Megdöbbentő tévhitek a szexről és nemi betegségekről

A magyar 15-20 évesek majdnem fele azt hiszi, hogy nemi betegséget a vécé ülőkéjéről is el lehet kapni, derült ki egy felmérésből. Arra ugyanennyi fiatal nem fordít figyelmet, hogy szexuális együttlétkor védekezzen. Iskolai szexuális felvilágosítás pedig gyakorlatilag nincs. Habár ma minden médiumban rengeteg szó esik a szexről, a fiatalok egy részénél mégis furcsa tévhitek rögzülnek.

A magyar, román és török fiatalok több, mint 40%-a  hiszi tévesen azt, hogy egy vécé ülőkéjéről is el lehet kapni a szexuális úton terjedő betegségeket – derült ki a Durex Network Face of Global Sex kutatási sorozatának legújabb, ötödik felméréséből.

Habár a publicitás jelentős, érdemben nem esik szó a szexről

A szexuális élet egészét átfogó kutatás mostani felmérése kitér a szexuális élettel és a nemi betegségekkel kapcsolatos tévhitekre, a szexuális felvilágosítás során szerzett tapasztalatokra,  és az eredmények azt mutatják, hogy habár a szexről ma minden médium rengeteget szól, a fiatalok egy részénél mégis megdöbbentő tévhitek rögzülnek.

A kutatásban több mint 15 ezer 15 és 20 év közötti fiatal vett részt 15 európai – 9 nyugat- és 6 kelet-európai - országból. Az aggodalomra okot adó kutatási eredmények jelentős különbséget fedtek fel a nyugat- és kelet-európai fiatalok, illetve a fiatal férfiak és nők tájékozottsága között.

Nem hisznek abban, hogy veszélyben lehetnek

A nemi betegségekkel kapcsolatos tévhitekre visszatérve, a kutatás szerint habár az osztrák és német fiatalok tájékozottabbak, mégis több, mint egynegyedük gondolja úgy, hogy a szexuális úton terjedő betegségeket a vécé ülőkéjéről is el lehet kapni.

Az eredmények további aggodalomra adnak okot a szexuális úton terjedő betegségek kockázatának megítélését illetően. A magyar fiatalok több, mint háromnegyede gondolja úgy, hogy csak kissé, vagy egyáltalán nincsen veszélyben, míg Lengyelországban ez az arány elérte a 85,6%-ot.

A magyar fiatalok nem védekeznek rendszeresen

A magyar fiatalok sokkal körültekintőbbnek bizonyultak, amikor az új partnerrel folytatott szexuális együttlétről és óvszerhasználatról kérdezték őket: a megkérdezettek 90,2%-a használna óvszert új szexuális partnerével. Ez jobb eredmény, mint az osztrákok 88,6, a németek 84,2 vagy a románok 89,9 %-a.

Ennek ellenére a magyarok a legrosszabbak között szerepelnek Európában a fogamzásgátlás rendszeres alkalmazását illetően. A magyar válaszadók majdnem fele állította, hogy a fogamzásgátlás semmilyen formáját sem alkalmazta legutóbbi szexuális együttlétekor. Az osztrákoknál ez az arány 16,6 %, a németeknél pedig 22,4% volt.

Természetes fogamzásgátlás

Az ébredési hőmérséklet mérése, amelyik tüszőrepedés ideján a legalább három napig tartó, minimum 0,2 C hőmérséklet emelkedést mutat, vagy a hüvelyváladék vizsgálata a természetes fogamzásgátló módszerek közé tartozik, de azt az orvosok minden, ilyen téma felvetésekor hangsúlyozzák, hogy csak a saját testüket nagyon ismerő nőknek ajánlják. Korábban összegyűjtöttük a Díványon az összes, bizarr fogamzásgátló módszert a krokodilürülékből készült pesszáriumtól a jamszgyökér kapszuláig.

Alig van iskolai felvilágosítás

A tévhitek többek közt azért léteznek, mert hiányos az iskolai szexuális felvilágosítás. Tízből négy diák állította, hogy a tanárok nem részesültek megfelelő képzésben ahhoz, hogy szexuális felvilágosítást nyújtsanak tanítványaiknak.

A kutatásról készített beszámoló feltárta azt is, hogy összességében a nyugat-európai országok magasabb pontokat értek el tudásban, hozzáállásban és gyakorlatban, mint a kelet-európai országok, és hogy a fiatal nők pontszámai jellemzően magasabbak a fiatal férfiak eredményeinél. Egész Európában mindhárom kategóriában (tudás, hozzáállás, gyakorlat) magasabb pontszámot értek el azok, akik egyénileg kaptak szexuális felvilágosítást szüleiktől, tanáraiktól vagy egészségügyi szakemberektől.

A naptármódszerben bíznak az amerikai tinédzserek

A fogamzásgátlással kapcsolatos érzések egyébként nemcsak a huszonévesek körében ellentmondásosak. Korábbi felmérésekből már kiderült, hogy a nők még abban az esetben sem bíznak a fogamzásgátlásban, ha történetesen hormonális fogamzásgátló tablettát szednek. Az Egyesült Államokban működő Centers for Disease Control and Prevention korábbi felmérése szerint pedig egyre több azoknak a tinédzsereknek a száma, akik a naptármódszerben hisznek. A korábbi trendekkel ellentétben így az utóbbi években ismét nőni kezdett a tinédzserkori terhességek aránya.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek