INTIM RÖVIDHÍR

A stresszes nők nagyobb eséllyel szülnek lányt

2011. október 25., kedd 18:49

Azok a nők, akik a fogantatás előtti hetekben-hónapokban stresszelnek, hajlamosabbak lányt szülni – állítja egy kutatás.

A tanulmány szerint azok, akik nagy nyomás alatt voltak otthon, a munkahelyükön vagy a szerelmi életükben, a teherbeesést megelőző hetekben-hónapokban, azok jóval nagyobb eséllyel adtak életet lánygyereknek, mint fiúnak - írja a Dailymail.co.uk. Az Oxford University kutatói és amerikai szakemberek szerint a gazdasági válság miatt sokkal több lány születhet. A tanulmány előtt több felmérés is megállapította, hogy a fiúgyerekek száma jelentősen lecsökkent a krízishelyzetek idején.

Például a szeptember 11-i események utáni hónapokban New Yorkban lecsökkent a fiúszületések száma, míg a berlini fal leomlása utáni gazdasági káosz alatt is sokkal kevesebb fiú született, mint az várható lett volna a korábbi Kelet-Németország területén 1991-ben. Az Egyesült Királyságban 338 teherbe esni vágyó nő vezetett naplót a mindennapjairól és szexuális életéről, és töltött ki kérdőíveket arról, mennyire stresszes. Emellett a kortizolhoz hasonló stresszhormonok mértékét is megmérték a teherbeesés előtti hónapokban. Az alanyok gyerekei közül 58 volt fiú és 72 lány: normál esetben Nagy-Britanniában 105 fiú jut 100 lányra.

Munkahelyi stressz és rossz párkapcsolat is okozhatja

Azoknak a nőknek az 50%-ánál, akiknél a legmagasabb kortizolszintet mérték a terhesség előtt, a nemek aránya egyértelműen a lányok javára billent el. A legtöbb stresszt megélő nők 75% százalékkal kevesebb eséllyel szültek fiút, mint a nyugodtabb életvitelűek. A kortizolszint akkor emelkedik meg, amikor olyan hosszú távú stressz éri az embert, mint például a munkahelyi nyomás vagy a rossz kapcsolat. A pénzügyi gondok is szerepet játszhatnak – mondta a Dr. Cecilia Pyper, az Oxford University kutatója. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a magas kortizolszint miért csökkenti le a fiúgyerekre való esélyt. A baba nemét az apa spermáiban található kromoszómák határozzák meg, de lehetséges, hogy a magas kortizolszint valahogy megnehezíti a hím embriók számára a méhbe való beépülést.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta