INTIM RÖVIDHÍR

A HIV terjedése ellen már van gyógyszer

2011. május 19., csütörtök 18:43

Megakadályozza a HIV vírus emberről emberre terjedését egy idejekorán elkezdett gyógyszeres terápia.

Kétezer ötszáz pár segítségével végezték azt a kísérletet, melynek eredményei magukat a tudósokat is meglepték. A párok egyik tagja HIV fertőzött volt, és a kísérlet során azt vizsgálták, hogy milyen hatása van az időben elkezdett gyógyszer szedésének. Mint kiderült: ott, ahol a fertőzöttek azonnal elkezdték szedni a gyógyszert, a vírus átadásának esélye 96%-kal csökkent. A kísérleti eredmények annyira meglepőek voltak, hogy Dr. Anthony Fauci, a finanszírozó intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) feje négy évvel a tervezett befejezés előtt leállította a a folytatást, és a gyors publikáció mellett döntött - írja a Healthland.

Az eredmények egyébkánt alátámasztják egy nem olyan régen végzett másik kísérlet konklúzióját is. Ott 2500, HIV fertőzés veszélyének kitett férfit vizsgáltak: az egyik csoport megelőzés céljából kapta azt a gyógyszert, amit betegeknek szoktak adni, míg a másik csak placebót szedett. Az eredmények azt mutatják, hogy a retrovírus ellenes gyógyszer már a megelőzéshez is hatásos: a valódi cuccot szedő férfiak ugyanis 44-73%-kal kisebb eséllyel kapták el a betegséget.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta