INFÓ

Tények és tévhitek a női hegekről

2017. február 27., hétfő 11:54 |

A császármetszésről és a nőgyógyászati műtétekről a mai napig sok nőnek a maradandó hegek jutnak eszébe, pedig az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött az eljárás. Most szakértő segít tisztázni pár kérdést.

Hazánkban a leggyakoribb szülészeti hasműtét a császármetszés, az elmúlt 10 évben körülbelül 30-35 ezer császármetszést végeztek évente. Napjainkra rutinműtétté vált és az orvostechnika fejlődésének köszönhetően a beavatkozás sokban változott, így a leendő anyukáknak már kevésbé kell tartaniuk a látványos műtéti sebektől.

„A szülészek nagyon sokat tettek a sebek gyógyulásának javulása érdekében, ugyanis a hasi seb iránya is változott, és mérete is jelentősen csökkent. A köznyelvben csak „bikini metszésnek”nevezett műtéti eljárás két fontos előnnyel bír: egyrészt nyugodtan viselhetnek a hölgyek fürdőruhát, a seb láthatatlan marad, hiszen a legtöbb fehérnemű felső szélének vonala is takarja a heget. Másrészt a test olyan részén helyezkedik el, ahol a seb széleit nem feszíti szét jelentős erő, ellentétben a köldök alatti hosszmetszéssel ” – mondta Dr. Szabó Gábor, a SOTE - I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyásza.

Jó hír továbbá a hölgyeknek, hogy nemcsak a császármetszések, hanem a nőgyógyászati beavatkozások is rengeteget változtak az elmúlt években, köszönhetően az endoszkópos műtétek – méhtükrözés, hasi tükrözés – fejlődésének.

„Ma már a nőgyógyászati betegségek többségénél, a méhen kívüli terhességek esetében közel 100 százalékban, de a kismedencei tályogok jó részénél, sőt egyes daganatos betegek ellátásánál is szinte láthatatlan, 0,5-2 centiméter közötti nyílásokon keresztül zajlanak a laparoszkópos hasi műtétek. Ezeket az apró behatolásokat is a már említett bikinivonal alatt, illetve a köldökgyűrűn keresztül végzik el” – emelte ki Dr. Szabó Gábor.

Azt, hogy a hasfal bőre milyen hamar gyógyul be a seb elhelyezkedésén kívül számos tényező befolyásolja, így abeteg alkata, genetikai sajátosságai is. Szerencsére a szakértő szerint bizonyos sebkezelő gélek segítségével is felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

„A kötőszövetekben a hialuronsav is természetes formában jelen van a szervezetünkben, amely nagyfokú vízmegkötő képességgel bír. Bizonyos sebkezelő gélek tartalmazzák ezt a hatóanyagot, és a kérdéses helyen a bőr felső rétegében képesek hatni, ezáltal a sebgyógyulást segíteni. Mivel a cinkhiány a sebgyógyulás zavarának egyik ismert oka, így a cinket tartalmazó külsődleges készítmények is a friss sebek, műtéti hegek gyógyulásában nyújtanak segítséget. A kötés levétele és a varratszedés utáni első két hétben naponta kétszer-háromszor, a következő négy hétben naponta egyszer végzett kezelés jótékony hatásúnak bizonyult” – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

További információ: www.curiosa.hu

Termékajánló

A Curiosa* sebkezelő gél alkalmas a sérült bőrfelület vagy problémás bőr kezelésére és védelmére, valamint a különböző eredetű és súlyosságú sebek gyógyulásának elősegítésére. Így például alkalmazható műtéti sebek (pl. császármetszés) és különböző nőgyógyászati sebészeti beavatkozások esetén is.
A Curiosa* sebkezelő gél fő komponense a cink-hialuronát. A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme, amely biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet biztosít a sebgyógyuláshoz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

h i r d e t é s

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta