Rettegek a szép nőktől - extrém fóbiák

A már eddig is színes pánikbetegség-skála új versenyzővel gazdagodott: a neve vénusztrafóbia. Aki ebben a mentális zavarban szenved, az betegesen fél a szép, vagy általa szépnek vélt emberektől. A tünetek között szerepel a dadogás, a hányinger, az izzadás és a remegés. A fóbiák beszűkítik életünket, ezért ajánlatos minél hamarabb megszabadulni tőlük.

„Nem tudom, milyen lehet valóban rettegni a szép emberektől, engem nem félelemmel töltenek el, inkább nyomasztanak. Nem szeretek szép nők közt lenni, zavarban vagyok tőlük, de a szép arcú, kidolgozott testű fiúk társaságában is kényelmetlenül érzem magam. Nagyon nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mi is nyomaszt egy szép emberben: a tökéletesség nekem olyan távoli és rideg, nem kelti fel az érdeklődésem."

"Nem szeretnék lefeküdni egy szép nővel, engem nem izgat egy tökéletes test - de az is lehet, hogy a rossz érzéseim miatt gátlásaim lettek. Biztos sokan mondanák erre, hogy azért beszélek így, mert savanyú a szőlő, ronda a csajom. De nem szeretném, hogy egy vakító fehér fogú, nagymellű nő lenne mellettem, őt nem tudnám annyira jó csajnak tartani”- mondja a 29 éves Áron, aki egyébként a reklámszakmában dolgozik.

Zömében csak férfiakat érint

Rengeteg különös fóbiát ismerünk már, de ez mindegyiken túltesz: a betegség annyiban más, mint az eddig ismertek, hogy zömében csak férfiakat érint. Ők azok, akik rettegnek a túl szép nőktől, és indokolatlan félelmet táplálnak feléjük.

A pszichiáterek szerint a tünetek hátterében az a kivetített gondolat áll, hogy egy vonzó hölgy nem alkalmas hosszú távú kapcsolatra. Talán azért, mert a csinos nőket feltehetően mások is meg fogják majd nézni, így a férfiakban már előre kialakul egyfajta féltékenység, viszolygás. Mindez megnehezíti, vagy teljesen meg is gátolja az illetővel a kommunikációt. A produkált tüneteket az ellenállás hívja elő. A tünetek hidegrázás, dadogás, hányinger, remegés, izzadás, nem ritkán hasmenés formájában jelentkezhetnek. Olykor még a beszédközpont is leblokkolhat egy-egy éteri szépség láttán - ilyenkor teljesen helytálló a megállapítás, miszerint a nő szépségétől elállt a férfi szava.

Ne kezeljük alkohollal

Ez a különös tünetegyüttes akkor került nyilvánosságra, miután egy chilei televízió egyik valóságshow-sztárja bevallotta a kameráknak, hogy ebben szenved. A vénusztrafóbia hazánkban annyira még nem ismert pánikbetegség, ám az érintettek kezelésében több olyan módszer is hatékonynak bizonyult, melyeket más fóbiák gyógyítására már régóta használnak (hipnoterápia, a páciens szembesítése a helyzet ártalmatlanságával, gondolat-átprogramozás).

A szakértők nem javasolják a „hagyományos házi gyógymódokat”, úgymint a túlzott alkoholfogyasztást vagy a koordinálatlan nyugtatószedést. A vénusztrafóbia az ártatlanabb fóbiák közé tartozik, súlyos mélységekbe ritkán viszik le az érintetteket. Ez az abnormális tünetegyüttes, ha tartósan fennáll, valóban kellemetlen tud lenni.

Hivatalosan nem létezik

„A vénusztrafóbia tudomásom szerint nem létezik a szakirodalomban, tehát nem egy meghatározott és hivatalosan használt fogalom – meséli Füredi Krisztián pszichológus.

A neve alapján arra utal, amikor valaki egy szép nőtől fél. Ha ezt fóbiás félelemnek tekintjük, akkor azt kell feltételezzük, hogy a személy igyekszik elkerülni az ilyen találkozást, mert valamiért félelmetesnek, taszítónak éli meg ezt a helyzetet. Sok esetben a férfiak tartanak a számukra vonzó nőktől, aminek sok oka lehet. Gyakori, hogy a korábbi rossz tapasztalatok alapján vagy ok nélkül leértékeli magát valaki - tehát alacsony az önértékelése. Ez esetben egy vonzó nővel való találkozáskor rosszul érezheti magát, mert azt élheti meg, hogy számára elérhetetlen az a nő, aki nagyon vonzó a számára. Ezért minden ilyen helyzet nagyon frusztrálóvá válik. Sok esetben éppen ezért láthatóan zavarba is jön a személy, akár dadogni is kezd, vagy nem találja úgy a szavakat, mint egy kevésbé szorongató helyzetben.”

Ilyen esetben számos félelem is megjelenhet: félelem attól, hogy a másik lenéz minket, attól, hogy elérhetetlen számunkra. Vagy ha a partnerünkről van szó, akkor erős lehet a félelem attól, hogy másiknak is tetszeni fog, ezért elhagy, vagy megcsal minket. „Kicsit másképpen, de nagyon hasonlóan, a nők is élnek meg ugyanilyen érzéseket és félelmeket számukra vonzó férfiak jelenlétében. Mindezzel együtt az emberek nagy részével előfordul, hogy zavarba jön, ha olyan személlyel beszél, aki vonzó számára. A frusztrációt egy vonzóbb személlyel való találkozás alkalmával vagy a féltékenységet az esetek többségében nem nevezném fóbiának, csak akkor, ha ez valóban nehezen elviselhető félelemmel, szorongással, a helyzet elkerülésével jár.”

Fájdalmas izgalom jön rám

„Nem tartom magam vénusztrafóbiásnak, de hallottam róla – meséli László (29). Először ki sem tudtam mondani a szót, és az értelmét valami olyasminek gondoltam, hogy valaki irtózik a Vénusz bolygótól. Azóta már utánanéztem. Nem tartom magam annak, viszont sok tünetet tapasztaltam. Szerintem nem jó az, ha néhány ártatlan tünetegyüttesre rásütik a betegség bélyegét, ezzel megteremtve egy problémát. És ha valamit definiálnak, felfújnak, megteremtik annak valóságát, és az ember maga is elhiszi. Ezzel nőni fog a betegségtudata"

Fotó: Juan Pablo Gonzalez
Fotó: Juan Pablo Gonzalez

"Szóval, nálam csak annyi van, hogy gyakran ismerkedek interneten keresztül és az első randin, kivétel nélkül minden hölgynél (szépnél és közepesen szépnél egyaránt) olyan fájdalmas izgalom jön rám, ami már kórosnak mondható. Nem egyszer fordult elő, hogy ha először találkoztam egy hölggyel, bevettem nyugtatót, bedobtam egy felest (utána rágó kell a szag miatt). Többször volt olyan is, a várakozás alatt, hogy az izgalomtól be kellett térnem egy-egy helyre könnyíteni magamon.”

Nem minden félelem reális

A fóbia olyan félelem, viszolygás, konkrét tárgyaktól, élőlényektől, helyzetektől, amely nem reális, tehát nincs valós veszélyhelyzet. Amennyiben egy tárgy, személy vagy helyzet valóban veszélyt jelent az illetőre, akkor az reális félelem, az nem számít fóbiának.

Sok esetben maga a személy is tisztában van azzal, hogy a félelme irreális és nem indokolt, de ennek ellenére mégsem tud úrrá lenni rajta, ezért igyekszik minden erejével elkerülni félelmének a tárgyát. Ha ez nem sikerül, akkor a személyek komoly szorongást élnek át, és pánikba esnek.

A fóbiáknak három nagy kategóriájuk van

1. Az agorafóbia esetén a személy attól fél, hogy az adott tartózkodási helyéről nem tud baj esetén biztonságos helyre gyorsan távozni, és ezért rendkívüli veszélyhelyzetben érzi magát. Éppen ezért az agorafóbia gyakran jelentkezik tömegben, tömegközlekedési eszközökön, liftben, moziban, hídon stb. Mindez sok testi tünettel is járhat, mint például izzadás, szédülés, fulladás, halálfélelem.

2. Szociális fóbia esetén a másokkal való találkozástól, beszélgetéstől, nyilvános szerepléstől fél a személy. Ez akár baráti vagy családi összejövetelekre is kiterjedhet, vagy a telefonálás területére is. Sok esetben nem mernek mások előtt enni, inni vagy akár írni, mert félnek, hogy hibáznak, vagy nevetségessé válnak.

3. A harmadik kategória a specifikus fóbiák, amelyek általában egy tárgyra vagy élőlényre terjednek ki. Leggyakoribb az állatoktól pl. póktól, kutyától, a mélységtől, magasságtól, repüléstől való félelem.

Összességében a fóbiák beszűkítik a személy életét, mert minden igyekezetükkel szeretnék elkerülni az adott helyzetet, ezáltal sok esetben elzárják magukat az élet számos területéről, van, aki a félelem miatt ki sem mozdul soha otthonról. „A testi tünetek miatt sok esetben téves kezelést is kapnak, amely értelemszerűen nem hoz érdemi változást. Az is előfordul, hogy a személyek a szorongásukat alkohollal vagy drogokkal csillapítják, amely könnyen a függőség és a testi-lelki leépülés irányába vezet – véli a szakértő.”

A gyógyuláshoz vezető út első lépése, hogy a személy tisztában legyen azzal, hogy félelme nem reális, és hogy ez a félelem változtatható. A gyógyuláshoz elengedhetetlen az elkerülő viselkedés megszüntetése, mert csak ezen keresztül tapasztalhatja meg a személy, hogy szorongások nélkül is képes lehet szembesülni félelmének a tárgyával. Természetesen nem azonnal a teljes szembesülés a cél, hanem a terápia során az átgondolt, reális apró lépésekben való közelítés, amely nem félelmetes, hanem sokkal inkább megnyugtató és motiváló a fóbiától szenvedő személy számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra