INTIM RÖVIDHÍR

Az összetört szív tényleg fáj

2011. április 9., szombat 18:32

A legújabb kutatások szerint a szerelmi bánat során azért érzünk fizikai fájdalmat, mert az agy ugyanazon területe aktiválódik a szociális elutasításnál, mint fájdalom esetén.

A Michigani Egyetem kísérletének meglepő eredményei szerint az összetört szív tényleg tud fájni - írja az USA Today. A negyven fő bevonásával végzett kísérlet résztvevői egytől egyig fájdalmas szakításon estek át a közelmúltban, és az elutasítás érzését kellett felidézniük, miközben MRI-vel vizsgálták őket. A kísérlet vezetője, Ethan Kross szociálpszichológus szerint az MRI eredmények egyértelműen kimutatták, hogy az érzelmi elutasítás ugyanazon területeit aktiválja az agynak, mint a fizikai fájdalom.

Az elme és a test szoros együttműködése azt is megmagyarázza, hogyan vezetnek a negatív érzelmek testi tünetekhez, betegségekhez. Mark Leary, a Duke Egyetem professzora azt is hozzáfűzte, hogy a szerelmi bánat és a fizikai fájdalom közötti kapcsolat teljesen logikus, hiszen a fájdalom elkerülése érdekében hajlandóak vagyunk megoldani a párkapcsolati problémáinkat, és ez összetart minket.

Egy harmadik kutató, Naomi Eisenberger azt mondja, annyira egyértelmű a közvetlen kapcsolat az érzéseink és a fizikai állapotunk között, hogy a fájdalomcsillapítók képesek tompítani a szerelmi bánatot is. Az ember olyannyira társas lény, hogy az érzelmi elutasítást az agya egyenrangúnak tekinti a fizikai károsodással.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta