A szex agyi katasztrófát okozhat

A szex nemcsak a szívre, de az agyra is veszélyes lehet, az orrfújás és a kávéfogyasztás mellett ez is agyvérzéshez vezethet. A fiatalok is a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak.

A kiváltó okok nyolcas listája az alábbiak szerint alakul: túlzott kávéfogyasztás (10,6%), megerőltető és túlzásba vitt fizikai megterhelés (7,9%), orrfújás (5,4%), szex (4,3%), székletürítés (3,6%), kólafogyasztás (3,5%), ijedelem (2,7%) és düh (1,3%). Valamennyi faktor hirtelen vérnyomás-emelkedést eredményez, ami később értágulathoz, végül agyvérzéshez vezet. Vagyis az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul ki - olvasható a The Star Phoenix oldalán.

A kiömlő vér nyomja az agyat, de az adott ér által ellátott távolabbi agyterületre sem jut elég vér. A veszélyeztetettek körébe tartoznak a fiatalok is, állítja Dr. Monique H.M. Vlak, az utrechti Központi Orvosi Egyetem neurológusa.

Következmények

Az agyi érkatasztrófák tragédiája nemcsak a halálesetekben mutatkozik meg, hanem abban is, hogy ez a betegségcsoport okoz a leggyakrabban tartós rokkantságot. Egy agyi érkatasztrófa esetén az érintettek egyharmada egész életére ágyhoz kötött marad, és a legalapvetőbb életfunkcióknál is segítségre szorul. Az agyi vérkeringési zavarok jelentik a felnőttkorban kialakult maradandó fogyatékosságok leggyakoribb okát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra