Minden csakra kihat a szexualitásra

Orgazmus- és merevedési zavar, szexuális kedvetlenség, a nemi identitás megtalálása, és számtalan szexuális probléma szoros kapcsolatban áll a test energiaközpontjainak - csakráinak - működésével. Azok elégtelen működése a nemi életre is rányomja bélyegét, azonban az energiaközpontok gyógyításával a szexuális zavarok is orvosolhatók.

A csakrák a test energiaközpontjai, más szóhasználatban olyan fénykerekek, amelyek a gerinc legalsó pontjától az ember feje tetejéig terjednek, és egymással összekapcsolódva, az óramutató járásával megegyező irányban, kerékszerűen, körbe-körbe forognak. Egészséges működés esetén a csakrák folyamatos mozgásban vannak, és energiát szívnak be az egyetemes energiamezőből, ezzel táplálják az ember testét, lelkét. Ennek a rendszernek a harmonikus működése azonban nem magától értetődő, az energiarendszert számtalan tényező blokkolhatja; az egyik energiaszint gátolja az energia szabad áramlását, felfelé és lefelé is torzulásokat okozva a rendszerben - írja a Love and Health.

A gyász, az állandó stressz, egy traumatikus élmény például hosszú időre kibillenheti a rendszert az egyensúlyból, ami nagyon gyakran testi vagy pszichés megbetegedések formájában ölt testet. Ugyan csak ritkán foglalkoznak a kérdéssel, de az energiaáramlás hibás működésére utalhat a boldogtalan nemi élet is. Ahogy a testi-lelki egészség, úgy a beteljesedett szexualitás is a belső energiarendszer egészségétől függ, és bár egy-két csakra erősebb kapcsolatban áll a szexualitással, a kiteljesedett nemi élethez vezető út a többi csakrán át vezet.

A gyökércsakra

A gyökércsakra a gátnál helyezkedik el, egészséges működésekor a túlélésre, az önmagunkról való gondoskodásra ösztönöz, de ez a fénykerék felel az elemi szexuális ösztönökért is. Alulműködése esetén nem gondoskodunk magunkról - például a táplálkozásról, az alvásról -, nem figyelünk saját testi épségünkre. Ellenkező esetben, ha a csakra túlműködik, túlaggódjuk ezeket a dolgokat.

Szexuális zavarok is árulkodhatnak a csakra diszharmóniájáról: a nők nem tudják megtapasztalni az orgazmust, míg a férfiaknál az energiablokk erekciós zavarok formájában ad jelet. A problémák gyökerét gyakran a szexualitás elfogadásának problémája jelenti: a saját szexuális szükségletek tiszteletben tartása, a szexuális én feltárása, kielégítése nem megoldott.

Szakrális csakra - avagy szexcsakra

A narancsszínű fénykerék az alhasban helyezkedik el, s a szexualitást kormányozza, arra ösztönöz, hogy párkapcsolatot létesítsünk, hogy szexuális örömöket tudjunk adni és befogadni. De ehhez a csakrához tapad a kreativitás, a szenvedély, a haladás és a változtatás ereje is.

Túlműködése esetén hajlamosak vagyunk a szexuális túlkapásokra, túlzásba visszük a nemi örömöt, hedonista életet élünk, alulműködés esetén pedig éppen az ellenkezője lép fel: érdektelenné, üressé válunk, nincs bennünk vágy és életöröm.

A csakra diszharmonikus működése testi szinten is jelentkezik, nőknél legtöbbször menstruációs zavarok, vese- és vizeletürítési problémák, hormonzavarok és orgazmus gondok formájában köszön vissza, a férfiaknál a herék működésében léphetnek fel zavarok.

Napfonat csakra

A sárga színben tündöklő csakra a gyomor területén helyezkedik el, és az erőt, az akaratot, a kontrollt és az eligazodás képességét képviseli. Ha alulműködik, akaratgyengévé, irányíthatóvá, figyelmetlenné és bizonytalanná válunk, túlműködése esetén viszont önkényesek, elnyomók leszünk, kontrollálni akarjuk a másikat.

A nemi élet tükrében a csakra nem megfelelő működése arra utal, hogy nem ismerjük saját szexualitásunkat, nem tudjuk, mi elégít ki minket a szexben, mit várunk el partnerünktől. A szexualitásban a csakra harmonikus működésével a tantrikus szexualitás elsajátítására fogékonyabbá válunk.

Szívcsakra

A szívünknél található csakra tartja egyensúlyban valamennyi energiaközpontunkat: az alsóbb energiaközpontokat kapcsolja össze a felsőbbekkel, a fizikai energiát a spirituálissal. Ennek segítségével vagyunk képesek életben maradni, túlélni, válságokat átvészelni, ez ad biztonságot és gyógyítóerőt.

Kiegyensúlyozott működésű szívcsakrával együttérzők, kedvesek és a szeretetteljesek vagyunk, a szívcsakra alulműködése azonban félelmet és a fullasztó ragaszkodást szül. Amennyiben a negyedik csakra blokkolt, az ember nehezen illeszkedik be a társadalomba, empátiakészsége alacsony, és nehezen létesít őszinte és szeretetteljes párkapcsolatot.

A szexualitás szintjén jelentkező probléma, hogy nemcsak az érzelmek, de a nemiség szintjén sem vagyunk képesek kapcsolódni a másikhoz, őszinte szeretettel, nyíltsággal megélni a testi szerelmet. A csakra helyes működése a tantrikus szex gyakorlataival tartható fenn, a különféle légzőgyakorlatok segíthetnek a megnyílásban.

Torokcsakra

A világoskék színű csakra a toroknál helyezkedik el, a kommunikáció minden lehetséges formáját irányítja. Segít kifejezni érzelmeinket, véleményünket, szeretetünket, az igazság és a belső hang szolgálatában áll. Alulműködés esetén az igazság elhallgatása és összefüggéstelen beszéd lesz az eredmény. Túlműködéskor gyakran hazudunk, ellentmondásokba keveredünk, és sok esetben nem tudunk őszinték lenni.

A diszharmonikus működés torokfájás, fogproblémák, rossz hallás, pajzsmirigyproblémák és különféle addikciók formájában jelentkezik. A csakra megfelelő működésekor az ember szex közben sem fogja vissza magát, hangot ad extatikus érzéseinek, az ágyban sem próbál meg viselkedni, de ez segít abban is, hogy partnerünknek őszintén valljunk gondjainkról, vágyainkról a szexualitásban is.

Homlokcsakra

A két szem között található a hatodik csakra, ami a látás, a képzelet és az álmodozás központja, vagyis segítségével nemcsak fizikai értelemben látunk. A pozitív működésű csakra az intuíció, a víziók és a spirituális jelenségek iránti fogékonyságot adja, segítségével vagyunk képesek észrevenni az élet apró részleteit, a világban és társainkban rejlő valódi szépséget.

Túlműködésekor zavar, depresszió, kényszerképzet, érzékcsalódás, hallucináció kerít hatalmába, alulműködésekor viszont szegényes képzelőerő, vizualizációs problémák léphetnek fel. A csakra hatással van a szexuális funkciókra, zavara akadályozza, hogy a szexualitás szépségét, valódiságát – spirituális értelemben, annak szakrális jellegét – megéljük.

Koronacsakra

A koronacsakra picivel a fejünk teteje fölött található, a leírhatatlan tudás központját jelöli. Segítségével tudjuk, kik vagyunk, merre tartunk, miért vagyunk itt, és mit kell tennünk. Harmonikus működéskor az elengedés, kötetlenség állapota lép fel, ellentétes esetben viszont szomorúság, halálfélelem kerít hatalmába.

csakra megfelelő működésekor lehetővé válik, hogy az ember – átlépve a test határait – megtapasztalja a transzcendens szexualitást. Aki átélte már az állapotot, úgy írja le, hogy ekkor ember és univerzum eggyé válik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek