INTIM RÖVIDHÍR

Lassabban ketyeg a megfelelő párt választó nőstény madarak biológiai órája

2011. március 1., kedd 19:48

A madaraknál, csakúgy mint az embernél, a női termékenység idővel csökken. Azonban egyes fajoknál ez a folyamat lelassul, ha megfelelő párt találnak.

A durhami Nemzeti Fejlődéskutató Központ csoportja, egy 1970-óta folyó kékcinke monitoring adataiból arra következtetett, hogy a megfelelő partner kiválasztása meghosszabbítja a termékenységi periódust - írja a Science Daily. Az idősebb madarak habár kevesebb tojást raknak és ezt a költési szezon végén teszik, amikor már kevesebb táplálék jut a kikelt utódoknak, mégis képesek szaporodni.

A hím szerepe a meghatározó

A kékcinkék évente egyszer költenek, utódaik minden évben más hímtől vannak. A korzikai kutatás kimutatta, hogy azok a tojó madarak, amelyek olyan hímet választottak, amik már életük első évében párosodtak, lassabban veszítették el a termékenységüket. A korán nemző hímek ugyanis jobb fizikai állapotban vannak és hamarabb tapasztalt szülővé válnak, szemben a későn érő társaikkal. „A hím segít a fészek építésében és eteti a tojót, amíg az a tojásokat költi” - mondta a kutatásvezető. A hímeknek sokkal nagyobb szerepük van abban, hogy a nőstények milyen gyorsan veszítik el a fogamzóképességüket, mint azt eddig gondoltuk - tette hozzá.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta