INTIM

Kamaszok és szex: divatból nem lesznek melegek

2011. január 27., csütörtök 18:50 |

A fiatalok szexuális fejlődéséről beszélgettünk egy szexuálpszichológussal, akitől megtudtuk, hogy az emo stílus identitást és életérzést is ad a fiataloknak. A szexuális orientációnak pedig van egy kulturális befolyásoltsága, de ez inkább csak a látszat szintjén jelenik meg. A lányoknál divat, hogy szórakozóhelyeken egymással csókolóznak, de ez általában ez nem azt jelenti, hogy leszbikusak vagy biszexuálisak lennének. Az Y generációnak sem szabadna felnőni a szülői felvilágosítás nélkül.

Tény, hogy a mai fiatalok korán érnek, de nem tudjuk, mi lehet ennek az oka. A tinédzserek érdeklődnek, de nem mindig mernek kérdezni. Nem tudni, miért alakulnak ki a zömében csak a divat által inspirált szubkultúrák, és milyen irányba halad a tinédzserek szexuális fejlődése. A kialakult helyzet a szülők, az iskola, a váratlan felbukkanó trendek - emo, pánszexualitás - vagy a média felelőssége. Ezeket a kérdéseket boncolgattuk Füredi Krisztián szexuálpszichológussal és szexuálterapeutával.

„A tinédzserkor egy nagyon érzékeny időszak az ember életében. Sok örömmel jár, sok újdonsággal, önmagunk megtalálásával, de éppen ezért ez az egyik legnehezebb szakasza az életünknek, hiszen sok minden ekkor alakul ki, ekkor formálódik. Így a szexualitás, a szexuális vágy, a szexuális élet is ekkor alakul ki. A tinédzserek szexualitása még nem kiforrott, ahogy személyiségük és a világképük sem. Ebben a korban keresik a fiatalok önmagukat, a megfelelő világképet, azt, hogy melyek azok a gondolatok és eszmék, amelyeket magukénak vallanak. Ebben a sokrétű identitáskeresésben fontossá válik az, hogy kifejezzék az egyéniségüket, az önálló véleményüket a világról, és ez paradox módon sok esetben abban nyilvánul meg, hogy olyan jegyeket vesznek fel a viselkedésükben, öltözködésükben, amely mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, azt, hogy ők egy olyan körhöz tartoznak, amelyet a ruházatuk vagy kinézetük kifejez, és ezzel a kapcsolódó értékeket, életszemléletet is vallják. Ez egy sajátos önállósodás és önkifejezés, amely legalább annyira szól az egyformaságról is, ami szintén fontos az identitás keresése során.”

Füredi Krisztián szexuálpszichológus

Pszichológus diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. Egyetemi tanulmányai mellett, és azt követően több terápiás módszerrel, elmélettel és gyakorlattal is megismerkedett. Tanácsadó szakpszichológusi szakvizsgával rendelkezik, melyet az ELTE-n szerzett. Felsőfokú pszichodráma képzésben is részt vett, ennek nyomán pszichodráma vezető is: sok éve vezet ilyen csoportokat és workshopokat. Szexológiát, szexuálpszichológiát, szexuálterápiát a Dr. Szilágyi Vilmos által vezetett képzésen kezdett el tanulni. Dr. Daubner Béla vezetésével hipnoterápiát is tanult, emellett többéves szervezetfejlesztési tapasztalatai során gyakorlatot szerzett többek között a tréningmódszer és a coaching területein.

Identitás, életérzés, egymásra találás

A szexuálpszichológus úgy véli, hogy a fiataloknál a szexualitás kifejezését és megélését nagyon nagy mértékben befolyásolják a kulturális trendek és azok az ingerek, amelyek a médián keresztül jutnak el hozzájuk. Úgy igyekeznek egyediek lenni, hogy közben azért ne nagyon lógjanak ki a sorból. „Az emo stílus is egy ilyen, amely ad egy identitást, egy életérzést, egymásra találást, amely kifejezi azt, hogy aki így öltözik, az nagyjából hasonlóan szemléli a világot a többiekkel, akik ugyanezt a stílust képviselik. Persze vannak sokan, akik mindezt csak a divat oldaláról közelítik meg, és nem annyira érdekli őket az életérzés. Ez minden hasonló esetben, ilyen módon, egy kevert dolog, mert a divat és az identitás változó súllyal jelenik meg.

A szexuális orientációnak - tehát hogy a személy kikhez, milyen neműekhez vonzódik - is van egy kulturális befolyásoltsága, de ez inkább csak a látszat szintjén jelenik meg. A lányoknál például divat, hogy szórakozóhelyeken egymással csókolóznak, de ez általában ez nem azt jelenti, hogy a csókolózó lányok leszbikusak vagy biszexuálisak lennének. Az esetek nagy részében ez csak egy vagány, bevállalós szerep, amely éppen trendi, de ez az aktuális divat nem befolyásolja azt, hogy hányan melegek vagy leszbikusok.”

A pornó fiktív etalont állít elénk

Talán mindenki emlékszik még az első pornófilmre, amit titkon nézett meg anno, amikor a szülők éppen távol voltak, vagy egy házibulin, amikor a happening kedvéért előkerült egy-egy VHS kazetta. Ebből aztán sok kérdésünkre választ kaptunk (vagy éppen még több merült fel). Megkérdeztük szakértőnket, hogy a pornófilmek ártanak vagy fejlesztenek?

„A pornófilmek igyekeznek kiszolgálni az emberek felfokozott érdeklődését a szexuális ingerek iránt. Természetes, hogy az emberek nagy részének érdeklődését kiváltja az, hogy láthatja mások szeretkezését. Ez egy természetes kíváncsiság, és az is természetes, hogy ez a többségnél szexuális izgalommal jár. A pornófilmeknek ugyanakkor sok hátrányos hatása is van: az emberek saját magukat, illetve partnerüket hasonlítják a film szereplőihez, miközben a film szereplői válogatott szereplők, akik éppen a szépségük és a testi adottságaik alapján általában kiemelkednek az átlagból. Az emberek sokszor ennek hatására leértékelik önmagukat, a saját testüket, a saját teljesítőképességüket vagy partnerük adottságait. A másik probléma, hogy azok a fiatalok, akiknek nincs valós információjuk és tapasztalatuk a szexualitásról, szeretnének tanulni a pornófilmekből, miközben nyilvánvalóan a filmek sok szempontból nagyon távol esnek a realitástól.”

A filmekben nagyon sokszor megjelenik a nők alárendeltsége, kihasználása, megalázása, melyet látva sok lánynak kevésbé válik vonzóvá a szexuális élet, a fiúk számára pedig rossz mintát ad, amely ha megjelenik a szexuális viselkedésben, nehezíti az intim, kölcsönösen örömteli szexuális életet. A filmek általában csak technikai dolgokról szólnak, hiszen ezek látványosak, de nem érintik a szexualitás lelki, érzelmi aspektusát, amely rendkívül fontos, és ugyanakkor szomorú, ha valaki a pornó filmekből tanulva azt gondolja, hogy a szex csak technikai atrakció.

„Sok esetben számolnak be pácienseim arról, hogy a partnerük esetében érzik azt, hogy úgy viselkedik a szexben, mint aki egy pornófilm produkcióját szeretné megismételni, ami zavaró és bántó a partner számára. Ha túl sok pornót néz valaki, akkor a hagyományos szexuális ingerek már nem jelentenek számára izgalmat, ezért az egyre extrémebb filmek felé fordul, és saját szexuális életét is egyre szélsőségesebb szexuális igények határozzák meg.”

Azt hiszik, hogy ők már mindent tudnak

Mit tehet egy szülő az érzékeny korban lévő gyermekéért, ha látja rajta, hogy máshogy viselkedik, mint a többiek? Például, ha fiú létére lányosan öltözik, esetleg a lány viselkedik túl fiúsan? „A szexuális nevelés, mint ahogy az általános értelemben vett nevelés is, nem tinédzser korban kezdődik, akkorra már leginkább csak a korábbi nevelés eredményeit tapasztalhatjuk. Fontos, hogy kisgyermekkortól kezdve nyíltan beszéljük a szexualitásról, a nemiségről, hogy válaszoljunk a gyerek kérdéseire, hogy merjen kérdezni, hogy biztonságosnak érezze ezt a témát és az életnek ezt a területét. Ha ez így történik, akkor könnyebben fog kommunikálni a párkapcsolatban is a szexualitásról, nyitottabb lesz a partnere igényei felé, illetve könnyebben kommunikálja majd vágyait és igényeit, ami fontos eleme az örömteli szexuális életnek.”

Mindezt tehát érdemes megalapozni gyerekkorban azzal, hogy nyíltan és őszintén válaszolunk a gyerek kérdéseire, és megadjuk számára a megfelelő információkat. „Általános és középiskolások körében szervezett szexuális felvilágosítások során az az általános tapasztalatom, hogy a fiatalok többnyire tájékozatlanok, az alapvető kérdéseket illetően is, miközben meg vannak győződve arról, hogy ők már mindent tudnak. Kiderül, hogy a szüleikkel nem beszélnek a szexualitást érintő kérdésekről. Ám a szexuális orientáció alapvetően nem befolyásolható.”

Az extrém szexuális viselkedés a menő?

Megkérdeztük, mi lehet az oka a rengeteg újonnan kialakult (és pszichológiailag definiált) szexuális műfajnak és a fiatalok "korai érésének"?

„A szexuális identitásnak és orientációnak több változata is van. Ezek többsége nem újonnan kialakult, csupán most kicsivel jobban látszik, mint korábban. Ennek az is az oka, hogy a média szereti kiemelni az extrémebbnek minősített szexuális viselkedéseket, míg korábban minderről éppen hogy tilos volt beszélni. Mindezért úgy tűnhet, mintha manapság divatosabb lenne a hagyományostól eltérő szexuális identitást és/vagy orientációt "választani", holott a különbség inkább mindennek a bemutatásában, érzékelésében, felvállalásában van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.27 20:32:08non-profit

  Ha csupán a kedvezőtlen összehasonlítás és a mintaadás volna a fent említett filmek káros hatásának az oka, akkor a strandra járás talán még kártékonyabb, nem? Az pedig reménytelen kísérlet, hogy az átlagember hitét a szexuális orientációk aknamunka keretében terjesztő ellenségről megingassuk. Sokkal szilárdabb annál a korcsma pultja.

 • 2011.01.28 08:25:34Bockó

  Hát persze, hogy nem befolyásolja semmi a szekszuális orientációjukat. Ha azt mondanátok, hogy igen, annak messzemenő következményei lennének. Így viszont nincs semmi gond.

 • 2011.01.28 09:13:4221stcherrygirl

  És mi köze a második képen látható cosplayeskenek a nemi orientációhoz????

 • 2011.01.28 11:47:47deflorator

  Most sem érnek gyorsabban, mint régen, csak ma már nem tiltást hallanak otthon, hanem szexuális felvilágosítást. Kapnak mellé egy csomag óvszert is. Még szép, hogy így felbátorítva kipróbálják.

 • 2011.01.28 13:16:53fgabika77

  Testileg biztosan felgyorsult az érési folyamat. Hogy mi az oka, azt nem tudnám megmondani, de míg nagyanyáink 15-16 évesen kezdtek nővé válni biológiailag, addig anyáink 14-15, az én korosztályom már 12-13 évesen menstruált. A napokban hallottam barátnőm kislányáról, hogy 11 évesen jelentkezett nála először. Erre adhatna valaki magyarázatot, mert nagyon érdekelne. Na persze azt is hozzá kell tenni, hogy a testi fejlődéssel együtt a szellemi, pszichikai fejlettség nem teljesen arányos.
  deflorator! Szerintem nincsenek jobban felbátorítva, mint mi voltunk anno, csak a mi generációnk már tudja azt, hogy tiltással nem igazán lehet megoldani semmit, mert ugyebár nekünk se tilthatták meg a szexet, ha mi akartuk. Csak az én szülő-társaim inkább azon az állásponton vannak, hogy ha már úgyis kipróbálja a gyerek, akkor biztonságosan tegye, mert senki nem szeretné a gyermekét fiatal szülőként, vagy ne adj isten betegként látni. Nehéz kérdés, és az interjú alanyával egyetértek abban, hogy a következetes, okos, odafigyelő nevelést már nagyon kicsi korban el kell kezdeni a szexualitással kapcsolatban, és így talán nem kezdi el a gyerek idejekorán. Garancia persze erre sincs!

 • 2011.01.28 15:04:17antiszociális exlúzer

  deflorator

  Hülyeség. Éppen fordítva működik; ha tiltják, a kölykök akkor is kipróbálják, csak (i) titokban, (ii) súlyosabb következményekkel (tudatlanságukból adódóan).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta