INTIM RÖVIDHÍR

A szex agyi katasztrófát okozhat

2011. május 7., szombat 17:44

A szex nemcsak a szívre, de az agyra is veszélyes lehet, az orrfújás és a kávéfogyasztás mellett ez is agyvérzéshez vezethet. A fiatalok is a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak.

A kiváltó okok nyolcas listája az alábbiak szerint alakul: túlzott kávéfogyasztás (10,6%), megerőltető és túlzásba vitt fizikai megterhelés (7,9%), orrfújás (5,4%), szex (4,3%), székletürítés (3,6%), kólafogyasztás (3,5%), ijedelem (2,7%) és düh (1,3%). Valamennyi faktor hirtelen vérnyomás-emelkedést eredményez, ami később értágulathoz, végül agyvérzéshez vezet. Vagyis az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul ki - olvasható a The Star Phoenix oldalán.

A kiömlő vér nyomja az agyat, de az adott ér által ellátott távolabbi agyterületre sem jut elég vér. A veszélyeztetettek körébe tartoznak a fiatalok is, állítja Dr. Monique H.M. Vlak, az utrechti Központi Orvosi Egyetem neurológusa.

Következmények

Az agyi érkatasztrófák tragédiája nemcsak a halálesetekben mutatkozik meg, hanem abban is, hogy ez a betegségcsoport okoz a leggyakrabban tartós rokkantságot. Egy agyi érkatasztrófa esetén az érintettek egyharmada egész életére ágyhoz kötött marad, és a legalapvetőbb életfunkcióknál is segítségre szorul. Az agyi vérkeringési zavarok jelentik a felnőttkorban kialakult maradandó fogyatékosságok leggyakoribb okát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta