Így néz ki az agyad, ha maszturbálsz

A New Scientist újságírója vállalkozott arra, hogy egy tudományos kutatás érdekében önkielégítést végezzen. Orgazmuskor agyának egy különleges területe indult be.

Kayt Sukel a New Scientist munkatársa vállalkozott rá, hogy levetkőzik az fMRI-nek, pontosabban az agyát mutatja meg orgazmus közben. A nő felfeküdt a vizsgálóra, a készüléket rákötötték, testét letakarták, ő pedig hozzálátott, hogy a csúcsra juttassa magát, miközben a Rutgers Egyetem kutatói azt figyelték, hogy orgazmus hatására hogyan aktiválódnak az agyterületei.

Megfigyelték, hogy az orgazmushoz több úton is el lehet jutni, de felfedték, hogy orgazmus idején azon agyterületen indul be (prefrontális kéreg) a véráramlás, ami a végrehajtó feladatok szabályozásáért (pl. döntéshozás, önértékelés) felel. Ez ugyanaz az agyterület, ami akkor aktiválódik, amikor a kísérleti személyek pusztán a képzelet segítségével képesek eljutni a csúcsra. Bár a kísérlet során a nő harminc agyterülete aktiválódott, az említett prefrontális kéreg mégis jóval nagyobb aktivitást mutatott, amit a szakemberek a szexuális fantáziálgatásnak, képzelgéseknek, illetve kognitív folyamatoknak tulajdonítottak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek