Lassabban ketyeg a megfelelő párt választó nőstény madarak biológiai órája

A madaraknál, csakúgy mint az embernél, a női termékenység idővel csökken. Azonban egyes fajoknál ez a folyamat lelassul, ha megfelelő párt találnak.

A durhami Nemzeti Fejlődéskutató Központ csoportja, egy 1970-óta folyó kékcinke monitoring adataiból arra következtetett, hogy a megfelelő partner kiválasztása meghosszabbítja a termékenységi periódust - írja a Science Daily. Az idősebb madarak habár kevesebb tojást raknak és ezt a költési szezon végén teszik, amikor már kevesebb táplálék jut a kikelt utódoknak, mégis képesek szaporodni.

A hím szerepe a meghatározó

A kékcinkék évente egyszer költenek, utódaik minden évben más hímtől vannak. A korzikai kutatás kimutatta, hogy azok a tojó madarak, amelyek olyan hímet választottak, amik már életük első évében párosodtak, lassabban veszítették el a termékenységüket. A korán nemző hímek ugyanis jobb fizikai állapotban vannak és hamarabb tapasztalt szülővé válnak, szemben a későn érő társaikkal. „A hím segít a fészek építésében és eteti a tojót, amíg az a tojásokat költi” - mondta a kutatásvezető. A hímeknek sokkal nagyobb szerepük van abban, hogy a nőstények milyen gyorsan veszítik el a fogamzóképességüket, mint azt eddig gondoltuk - tette hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek