INTIM RÖVIDHÍR

Krízismenedzsmentben a nők erősebbek

2011. április 16., szombat 13:58

Krízis során a vezetők helyzete értelemszerűen nehezebb, a felelősség és a bukás esélye nagyobb. A kérdés: ebben a helyzetben ki válik be jobb vezetőként, a férfi vagy a nő?

Ma sem jellemző, hogy a toppozíciókban nők csücsülnének, a legbefolyásosabb helyek többségét mind a mai napig férfiak töltik be. Néha azonban előfordul, hogy a nő mégis képes meghódítani a vezető beosztást – nagyon gyakran akkor, ha a vállalat vészhelyzetben van. Krízismenedzsmentben a nők ugyanis erősebbek.

Ezt a feltevést bizonyítja egy egyszerű kísérletsorozat is. Az Erlangen-Nürnberg Egyetem kutatója, Susanne Bruckmüller és kollégája, Nyla Branscombe egy kísérletben olyan vállalatokat mutatott be a résztvevőknek, melyek virágoznak vagy éppen a csőd szélén állnak; a vállalatok egy részét nők, a másikat férfiak irányítják. A szakértők a résztvevőktől azt akarták megtudni, hogy milyen vezetőt választanának akkor, ha kiegyensúlyozott a cég működése, illetve, ha vészhelyzet van. A válaszadók többsége férfit helyezne a vállalat élére, ha prosperál a vállalat, de nőt, ha válsághelyzetben van - írja a Harvard Buisness Riview

A kutatók a válaszokat a sztereotípiákkal magyarázzák, ezek szerint a férfi menedzser független, verseny-, cél-és hatalomorientált, a női vezetők viszont empatikusak, támogatók, motiválók és csapatjátékosok. Kiegyensúlyozott helyzetben a férfikvalitásokra van szükség, hogy ezzel a cég helyzete fenntartható legyen, a vállalat bővülhessen. Vészhelyzetben azonban ezek az adottságok már nem kedvezőek, ilyenkor a női adottságokra van szükség. Ezt a helyzetet használja ki nagyon sok nő, aki a probléma megoldásával képes felemelkedni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta