INTIM

A hasonló beszédstílus a tartós kapcsolat titka

2011. február 25., péntek 18:19

Sokan megfejtették már, hogy az első randi varázsa min áll vagy bukik. A láthatatlan kémia, az első zsigeri benyomás, az energiamezők, a közös érdeklődési terület és a többi részlet mellé most egy újabb fontos tényező is felkerült a vonzódást befolyásoló körülmények listájára. Ez nem más, mint a beszédstílus hasonlósága.

Testtartás, modor, mimika néhány azok közül a tudattalan testi megnyilvánulások közül, amelyek megjárták már a tudományos vizsgálódás boncasztalát. Legutóbb az austini Texas Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy az egyén nyelvi készlete, beszédstílusa milyen hatással van a másik emberre. A vizsgálódás során negyven férfi és negyven nő rapid randiját hallgatták végig, és olyan apró részletekre figyeltek, mint a személyes névmások, névelők vagy a határozók használata.

A szakemberek megfigyelték, hogy a villám-beszélgetések  alkalmával nagyobb eséllyel találtak egymásra azok, akiknek a nyelvi eszköztára hasonlított. „Négyszer nagyobb a valószínűséggel lesz randevú a beszélgetés vége, ha a felek nyelvi stílusa egyezik” – mondja J. Pennebaker pszichológus szakértő, akinek megfigyeléseit a Psychological Science hasábjain publikálták.

Írásbeli hasonlóság

Egy második tanulmányban Pennebaker csapata 86, egymástól távol élő, tanult, 19 év körüli pár azonnali üzenetküldését vizsgálta, és megfigyelte, hogy a nyelvi stílus írásban is fontos szerepet kap. Az üzenetváltásokból a szakemberek ismét azt szűrték le: akik írásbeli stílusa hasonló, 50 százalékkal nagyobb eséllyel kezdenek el randizni, az első találkozásból pedig jó eséllyel párkapcsolat is kialakulhat, szemben azokkal, akik nem találják meg a közös hangot. A kutatók szerint természetes, hogy számtalan más körülmény is befolyásolja a találkozást, de biztos, hogy a szimpátia javarészt azért alakul ki a felek között, mert hasonlóképpen beszélnek. Azok a párok pedig, akik bár együtt vannak, de nyelvi stílusuk nem egyezik, instabil kapcsolatot próbálnak fenntartani.

Miért jó ez nekünk?

A kísérleti eredmények nemcsak a privát beszélgetések alkalmával válnak fontossá, az üzleti tárgyalások, konfliktuskezelés vagy laza baráti társalgások kimenetelében, sikerességében is közrejátszik a felek beszédstílusának hasonlósága. De a kutatás segítségére lehet azoknak is, akik az első randin kicsit idegesebbek az átlagnál, vallják a kutatók. Ezek az eredmények ugyanis tudományosan hivatottak alátámasztani: érdemes önmagunkat adni, ha őszinte kapcsolatot akarunk, arra vonatkozólag ugyanis nem lehet tanácsokat adni, hogy saját beszédkészletünket hogyan illesszük a másikhoz.

Én, te, ő és mi

Rachel Simmons, a New York Presbiter Kórház pszichológusa szerint azok a párok, akik gyakrabban használják a én és a mi személyes névmásokat, hatékonyabban oldanak meg problémákat, szemben azokkal, aki a  te névmást használják gyakrabban. A doktornő is osztja Pennebaker véleményét, vagyis nemcsak a nyelvi eszközök hasonlóságán múlik a kapcsolat, „a másik nyelvi- és viselkedésbeli eszközei minél inkább hasonlítanak az enyémhez, annál jobban kedvelem, és minél jobban kedvelem, annál jobban illeszkedem a másik nyelvi és viselkedésbeli repertoárjához.”

A gyakorlat

Megkérdeztünk néhány fiatalt, számukra mennyire fontos a másik beszédstílusa, nyelvi virtuozitása. Mint kiderült, arról, hogy partnerükkel mennyire hasonló vagy eltérő stílusban beszélnek, senki nem tudott válaszolni, abban azonban valamennyien egyetértettek, a beszédstílus fontos, mivel az intelligenciát tükrözi.

A magyar szakon végzett Alma (31) érzékeny a beszédstílusra.  „Nem szeretem, ha valaki túl egyszerű, és azt se, ha okoskodik, ha túl sok töltelékszót használ, tizenöt tagmondatos körmondatokban beszél, vagy sok az „ööö”, meg az „eh” a szövegében.” Persze neki sem csak a nyelvi eszköztár imponál, az első benyomás is számít. „Pár éve egy hosszú vonatúton hazafelé kinéztem magamnak a szemben ülő pasit. Gyönyörű volt. Megpróbáltam úgy olvasni, hogy közben lássam őt, ami elég megterhelő a szemnek. Leszólítani nem mertem, de közben telt az idő. A végállomás előtt negyed órával végre összeszedtem magam. Ő elmosolyodott, és elkezdett affektálni, minden szónak a becéző formáját használta. Az út végén kiderült, hogy a Budapest-Zalaegerszeg vonatút idejére egy meleg fodrászba lettem szerelmes.”

A művelt és a kőbunkó

Zoltán (27), kommunikációs szakon végzett, az intellektusra bukik. „Nekem fontos a beszédstílus, bár nem tudatosan figyelem, de automatikusan feltűnik az ilyen. Főleg akkor, ha valaki (mint én) szereti, ha nála intelligensebb és műveltebb a társa, ennek pedig része a kifejezésmód. Egyet azonban nem tolerálok: ha valaki annyira el van telve a saját hangjától, hogy nem hagyja szóhoz jutni a másikat; persze ezen ugyanannyira nehéz változtatni, mint a kőbunkóságon.”

Zoltánhoz hasonló véleményen van Ferenc (35) is, akinek szintén fontos a másik beszédstílusa. "Nem tudatosan figyelek rá, de borzasztóan meghatározza a beszélgetőpartnerről alkotott képemet - merthogy a nyelvhelyesség és választékos beszéd, ha nem is egyenesen, de arányos az olvasottsággal, a műveltséggel, intelligenciával.

Szakbarbárok és a külföldi szerelem

A világutazó és sokdiplomás Rozália (31) szereti az okos embereket, de nem minden áron. "A túlzott okoskodás nagyon idegesítő, nem is beszélve a terminus technicusokról, amikor valaki annyira a saját szakmája szerelmese, hogy nem is tud másként, laikusok számára érthető módon megnyilvánulni. Ennél nincs kiábrándítóbb és önzőbb hozzáállás."

Az eddigi megszólalóinkhoz hasonlóan, Cecíliának (31) is fontos a beszédstílus. "Húszas éveim elején még úgy hittem, hogy ez nem számít, ám némi tapasztalatszerzés után rájöttem, igenis igénylek egy bizonyos szintet. Ha alább adom, később nagyon megbánom. Az évek során olyan emberré váltam, akinek fontos, hogy intellektuálisan (is) felnézhessen a párjára. Én egy (tényleg okos) okoskodóval 7 évig jártam, és csak ritkán borultam ki, hogy túl sok. Igyekeztem tanulni a sok okoskodásból és némiképp sikerült is."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.25 19:18:55FalcoM

  ja bazmeg

 • 2011.02.25 19:27:41tris

  "A világutazó és sokdiplomás Rozália (31) "

  na ettől készülök ki - sokdiplomás buzi b+.

  errefelé orvosok, tanárok, közgazdászok, mérnökök stb. vannak. Persze ha valaki világutazó annak lehet a szakmája "sokdiplomás is"

 • 2011.02.25 19:28:16tris

  FalcoM

  :)

 • 2011.02.25 19:29:17tris

  állj!!! egész hasonló a kifejezésmódunk - és tényleg szimpatikus lettél!! mégis van benne valami
  :-)

 • 2011.02.25 19:45:00Kanadai

  Ne felejtsük el, hogy ez a kutatás angolul történt (pl. mi nem használunk annyit személyes névmásokat)

  Egyébként van itthon is ilyet oktató tréning... ld.
  [link]

 • 2011.02.25 20:03:10Golyóstroll

  az "energiamezők" szóig voltam hajlandó elolvasni. energiamezők b+...

 • 2011.02.25 20:23:21magyar bucó

  A hasonló stílus mögött valószínűleg hasonló gondolkodás áll, nem csoda, ha jól kijönnek egymással...

 • 2011.02.25 21:34:54Józan :):(

  Csatlakoznék jabazmeghez :)))))) Mink jól mevagyunk anyáva ! L

 • 2011.02.25 21:43:52tris

  kéne egy nick
  szia :-)

 • 2011.02.25 21:56:08az_igazi_trebitsch

  Hogy a _tartós_ kapcsolat a hasonló stíluson múlik-e, azt nem tudom, és nem is esküdnék meg rá, de hogy egy szoros, az átlagosnál sokkal mélyebb kapcsolat kialakulásában alapvető, azt tapasztalatból megerősítem.

 • 2011.02.25 22:07:56gregorik

  újra feltaláltátok a kereket. én pl. mindig is éreztem, hogy élből nem kell olyan csaj, aki vagy sokkal gyorsabban v. lassabban beszél nálam, illetve sokkal nagyobb/kisebb a szókincse. ennyi.

 • 2011.02.25 22:31:00ne most

  A sokdiplomás és a kommunikáció szakos. Az utóbbi azt mondja, hogy fontos a kommunikáció a párkapcsolatban is, inkább a beszélgetés választják esténként és számolják a névmásokat.
  A sokdiplomás pedig nem bírja az okoskodókat, akik csak egy dologhoz értenek és nincs sok diplomájuk, legalább sok bankkártyájuk lenne.

 • 2011.02.26 07:34:31fotelagy

  Akkor má értem, hogy mé vagyok kőbunkó és mé jövök ki azasszonyal!

 • 2011.02.26 08:14:00gasztrogyerek

  Az utolsó alcímber említett külföldi szerelemről hol van szó?

 • 2011.02.26 09:13:46ÖREG

  Párommal hasonló a beszédstílusunk,de ez nem baj, mert nagyon szép segge van!

 • 2011.02.26 15:10:02gregorik

  "a ma élő emberek közül hány lenne klépes feltalálni."
  Hát azért elég sokan, pl. akik most rákkutatással v. mérnöki áttörésekkel foglalatoskodnak.

 • 2011.02.26 23:30:02tris

  ÖREG

  ott a pont :)

 • 2011.02.27 00:36:46yeahwhatever

  A parommal kulonbozo az anyanyelvunk, megis jol kijovunk. Azt monda o szereti ahogy en beszelek a hibakkal egyutt. Viszont a humorerzekunk hasonlo, oszintek vagyunk az elso randitol. Barmit meg tudunk beszelni, ha nem is olyan valasztekosan tudom kifejezni magamat ahogy magyarul tennem...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta