Nepálban elkezdték segíteni a kitaszított fertőzötteket

Bár a hindu ország legtöbb pontján a homoszexualitás mind a mai napig tabu, a falak lebontása érdekében tett lépések mégis példaértékűek - a kitaszított HIV-fertőzöttek számára például külön otthon létesült.

Nepál egyike azoknak az ázsiai országoknak, ahol a homoszexualitást kérdését állami szinten is kezelik, 2007-ben a Legfelsőbb Bíróság felszólította a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a meleg diszkrimináció megszüntetése érdekében, és ugyanazokat a jogokat garantálja, mint az ország többi állampolgárának - írja a dawn.com.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Ennek hatására meleg-szépségversenyeket rendeznek, melegházasságok köttetnek, de olyan utazási iroda is létezik, ami kimondottan homoszexuálisok számára szervez utakat, programokat; nemrég pedig egy nepáli, melegek jogokért harcoló csoport létrehozta az első olyan központot, ahova olyan HIV-fertőzött homoszexuálisokat fogadnak be, akiket családjaik kitaszítottak.

A központban élők többsége előrehaladott állapotban van, a kezelés megkezdésével elkéstek, ápolásra és gondoskodásra szorulnak, és mivel a fertőzöttek családjai a holttest eltemetését is megtagadják, a központ gondoskodik a hamvasztásról. A központot Katmanduban hozták létre, és körülbelül harminc ember befogadására képes, ahol a betegek szükség estén orvosi ellátást is kapnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek