21:37:17

  Nem isten irányítja a világot, hanem egy láthatatlan, repülő aranyhörcsög.
  Várom a cáfolatokat. Vagy az isten léte melletti érveket.

 • 2011.03.05 18:07:56Sadist

  blancheneige 2011.03.01 21:22:07

  Pascal érvelése ott bukik meg, hogy egyrészt isten hatalmát végtelennek tekinti, másrészt a hívő lélek jutalmát is végtelen "nyereménynek" tekinti.

  Add nekem az összes megtakarításodat, ha pedig beüt egy újabb világválság, akkor korlátlan mennyiségű pénzt és ezzel együtt hatalmat kapsz tőlem.
  Ha nekem adod a pénzed, de nem üt be a válság, akkor nem történt semmi, arra a pénzre úgysem volt szükséged.
  Ha fizetsz nekem, és beüt a válság, akkor nagyon jól fogsz járni, gyakorlatilag a világ ura lehetsz.
  Ha viszont nem fizettél nekem, és beüt a válság, akkor a kis megtakarításod minden értékét elveszti, tönkremész és földönfutó leszel.
  Egy logikusan gondolkodni képes ember nekem adná a megtakarítását.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta