INTIM

Egy 50-es éveiben szülő nő csakis önző lehet

2011. február 21., hétfő 18:23

Fehér Anna a hírek szerint 52 évesen fog életet adni első gyermekének. A közvéleményt megosztja a hír, mi pedig igyekszünk minél alaposabban körbejárni a téma testi és lelki hátterét. Valóban olyan ésszerűtlen és kockázatos döntés ennyi idős korban gyermeket vállalni?

A Porontyon nemrég nagy vitat váltott ki egy posztunk, amely az egyedülálló anyák gyerekvállalási igényéről szólt. Valószínűleg nagy port fog kavarni a közeljövőben Fehér Anna története is, aki a hírek szerint 52 évesen fog életet adni első gyermekének. Ilyen esetekben általában mindenkinek nagyon határozott véleménye van arról, hogy mi helyes, és mi nem az, anélkül, hogy ismerné a nő történetét, motivációit és a hozzáállását az anyasághoz. Mi azt a célt tűztük ki, hogy ahelyett, hogy a véleményünket írnánk le, inkább elgondolkozzunk erről a nagyon összetett kérdésről.

Lehet-e egy 52 éves nő jó anya?

Mi a jobb egy születendő gyermeknek, akire nagyon vágynak, de későn érkezik a családba? Ha idősebb szülők nevelik fel, mint a kortársait, vagy ha esélyt sem kap az életre? Az ötvenes éveiben szülő nők többsége a külföldi tapasztalatok alapján évek óta szeretne teherbe esni, és mesterséges megtermékenyítési procedúrát is elvállal ennek érdekében, ezért annyit talán kijelenthetünk, hogy a gyermek olyan helyre érkezik, ahol minden bizonnyal nagyon várják.

A gyermek szempontjai

Sokszor felmerül a témával kapcsolatban, hogy egy ötvenes nő nem önző-e, mert ilyen későn gyermeket vállal. A legtöbb ellenérv amiatt hangzik el, mert sokan attól tartanak, hogy egy ilyen szülő nem fogja tudni felnevelni és eltartani a gyermekét. Gyakran az is kérdés, hogy egy 50-es éveiben járó újdonsült anyuka mennyi ideig tudja érzelmileg támogatni a gyermekét, ott lesz-e a ballagásán? A nők átlagéletkora Magyarországon 77,8 év, tehát egy 52 éves, egészséges nő remélhetőleg sikeresen megéli gyermeke felnőtté válását. Emellett szintén fontos szempont lehet, hogy az édesapa hány éves, hiszen manapság már nem ritka, hogy a férfi akár több, mint tíz évvel fiatalabb feleségénél.

Emellett sokan felhívják a figyelmet arra is, hogy az anyagi biztonság megteremtése szintén a szülők feladata. Kérdés tehát, az anya és párja felhalmozott-e annyi anyagi javat élete során, hogy biztosítani tudja gyermeke felnevelését, és legyen tartaléka a saját nyugdíjas éveire is? Ha a jövendőbeli szülők a munkával töltött évtizedek során félretették azt az összeget, amelyet a gyermekre szántak, akkor ő ebből a szempontból ugyanolyan esélyekkel indul, mint társai. Szintén bizakodásra adhat okot, hogy a statisztikák alapján 50 éves kor felett már sokkal kisebb az esély a válásra, ami minden szempontból nagy biztonságot jelenthet a gyermek számára.

Ellenkezik a természet rendjével?

Az sem egyszerű kérdés, hogy mi a természet rendje napjainkban. Természetellenes-e megoperálni egy perforált vakbelet, vagy új szívet adni olyasvalakinek, aki e nélkül nem élhetne tovább? Van-e különbség az életmentés és az élet megteremtése között? A kérdéshez tartozik, hogy Magyarországon a nők 20-25%-a elképzelhető, hogy nem esne teherbe természetes körülmények között, mert a pár valamelyik tagja fogamzási problémával küzd, és a gyermekáldás több, mint egy éve várat magára. Emellett hazánkban az a tendencia is megfigyelhető, hogy a szülés egyre későbbre tolódik, ami nagyon fontos társadalmi probléma, annál is inkább, mivel az életkor előrehaladtával egyre kisebb az esély a fogamzásra. Ennek hátterében az áll, hogy a nők petesejtjeinek száma már születéskor adott, és számuk a termékeny évek során folyamatosan csökken.

Egy skóciai kutatás a petefészek szöveteit vizsgálva azt állapította meg, hogy a 30 éves nők 95%-a mindössze a születés előtti tüszőben létrejött petesejtek 12%-ával rendelkezik, amelyből 40 éves korra mindössze 3% marad, míg 50 éves korra a petefészek gyakorlatilag kiürül, és ekkor bekövetkezik a menopauza. Ilyenkor nem számít az, hogy esetleg az illető nő fiatalos külsejű, hiszen ez a testi folyamat az orvostudomány jelenlegi tudása szerint nem visszafordítható.

Amikor természetes úton már nincs esély

A menopauza időszakában, és azt követően, már csak mesterséges megtermékenyítési procedúra segítségével, úgynevezett petesejt donációval lehetséges gyermeket vállalni, és jelenleg semmilyen törvényes szabályozás nincs arra vonatkozóan, hogy hány éves korig kérhetnek a nők ilyen jellegű beavatkozásokat. Arra egyelőre még kevés a megbízható adat, hogy az 50 év feletti várandós nők milyen egészségügyi kockázatot vállalnak, azonban a kutatások arra utalnak, hogy ilyenkor a kapott petesejt biológiai kora számít a megfoganás sikerében és a terhesség kihordásában, nem pedig a gyermekre vágyó édesanya biológiai kora.

Egy amerikai kutatás alapján a fiatalabb korban levő nőtől kapott petesejttel megtermékenyült 50 év feletti nők 43%-a sikeresen megfogant és egészséges gyermeknek adott életet. Ez alapján a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy egy megfelelően végigkísért terhesség nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot.

Veszélyesebb későn szülni?

Érdemes tehát elgondolkozni azon, hogy mit tehetnénk társadalmi szinten azért, hogy a fiatalok a legtermékenyebb időszakban, vagyis a 20-as éveikben is bátran vállaljanak gyermeket, és a szülők lehetőleg együtt is maradjanak? Akármennyire is ideálisak azonban a körülmények, az biztos, hogy mindig lesznek speciális esetek, amelyeket talán nem érdemes beskatulyázni.

Mondhatjuk-e egy 50-es nőre, aki esetleg meg szeretné ajándékozni fiatalabb, még gyermektelen férjét egy gyermekkel, hogy ne szüljön? Vagy esetleg becsüljük és támogassuk őt azért, amiért felvállalja ezt a kockázatot? Elgondolkozhatunk a kérdésen, de a valódi döntést az a pár fogja meghozni, aki valamiért a nő 50 éves kora után is arra vágyik, hogy közös gyermekük szülessen.

Mik a kockázatok?

Szülész-nőgyógyász szakértőnk véleménye szerint a 40-45 év feletti gyermekvállalás esetében általános egészségi állapot felmérésére is szükség lehet a kockázatok felbecsüléséhez. „Az ilyen esetekben szükség lehet a megelőző belgyógyászati, és egyéb szakterületekkel is az együttműködés. Nagy valószínűség szerint a 45 év feletti szülés császármetszéssel végződik, hiszen a vajúdás időszakában magas fizikai megterhelés éri a pácienst, amelytől a császármetszés megkíméli.

Ismert tény, hogy a 40 év felett először szülő nőknél gyakrabban fordulhat elő korai lepényleválás, vérzés, esetlegesen koraszülés és más rendellenességek is. A 40 év feletti páciensek terhesgondozása tehát speciális, a szülésvezetés módjának megválasztása és a szülés levezetése is nagy szakmai tapasztalatot igényel. Javasolt tehát ilyen esetekben kiemelt színvonalú szülészeti intézményt választani. Amennyiben a szakemberek legnagyobb gondossággal járnak el, a terhesség 40 éves életkor felett is nagy biztonsággal és sikerrel kivitelezhető.” – tudhattuk meg szakértőnktől.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.21 18:50:18egy nik a sok közül

  gratulálok a címadáshoz,

  te s.fej

 • 2011.02.21 19:18:06Blessed

  Hű, a cím nagyon durva. (Cseppet sem bulváros, á, dehogy!)
  Mi a garancia arra, hogy egy húszéves anya jobb, odaadóbb, szeretőbb, önzetlenebb, kedvesebb szülője lesz a gyermekének, mint az ötvenes éveiben járó nő? Ráadásul Fehér Annát belekeverni a cikkbe eleve ízléstelen. Most semmi egyéb nem hiányzik neki csak egy kis plusz stressz... Gratula a szerző és a szerkesztő finom empátiájához! Hasonlókat kívánok nekik más, de ennyire legalább fontos élethelyzetben! Dehát, ugye, a művésznő csak hallgasson, és vállalja, hogy bárki a szájára veheti, hiszen annyira elvetemült volt, hogy a társadalmi elvárásokra fittyet hányva, inkább a saját és a szerettei szempontjait figyelembe véve mert teherbe esni. 52 évesen. Nem kellene esetleg megkövezni?

 • 2011.02.21 20:02:56myazs

  Nekem az anyukám 46 évesen szült. A párja hat évvel fiatalabb és még nem volt gyereke.
  Nem voltam elragadtatva az ötlettől! Évekig próbálkoztak, mesterséges úton is. Az anyukámnak számtalan nőgyógyászati, hormonális és járószervi betegsége volt/van. Felelőtlenségnek tartottam. Pláne, hogy nem kalkulálta bele, hogy nem biztos, hogy megéri , hogy a hugom eléri azt a kort, mint amennyi most én vagyok. Továbbá, hogy a mi kapcsolatunk sem volt épp felhőtlen, talán az utóbbi években lett jobb. És évekig se veled, se nélküled kapcsolatban voltak a párjával, mivel anya nem akart gyereket. És a pasi mindig elhagyta, hogy keres valakit aki szül neki. Aztán mindig visszajött... :)
  A féltesóm után félévvel született a kisfiam. Szerelem gyerek, nem terveztük. Így utólag viszont örülök, hogy akkor született amikor. Ha az előttem álló példákból indulnék ki, ebben benne van ismerős és az anyukám terhessége (mert kilenc havi fekvést annak nevezek) és"babázása", tuti, hogy nem vállalnék gyereket soha.
  Az anyukám azt mondja, hogy máshogy lát dolgokat ennyi idősen és máshogy is csinál. Szerintem a kiscsaj a fejére fog nőni nemsokára... :) Nagymamásan bánik a gyerekével, meglátásom szerint.
  Féltem attól is, hogy nem lesz egészséges a kisbaba, mivel magasabb százalékban van ilyen kockázat is benne a 35 feletti terhességnél, de szerencsére minden rendben vele. :)

 • 2011.02.21 20:09:55Slaydo

  Csak egy komoly genetikai betegség a kor függvényében:
  [link]

  Igen a 40 felett szülő anya önző és hazard.

 • 2011.02.21 20:16:04Yadwiga

  Pár hónap múlva leszek 23 éves; kiskoromban úgy terveztem, hogy ilyenkor már lesz legalább egy gyermekem. Ehhez képest most úgy látom, hogy leghamarabb kb. 5 év múlva fogunk a párommal anyagilag olyan szintre eljutni, hogy bővülhessen a család.

 • 2011.02.21 20:32:46antiszociális exlúzer

  Slaydo

  Ha nem szül, akkor meg az a baj.
  Szülni csakis akkor ildomos, amikor a férfi, az anyós meg a szomszéd Mari néni szerint is az.
  Félreértés ne essék, én inkább örökbefogadtam volna a helyükben, de, gondolom, nem önszántából nem esett teherbe eddig.

 • 2011.02.21 20:42:24mildi

  aki elítéli az idősebb korban szülő nőket, az gondolom harcosan kiáll az abortusz szigorítása/ tilalma ellen is

 • 2011.02.21 20:46:06AntiChrist™

  Szerintem a gyerekvállalás (életkortól függetlenül) bizonyos mértékig mindenképpen önzőség. Hiszen egy gyermek nem kéri, hogy megszülethessen. Ez a leendő szülők döntése - esetleg szerelemgyerek, vagy pedig "becsúszik".

  Ha az 50 év feletti nő egészséges, illetve a terhesség alatt is rendszeresen megfelelő orvosi kontroll alatt van, akkor nem hinném, hogy ne lenne joga gyermeket vállalni.

  Mondom mindezt úgy, hogy mi viszonylag fiatalon lettünk szülők: a feleségem 32 éves, én egy évvel vagyok idősebb, a kislányunk pedig tavaly októberben volt hatéves.
  Persze ehhez az is kellett, hogy akkor már elég régóta tartott a kapcsolatunk: tavaly augusztusban volt a tízéves évfordulónk :)

  Ez (szerintem) valahol azt is jelenti, hogy akik akarnak gyereket huszonévesen, azok (ha rajtuk múlik) vállalnak is - de ehhez az sem árt, ha az ember stabil párkapcsolatban él. Akinek ez még nincs meg, az nem biztos, hogy jól dönt, ha gyermeket vállal - akárhány éves is legyen.

  Szóval akinek felelős hozzáállása van, az nem fog 25 (vagy akárhány) évesen gyermeket vállalni, ha nincs meg hozzá a kellően komoly kapcsolata - az pedig azért nemcsak rajta múlik, hogy találkozik-e számára megfelelő emberrel (és persze vice versa).

  Hogy társadalmi szinten mit lehet tenni a fiatalkori gyermekvállalás előremozdításának érdekében, az jó kérdés. Nyilván nem csupán a pénzen múlik, de az állampolgárok anyagi megbecsülése, és az, hogy egy ország képes a fiataljainak perspektívát mutatni, valószínűleg nem is árthat...

 • 2011.02.21 20:53:53ghilea

  Szerintem azzal semmi gond nincs, ha egy-egy nőnek úgy alakul az élete, hogy idősen szül.
  Inkább az a probléma, hogy ma már egyre később szülnek _átlagosan_ a nők.
  Aki karrierista, és végigpörgi a húszas éveit, azt még meg is értem. De rengetegen vannak, akik már rég szülnének, de nem mernek, mert "kell egy biztos anyagi háttér". Aztán 35-40 évesen rájönnek, hogy nem volt jó ötlet, ugyanis az a biztos háttér soha az életben nem lesz meg (ti. valahogy úgy él a fejükben, hogy legyen a bankszámlán elég pénz az elkövetkezendő húsz évre). Aztán kapkodnak, császároznak, a gyerek esélyesebb, hogy beteg lesz. És esélyesebb, hogy egyke, ami az egyik legnagyobb kiszúrás a társadalommal, azt hiszem.

 • 2011.02.21 20:58:35Slaydo

  16-38 ig szüljön ha egészséges gyereket akar. Ennyi. Az, hogy ki hány nyomorékot csinál 40-50 évesen magánügy, nem akkora probléma, hogy annak az évi 50 gyereknek kifizessük az ellátását. Csak kár, mert szerintem igencsak szar nyomorékként leélni egy életet.

 • 2011.02.21 21:10:02kukucs2

  Slaydo, a grafikon szerint 25 eves korkulonbseg mindossze 3,5%-nyi valtozast eredemenyez a Down-kor elofordulasi gyakorisagaban. Ez 3,5 gyermek 100-bol! Raadasul ugy, hogy ezt ma mar a terhesseg alatti szurovizsgalatok soran szinte 100%-os biztossaggal ki lehet szurni. Megjegyzem arrol is lehetne vitat nyitni, hogy egy Down-koros gyermek nemcsak banat, hanem orom is lehet a szulonek. Felfogas es a szindroma sulyossaganak kerdese.

  Masreszt szerintem mindenki maga tudja milyen testi-, avagy lelkiallapotban van 50 eves kora felett es el tudja donteni, hogy vallalhat-e felelossegteljesen gyermeket vagy sem. Inkabb azt kerdeznem meg, aki iszik (nem egy pohar vorosbort, hanem eletvitelszeruen alkoholizal), dohanyzik, drogozik, netan agressziv partnerrel osztja meg eletet, hogy oda ugyan minek gyerek?! Ha testileg veletlen egeszseges is lesz, lelkileg biztosan nem. Es szerintem ez az igazi problema a mai tarsadalomban, nem pedig az a nehany ritka kivetel, aki elmult 50 es most jott el az eleteben a pillanat, lehetoseg vagy eppen a ferfi, akinek erdes szulni!

 • 2011.02.21 21:29:20kerdesek05

  Dívány=Blikk.
  de legalább őszinték, erre hajtanak.
  nézettségre.

 • 2011.02.21 22:00:00nekemnyafogj

  mindenesetre a gyereknek mindenkeppen jobb, ha vallajak, mint ha nem.

 • 2011.02.21 22:02:02Almandin

  Szerintem is a cikk címe eleve ellenszenves. Ráadásul nem hiszem, hogy 50 felett csak mesterséges úton lehet teherbe esni. Ritkán ugyan, de természetes úton is bekövetkezhet terhesség. Én pl. 50 felett tudatosan már nem terveznék gyereket, de ha véletlenül összejönne, nem vetetném el. Viszont nem ítélek el senkit, aki 50 felett szülni akar, hiszen valószínűleg hamarabb akart volna gyereket, de nem jött neki össze. A cikk írója ráadásul feltételezi, hogy az 50 feletti nő párja biztos fiatalabb... pedig lehet, hogy a férfi már 60 vagy 70 feletti. Sokféle korkülönbséggel léteznek párok.

 • 2011.02.21 22:27:40Almandin

  Slaydo, 16 évesen azért még nem jó szülni, mert abban a korban inkább a tanulásra érdemes koncentrálni, ráadásul a legtöbb lány ilyenkor még lelkileg éretlen az anyaszerepre. (De nem ítélem el azt sem, aki ennyire fiatalon szül).Ha valaki nem akar egyetemre-főiskolára menni, akkor mondjuk 19-20 évesen már szülhet, ha van mellette megfelelő partner. De ha diplomázni akar, akkor 23-24 éves kor előtt szintén nem ajánlott a szülés. Manapság a hosszú ideig tartó tanulás is az oka, hogy egyre többen később szülnek. Az is érthető indok, hogy valaki egy igazán szerető társat akar találni. Régen, a paraszti társadalomban azért is mentek a lányok fiatalon férjhez, mert kiközösítették őket, ha pártában maradtak, másrészt a párválasztás nem elsősorban érzelmi-individuális elven működött, hanem praktikussági szempontok alapján. A ma embere számára érthető módon nem mindegy, hogy kivel éli le az életét, így jobban válogat. Ennek van előnye is (lehet, hogy nagyobb eséllyel talál jó párt), de hátránya is (gyerekvállalás terén jobban kifuthat az időből).

 • 2011.02.21 22:38:10phoboss

  Nagyon rosszul választott, provokatív cím, de a cikk jó.
  Semmi jogunk elítélni egy 50-es éveiben járó nőt azért, mert gyereket vállal. A gyerekvállalók körében sok esetben lehet felelőtlenséggel találkozni, de hagyjuk ki ebből az ötvenes életkort, mert az nem az.

  myazs, te meg foglalkozz inkább a saját családoddal.

 • 2011.02.21 22:38:24inf3rno

  Én csodálkozom, hogy a "szakértő" még nem hallott a Down-kórról.

  Kis statisztika:
  kor | Down-kóros gyerek esélye
  30év | 0.1%
  40év | 1%
  50év | 11%

  Nem tudom látszik e a tendencia: 60 évesen, ha még tud szülni a nő, akkor gyakorlatilag 100% az esélye, hogy Down-os gyereke lesz. Szóval ha valaki értelmi fogyatékos gyereket szeretne, akkor csak nyugodtan...

 • 2011.02.21 22:45:40ÉSZLÉNY

  de nem lesz az, mert kiszűrik, kötelezően, ehhh
  csak hova vezetne ez hosszútávon???

 • 2011.02.21 22:46:18inf3rno

  Bocs a flood-ért, most nézem, hogy már volt ez téma...

  @kukucs2:
  Itt nem a konkrét eltérés számít, hanem az, hogy exponenciálisan nő, szóval hogy 10 évenként 10x-eződik az előfordulás valószínűsége. Persze lehet egy Down-kóros gyerek öröm a szülőknek, csak az a probléma, hogy a szülő még él 20 évet, a gyereke meg mondjuk 70-et. A maradék 50 évben ki viseli gondját?

 • 2011.02.21 23:11:25inf3rno

  "de nem lesz az, mert kiszűrik, kötelezően, ehhh"
  @észlény:
  Végülis meggyőztél, ha szűrik, akkor szerintem nem probléma. Azért azt tegyük hozzá, hogy a szűrés invazív, és 1% körül van a vetélés esélye.

  Egyéb problémák:

  2 generációnyi szakadék van a gyerek és a szülő között, amikor a mai világban már 1 is elég komoly kommunikációs akadályt jelent

  Az én családomban apám szülei voltak 40-50 körüliek, amikor ő született, és neki lelki problémákat okozott az, hogy pl "leöregezték" az apját, meg elég sokat stresszelt azon fiatalon, hogy bármikor meghalhatnak a szülei, mert már öregek. Szerintem nem ezek azok a problémák, amikkel egy fiatalnak foglalkoznia kéne...

  Én nem ítélem el ezt az egészet, de nem tűnik valami logikusnak; miért nem lehet megoldani mondjuk 30 évesen, vagy miért nem lehet örökbe fogadni valakit, ha nem jön össze sok éven keresztül?

 • 2011.02.21 23:13:20Pilu

  Persze-persze, semmi baj...
  52+18 = 70. Magyarán a gyerek árván fog érettségizni. Tényleg nem önzés. Áááá....
  Csinálj magadnak (20 éves korára) árvát. Ötletes.

 • 2011.02.22 00:39:35Slaydo

  Nem kell parázni, hogy 50 évig eléldegélnek a down kóros gyerekek, mert kb. 20-25 évig élnek azok akikkel sokat foglalkoznak. Ugye ti sem láttatok sohasem öreg down-kórost...

  Ez a jajj szeretni fogjuk úgy is, hááát... Végülis szeretni tud és lehet is, de semmi fejlettebb értelmi funkciója nincs. KB. mintha kutyát tartanál. Iq 35-50...

  Minden esetre a down-os terhességek 97-99%-át megszakítják errefelé.

 • 2011.02.22 00:41:27Slaydo

  A 16-38 as sáv pedig úgy értendő, hogy akkor tud egészséges utódot csinálni egy lány. Persze korai 16-20 ig, de ha nem nézünk semmi egyéb szempontot csak a gyerek egészségét akkor simán jó a 16.

 • 2011.02.22 01:04:43Archenemy

  Ha 10% eséllyel lesz downos, akkor 90 eséllyel lesz nemdownos, szóval nem értem a rettenetes problémát. Ki lehet szűrni a downost, nem kell kihordani. Abban meg különösen nem látom az önzést, hogy az ember gyereket vállal.

 • 2011.02.22 05:07:37másutt

  Szerencsere azt a kb 12 not, aki 50 felett szul minden evben a foldgolyon, altalaban nem erdekli, hogy mit ir a Divany...
  :)
  (meg mindig elfer egyetlen wikipedia oldalra ezek listaja:
  [link] )

  Azt a sokezret, aki meg 20-35 evesen szul, bar alkalmatlan az anyasagra, de nincs jobb dolga mint masokon csamcsogni, meg igen.

 • 2011.02.22 06:15:44venszivar

  Írogatjátok,hogy kiszűrik a down-os babát......Akkor az azt is jelenti,hogy kiszűrik,tehát MEGÖLIK?!

 • 2011.02.22 06:50:47Nancsi

  Legalább egy nyomorult kérdőjelet tettetek volna a cím után, ti bulvár újságírás veszélyes hulladékai...

  A témához hozzászólva: nem mindenki szervezete öregszik ugyanolyan tempóban, ezek a százalékos esélyek a nagy átlagra vonatkoznak. De ha a nagy átlagot nézzük, még 52 évesen is jóval több esély van az egészséges gyerekre, mint a sérültre. Illetve az is egy szempont, hogy nem mindenki dobja el a sérült gyereket - ez mindenkinek a maga döntése.

  Ha valaki gyereket vár akkor két dologhoz van joga minden kívülállónak:
  1. Vele örülni.
  2. Befogni a pofáját.

 • 2011.02.22 07:33:18Caravallo

  Minden nő akkor szül, amikor akar, és amikor lehetősége van rá. A saját teste felett ő rendelkezik, és ha vállalja a magas kockázatot, tegye. Fiatal korban is előfordulnak rendellenességek a gyermeknél, ez nem zárja ki, hogy valaki ötven évesen szüljön.

 • 2011.02.22 07:33:18Caravallo

  Minden nő akkor szül, amikor akar, és amikor lehetősége van rá. A saját teste felett ő rendelkezik, és ha vállalja a magas kockázatot, tegye. Fiatal korban is előfordulnak rendellenességek a gyermeknél, ez nem zárja ki, hogy valaki ötven évesen szüljön.

 • 2011.02.22 09:17:07Borcsika

  Na ez megint egy jó nagy f.o.s volt.

 • 2011.02.22 09:17:10Gömbivillám

  @Nancsi

  "Ha valaki gyereket vár akkor két dologhoz van joga minden kívülállónak:
  1. Vele örülni.
  2. Befogni a pofáját."

  Igazad van!

 • 2011.02.22 12:32:36Luella Menendez

  Nyilvánvalóan nem ez a legideálisabb életkor és biztos előbb is szeretett volna gyermeket vállalni.

  De ez nem feltétlenül az illetőn múlik, mikor akar gyereket. Csak primitív parasztok hiszik azt, hogy a gyerekvállalás olyan egyszerű, mint a pizzarendelés.

  De! Ha ez élete egyik megvalósult álma, miért is kellene lemondania róla csak azért, mert pár gyepesagyú kispolgárnak nem fér bele a világképébe?

  Sok sikert és jó egészséget kívánok ezúton is Fehér Annának!

 • 2011.02.22 14:07:51Virgogirl

  "A maradék 50 évben ki viseli gondját?" Mármint a gyereknek. Aki húsz éves korára árva lesz. Meglehetősen sok olyan árva húszéves van, akinek nem 50 évesen szült az anyja. Mégis elvitte mondjuk a rák vagy egy autóbaleset.

 • 2011.02.22 16:39:08Avenarius professzor

  helyesírásnáci komment következik:

  a 3. bekezdésben a több mint-ből a vesszőt vegyétek ki, általános iskolás szintű hiba. kötve hiszem, hogy a nők _átlagéletkora_ lenne magyarországon 77,8 év (ugyanebben a szövegrészben), nem inkább a várható élettartam?

  5. bekezdés: újabb "több, mint"

  7. bekezdés első sorába egyáltalán nem kell vessző, bár a szerző kettőt is beleírt. (menopauzás mondat.)

  bocs a kukacoskodásért, és persze hajrá Fehér Anna!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta