INTIM RÖVIDHÍR

A monogám kapcsolat semmire nem garancia

2011. február 23., szerda 14:30

A monogámia az egyik leghatékonyabb eszköz a szexuális úton terjedő betegségek visszaszorítására – elméletileg. A gyakorlat már azt mutatja, hogy a monogámia még azoknál a pároknál sem működik, akik megállapodtak abban, hogy senki mással nem szexelnek.

A Journal of Sex Research hasábjain publikálták az Oregon Állami Egyetem kutatóinak egy felmérését, melyben 434 heteroszexuális, 18-25 közötti, házas vagy élettársi kapcsolatban élő párt kérdeztek meg arról, miképp gondolkodnak a monogámiáról, párkapcsolaton belül szóba kerül-e egyáltalán a téma.

A kutatók szerint ugyanis monogámia, hűség témakörében nagyon nehezen működik a felek közötti kommunikáció, főleg a fiatalok számára problémás, kényes terület ez, inkább nem is beszélnek róla. A kutatás is ékes bizonyítéka annak, hogy a párok között a félreértés és a rossz kommunikáció gyakori. A felek nem tudják helyesen megítélni partnerük hozzáállását, ezzel pedig szexuális megbízhatóságukat.

Sokan érzelmi okok miatt válnak monogámmá, hogy kifejezzék szerelmüket és a kapcsolatba fektetett bizalmukat. Akik pedig így vélekednek, egyáltalán nem számolnak azzal, hogy akaratlanul is, de veszélynek teszik ki magukat azzal, hogy feltételezik, a partner is hasonlóképp gondolkodik. Vagyis önmagában a monogám párkapcsolat ma már semmire sem garancia. Főleg tinédzsereknél gyakori az ilyen jellegű félreértés, és az emiatt elszenvedett szexuális fertőzés.

A kutatásról

A párok között, akik megállapodtak abban, hogy csak egymással bújnak ágyba, harminc százalékuk nem tudta betartani ezt az ígéretét, legalább az egyik fél hűtlen volt. A felmérésből az is kiderült, hogy a gyerekes kapcsolatokban és a házasságban mutatkozik a legkisebb hajlandóság a monogámiával kapcsolatos megállapodásokra. Vagyis olyan tényezők, mint a házasság vagy a gyermek nem erősítették a szándékot, hogy hűségről, monogámiáról beszélgessnek.

Egy további érdekesség, hogy negyven százalékában a párok egyik fele úgy nyilatkozott, partnerükkel megegyeztek a monogám kapcsolatban, míg partnereik szerint nem volt semmi ehhez hasonló megállapodás – ez a felek rossz kommunikációját, hallgatólagos megállapodások működésképtelenségét támasztják alá.

Forrás: Yourlife.Usatoday.Com.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.23 19:10:17szuts

  Helló!

  Téves a cím. Helyesen:
  "A vélt monogám kapcsolat semmire nem garancia"

  Miért kell valamit már a címében leminősíteni, holott a cikk nem erről szól?!

 • 2011.02.24 01:50:48KoborMacska

  szuts:
  A cikk pontosan errol szol. A monogamia tobbszor velt mint valodi, igy aztan eleg sokan kapnak "meglepetest" a "huseges" parjuktol.

 • 2011.02.24 06:05:23penelope garcia

  Biztos én vagyok buta maradi, de nekem eddig fel sem merült, hogy erről beszélni kellene.
  Az én értelmezésemben a kapcsolat mint jelenség alapértelmezetten hordozza magában a monogámiát.
  Ami kapcsolat, az monogám.
  Ami nem kapcsolat, az nem monogám.

 • 2011.02.24 07:45:10robertdani

  Penelope. Ébresztő !!! :-)

 • 2011.02.25 20:24:40tris

  "míg partnereik szerint nem volt semmi ehhez hasonló megállapodás "

  de béna szöveg :)
  ez nem félreértés, a lányok egyébként inkább szakítanak, a fiúk szoktak mellékúrni mert nem bírják kihagyni a lehetőséget. Aztán meg jönnek a hülye dumák - azért ennyire ők sem hülyék...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta