Már a negyedik karácsonyt töltöm egyedül, túl lehet élni

Néhány éve elváltam, nagyjából november tájékán. Az első pár hétben euforikus örömmel töltött el, hogy kiugrottam a már haldokló kapcsolatból. Úgy éreztem, enyém a világ, de aztán eljött az első magányos karácsony. Azóta a negyedik jött el. Thelma önvallomása dalokkal.

Életem során ez lesz a negyedik karácsony, amit egyedül töltök. Van tehát összehasonlítási alapom, milyen az, ha társsal az oldaladon ünnepelsz, és milyen, ha egyedül vagy. Mióta nincs társam, évről évre szétszaggatom magam karácsonyi zenékkel.

All I want for Christmas

Néhány éve elváltam, nagyjából november tájékán. Az első pár hétben euforikus örömmel töltött el, hogy kiugrottam a már haldokló kapcsolatból. Úgy éreztem, enyém a világ, ráadásul én szorgalmaztam a válást, így már túlvoltam a fájdalmak nagy részén, és inkább tűnt szabadulásnak a külön költözés, mint tragédiának.

Ennek ellenére, ahogy közeledett a karácsony, egyre inkább rám tört a rossz érzés. Nagyjából ebben az időszakban botlottam bele a moziban az azóta egyik kedvenc filmembe, az Igazából szerelembe, melynek hatására még inkább nyilvánvalóvá vált számomra: újra érezni szeretnék, újra boldog kapcsolatra vágyom.

A karácsonyom rosszul telt, de mindvégig tudatában voltam annak, hogy a döntésem megmásíthatatlan, és helyes. Az ünnepek az Igazából szerelem zenéjével teltek, rongyosra hallgattam ezt a számot.

Let It Snow

És csoda történt. A következő évben belépett az életembe az IGAZI. Imádtam az életet, és mikor közeledtek az ünnepek, óriási elánnal vetettem bele magamat az ajándékvásárlásba és a karácsonyi teendőkbe. Gondosan választottam ki a meglepetést, a karácsonyi menün agyaltam, tüsténkedtem a konyhában, és azt éreztem, én vagyok a világ legszerencsésebb nője.

December elején egy lehetőségnek köszönhetően az Egyesült Államokba utaztunk, ahol minden helyszínen, boltban karácsonyi zenék szóltak, minden az ünnepekről szólt. Mi pedig kettesben andalogtunk New York utcáin. Gyönyörű volt, mint egy tündérmese! A fa alatt aztán kedvesem meglepett egy párizsi úttal, megkaptam az Igazából szerelem című filmet dvd-n, így a korábbi rossz emléket felülírta Ő, s immár minden együtt volt ahhoz, hogy soha többé ne töltsem egyedül a szeretet ünnepét. Az én Mr. Bigemmel elképesztő nyugalomban teltek az ünnepek. Minden szép volt és idilli, amihez Sinatra ünnepi slágereit hallgattuk. Olyan volt az egész, mint a legnyálasabb amerikai karácsonyi film.

Last Christmas

A következő évben aztán sorban jöttek a problémák, rengeteget vitáztunk. Bármit tettem, elégedetlen volt. Levegő kellett neki, mint mondta. Így ősszel kisétált az életemből. Én összeomlottam, és semmi sem érdekelt. Se a karácsony, se a munka, semmi.

Lassan – lassan utolértek az ünnepek, és azt vettem észre, mindenki boldog körülöttem. Senkit sem akartam terhelni a siralmaimmal, így szenteste egy üveg Johhnyval bekuckóztam a kanapéra, és órákon át - amíg kitartott a whiskey és én - végtelenített üzemmódban hallgattam George Michael slágerét. Semmi más emlékem nem maradt erről az ünnepről, csak a Last Christmas című szám.

Breathe Me

A következő év gyakorlatilag azzal telt, hogy őt elfelejtsem. Jöttek-mentek az udvarlók, próbálkoztam pótolni a hiányát, de nem sikerült. Sokan ilyenkor inkább belemenekülnek egy félmegoldásba, de én nem tudok félig valakivel lenni, inkább vagyok egyedül. És elnézve a körülöttem lévő kapcsolatokat, kevés olyan akad köztük, amelyeket magamnak kívánnék. Legtöbbje megfáradt, érdekkapcsolat csupán. Így tehát ismét egyedül zártam az évet, de már sokkal könnyebb volt a szívem, mint egy évvel korábban. Már nem jutott eszembe minden nap, de a karácsony persze előhozta a fájdalmat. Amikor húgommal beültünk a Holiday című filmre, azonnal tudtam, hogy megtaláltam a következő mozifilmet, dalt, amellyel ismét nagyszerű önmarcangolásba kezdhetek. Így lett tehát az évek során a harmadik nagy szívszaggatós kedvenc a Holiday főcímzenéje.

Christmas Lights

Ez lesz a negyedik karácsonyom, amelyet egyedül töltök. Már egész rutinosan kezelem az ünnepeket, de szerencsére még nem szoktam meg a magányt. Vásárolok fát, feldíszítem, és otthonossá teszem a lakást. Már meg tudom hallgatni a Last Christmas című számot úgy, hogy ne bőgjek ordítva. Elfogadtam, hogy nem jön minden évben olyan, akivel szívesen együtt élnék, és együtt tölteném az ünnepeket, és azt is, hogy jobb egyedül, mint egy nem működő kapcsolatban. Még ha nehéz is így. De békében, és szeretetben ünneplem a karácsonyt, és ha esetleg majd rám jön a sírás, hagyom.

Szerző: Thelma

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek