A boldog házasság növeli a szívműtéten átesettek esélyeit

Kutatók szerint egy életmentő szívműtét után sokkal tovább élnek azok, akik boldogok a házastársukkal, mint azok a társaik, akik nem elégedettek a kapcsolatukkal vagy egyedülállóak.

Azok az emberek, akiken koszorúér-műtétet kell végrehajtani és boldog házasságban élnek, háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek életben még 15 év múlva is, mint azok a műtöttek, akik egyedül élnek - írja a Health Psychology.

A University of Rochester tanulmánya alapján egy jó kapcsolat segít az embereknek sínen maradni. "A házassággal való elégedettség ugyanolyan fontos egy koszorúérműtét sikerességéhez, mint az, hogy a páciensek leszokjanak a dohányzásról, vagy kiiktassák az elhízás és magas vérnyomás veszélyeit" - mondta el Harry Reiss pszichológiaprofesszor, a tanulmány társszerzője.

A férfinak elég, ha házas, a nőnek a boldogság is kell

A két nemnél azonban kicsit másképp alakulnak az esélyek. Míg a férfiaknál maga a házasság ténye is növeli a túlélés esélyét, és minél elégedettebb a házasságával az illető, annál nagyobb az esély, addig a nőknek a kapcsolat minősége is fontos. Egy boldogtalan házasság semmit sem nyom a latban, de egy boldog nőnél akár meg is négyszereződhet a túlélés esélye.

A kutatók első körben 225 bypass-műtéten átesett embert vizsgáltak három éven keresztül és a családi boldogságukra vonatkozóan kérdezték őket. Tizenöt évvel később a boldog pároknak 83%-a volt még életben, míg a boldogtalan házas nőknek csupán 28%-a és az egyedülállóknak pedig 27%-a. A házasságukkal kevésbé elégedett férfiaknak viszont még így is 60%-a volt életben, míg az egyedülálló férfiaknak csak 36%-a.

A partner segít az életmódváltásban

Kathleen King, a kutatás vezetője azt tapasztalta, hogy az elterjedt nézetekkel szemben a legtöbben az ilyen nagy egészségügyi krízisek hatására sem lesznek óvatosabbak: "Az adatok azt mutatják, hogy sokan visszatérnek a korábbi életmódjukhoz, káros szokásaikhoz." Ezért King szerint jó, ha legalább a házastársi támasz megvan, ugyanis egy támogató feleség vagy férj bátoríthatja, segítheti a beteget az életmódváltásban, például hogy többet mozogjon, kevesebbet dohányozzon, amik fontosak a szívbetegek hosszútávú túléléséhez, és így még tovább együtt lehessenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra