Egy ágyban az ellenséggel - nemzetközi szexbűnök

A jogalkotók gyakran még a hálószobák ajtaját is átlépik, paragrafusokba öntve a nemi élet számtalan aspektusát. Míg néhány rendelkezés inkább megmosolyogtató, jó pár sárba tiporja az ember önrendelkezéshez való jogát. Ezek közül válogattunk.

Fotó: Jef Harris
Fotó: Jef Harris

Szexuális báj a haza védelmére

A pikáns szabályok közé tartozik az a vallási engedély, ami a Moszad ügynöknőket jogosítja fel arra, hogy az ellenség lefegyverzéséhez – amennyiben más célravezető eszköz nem áll rendelkezésre - szexuális bájaikat is bevessék. Az ellenség megtévesztése jócselekedetnek minősül, a haza védelmét szolgálja, minek kapcsán egy történelmi példa is előkerült: Kr. el 500-ban Eszter, a zsidó királynő sok ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy elcsábította a perzsa királyt, Xerxészt, kinek később feleség lett. A modernkori szabálynak azonban van némi hátulütője: amennyiben az ügynöknő férjezett és mégis ágyba bújik az ellenséggel, úgy férjének el kell válnia tőle – a későbbi házasság nem tiltott, akár ugyanahhoz a férfihoz is hozzámehetnek.

Büntetés erekcióért

Egy kontinenst ugorva, egészen meglepő, hogy  az orális szexet mind a mai napig paragrafus szabályozza, pontosabban tiltja mintegy tizenkilenc amerikai államban. (Az örömszerzés ilyen formája az alábbi államokban tiltott: Alabama, Arizona, Florida, Idaho, Kansas, Louisiana, Massachusetts, Minnesota, Mississippi, Georgia, Észak és Dél Karolina, Oklahoma, Oregon, Rhode Island, Utah, Virginia és Washington D.C.).

Georgia államban például húsz év börtön jár, ha valaki házasságban vagy azon kívül orálozik. Nem csak az orális szex témakörében találni mókás paragrafusokat, több mint húsz államban büntetendő a ruházaton keresztül átütő erekció, Nevadában tilos óvszer nélkül szexelni, Oregon államban a férj nem súghat mocskos szavakat felesége fülébe szex közben, Oklahomában tilos meglesni másokat szex közben, közben pedig önkielégítést végezni, Wyomingban pedig tilos a hentes hűtőkamrájában szexelni.
Sokan nem értik, miért nem törlik el ezeket az elavult, a gyakorlatban egyértelműen mellőzött paragrafusokat, de míg ezt senki nem indítványozza kellő kitartással, hatályban maradnak, ezzel pedig a visszaélés lehetősége is fennáll, ahogy néhány kivételes jogeset is példázza.

Születési sorrend a szexben is

Ázsia délkeleti részén fekvő Bhutánban sem könnyítik meg az ember dolgát, jogszabály mondja ki, hogy a kisebb fiútestvér akkor veszítheti el szüzességét, ha bátyja már túlesett az első nemi aktuson. De a házasságban sincs ez másképp, a kisebbik fiú csak a bátyja után mondhatja ki a boldogító igent.

Négynaponta kötelező szex

Sok port kavart Hamid Karsai afgán elnök tavaly szentesített családjogi törvényének 132. paragrafusa, ami kimondja: a síita nő legalább négynaponta köteles férjével nemi életet élni, ha a férfi azt úgy kívánja. Amennyiben a nő ennek nem tesz eleget, úgy férje az élelmet is megtagadhatja tőle. Ugyanezen törvény értelmében a szexuális erőszak elkövetője is megmenekül a felelősségre vonás alól, ha az áldozatnak fizet egy bizonyos összeget. A tavalyi választások előtt Karsai ezekkel az intézkedésekkel igyekezett megnyerni magának a síita vezetőket.

Legális gyilkosság megcsalásért

Uruguay-ban semmi esetre sem éri meg félrelépnie a nőnek, hiszen amennyiben a férj in flagranti elcsípi a hűtlenkedőt, szabadon választhat: vagy megöli hűtlen feleségét, vagy kasztrálja a másik férfit, és még annak orrát is levághatja. Pakisztánban sem kegyelmez a törvény, ott halállal is büntethetők a tetten értek, ám a gyakorlatban a bebörtönzést és a testi fenyítést alkalmazzák.

Megcsalás kérdésben az indiai jogrendszer kicsit körülményesen fogalmaz: a megcsalás egy férfi és egy nő aktusa, amihez a nő férje nem járul hozzá. Ilyen esetekben a férfi beperelhető, és akár öt évet is a nyakába varrhatnak, még akkor is, ha nem volt nős. A hűtlen nő ellenben már nem büntethető. Délnyugat Ázsiában sem kegyelmeznek a hűtlenkedőnek, akár halállal is büntethetik, Szaúd-Arábiában a halálra kövezés a büntetés. Jogszabályi szinten a muszlim világban a hűtlenség bizonyítása nem könnyű feladat, a vádlónak négy megbízható szemtanút kell biztosítania ahhoz, hogy a csalást bizonyítsa. A bökkenő az, hogy olyan tanúkra van szükség, akik látták a szexuális aktust – az már más kérdés, hogy ez a gyakorlatban mennyire valósul meg.

Nőstény alpakával tilos együtt élni

Szinte valamennyi ország jogalkotásában megjelenik az állatok szexuális kizsákmányolásának kérdése, de megítélése szinte mindenütt eltér: míg legtöbb országban tiltják a zoofíliát, másutt – például Dániában – nem büntetik. Nepálban már szigorúbb volt a jogalkotó, az állatokkal való fajtalankodásért egy év börtön vagy ezer rúpia bírságot vasalnak be az „elkövetőn”, míg Sri Lankán az állati vonzalom tíz évet ér. Peruban egészen kivételes szabályt hoztak a kérdésben: egyedülálló férfi nem tarthat otthon nőstény alpakát.


Források: The Jerusalem Post, Welt.de, Journalism Department College of Humanities, aidslex.org.

Oszd meg másokkal is!
Mustra