Mexikó a város szívében? Irány a Tereza!

Gasztronómiai kalandok kezdőknek és haladóknak

Az utóbbi években Budapesten egymást érik az újonnan nyíló, távoli nemzetek ízvilágát reprezentáló vendéglátóegységek, melyekbe betérve pillanatok alatt kiszakadhatunk az év végi mókuskerékből, és gondolatban – ha csak röpke pár óra erejéig is – egy pohár margaritával a kézben, élő gitárdallamokat hallgatva tölthetjük rövidre szabott szabadságunkat. Ezúttal Mexikó felé vettük az irányt, és a Nagymező utcai Tereza étteremet vettük közelebbről szemügyre.

Tereza – a mexikói gasztronómia és kultúra fellegvára 2018 tavaszán debütált a Terézvárosban, és elsőként hangulatos kerthelyiségével lopta magát a környékbéliek szívébe. Az étterem népszerűségéről sok mindent elárul, hogy már a kezdetekkor is gyakran 20-25 perces várakozási idővel számolhattak a foglalás nélkül érkezők, változatos eseményeiknek köszönhetően pedig a vendégasztalok között megfordult egyenesen a tengerentúlról érkező folklór néptáncegyüttes is, gyakoriak voltak a vastapssal záródó mariachi koncertek és tematikus gasztronómiai estek. A margaritában gazdag nyári szezont követően futótűzként terjedt a hír, hogy a kerthelység mellett lévő egykori nyomdaépület ikonikus belső tere is mexikói hangulatban éled újjá; a színes falfestmények, a rusztikus asztalok és a buja növényzet Mexikóváros utcáit idézik, minőségi programokból pedig a hidegebb idő beköszöntével sem adnak alább.

A konyha koncepciója merőben felülírja az idehaza berögzült, mexikói gasztronómiáról kialakult képünket; a tex-mex világától eltávolodva már a nyitáskor egyértelművé vált, hogy a Terezában az autentikus ízeké lesz a főszerep. Tortillájuk kukoricalisztből készül, házi guacamoléjuknak köze sincs a pép állagú, tartósítószerekkel készülő „instant” avokádókrémekhez, és egy idehaza megszokott ízvilágú burritónál sokkal többre számíthatsz. Lehengerlő taco kínálatuk kiváló belépőt biztosít a valódi mexikói konyhaművészetbe; a kukoricatortillán érkező tőkehal fajitas tempúrában, vagy épp a fűszeres sertés tarja grillezett ananásszal szerintünk mindenképp megér egy próbát. Tekintve, hogy az étterem csatlakozott a világhírű „Taco Tuesday” azaz Taco Kedd kezdeményezéshez, kóstolás gyanánt érdemes a hét második napján foglalni hozzájuk, ekkor ugyanis minden tacó 850 Ft-ért kerül az asztalra. Haladóknak az étlapról a tortát javasoljuk, ami nevével ellentétben közel sem desszertet takar. Mexikóban a taco után a második legnépszerűbb street food étel szendvics formában érkezik chilis-paradicsomos marhafartővel, cheddar sajttal és jalapeno remuláddal, ugyanakkor a sercegő serpenyőben tálalt fajitasuk, vagy az étcsokoládéval készült chili con carne sem fog csalódást okozni.

Tematikus gasztronómiai eseményeiken havi rendszerességgel tűzik étlapra egy-egy mexikói tartomány fúziós ízvilágát, ceviche estjeiken pedig a marinált tengeri gyümölcsök viszik a pálmát. Koktéllapjukon dél- és latin amerikai nemzetek karakterei figyelhetők meg, míg a közel 35 tételből álló tequila- és mezcal kínálatuk önmagáért beszél. Utóbbi az aztékok égi italaként aposztrofált, agávéból készülő, füstös mexikói párlat, amely akár kóstoló menüben is kérhető. Változatos programjaikról a facebook oldalukról tájékozódhattok, mi végszóként csupán annyit fűznénk hozzá, hogy „Viva la vida, viva la Tereza!”

reservation@tereza.hu
www.tereza.hu
fb/terezabudapest

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek