A nők a házasság, a férfiak a válás után híznak

Úgy a házasság, mind a válás súlysokkot okozhat az embernek, különösen 30 év felett, állítja egy új tanulmány.

Bárki testén meglátszódhat, ha megváltozik a családi állapota, azonban a két nem különböző módon reagál: a nőkre házasságkötés után szaladnak fel az extra kilók, a férfiakra pedig válás után - számolt be az Ohio State University kutatásának eredményéről a Research News. Különösen a 30 év felettiek vannak szó szerint is veszélyben, ugyanis a súlynövekedés esetükben olyan mértékű lehet, ami már az egészségre is káros.

A kutatók számos faktort vettek figyelembe az adatok elemzésénél, amik befolyásolhatták a hízást, úgymint terhesség a nőknél, szegénység, szocioökonómiai státusz vagy a végzettség. Azok, akiknek változott a családi állapota, sokkal nagyobb valószínűséggel nőtt a súlya az eseményt követő 2 évben, mint azoké, akik sosem házasodtak. Ezek alapján kiderült, hogy a férfiak esetében nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a válástól lefogynak az emberek.

Na persze, a házimunka miatt

A nők hízását azzal magyarázták, hogy rájuk szakad a házimunka nagyobb része, így kevesebb idejük jut testmozgásra, mint az egyedülálló nőknek. A férfiak egészségére azonban jótékony hatással van a házasság, és ők ezért hízhatnak inkább válás után.

A súlyváltozás mértéke arányosan nő a korral. 22 és 30 éves kor között nem jelentős mértékű, azonban 30 és 50 év között drasztikus méreteket ölthet. Mindez azért lehet, mondta a kutatás egyik vezetője, Dmitry Tumin, mert az emberek idővel beleragadnak ugyanabba a mintába mind fizikai aktivitás, mind étrend terén, és ilyenkor egy hirtelen váltás, mint a házasság vagy válás sokkal nagyobb sokkot okoz, mint a fiataloknak.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek