Tények és tévhitek a női hegekről

A császármetszésről és a nőgyógyászati műtétekről a mai napig sok nőnek a maradandó hegek jutnak eszébe, pedig az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött az eljárás. Most szakértő segít tisztázni pár kérdést.

Hazánkban a leggyakoribb szülészeti hasműtét a császármetszés, az elmúlt 10 évben körülbelül 30-35 ezer császármetszést végeztek évente. Napjainkra rutinműtétté vált és az orvostechnika fejlődésének köszönhetően a beavatkozás sokban változott, így a leendő anyukáknak már kevésbé kell tartaniuk a látványos műtéti sebektől.

„A szülészek nagyon sokat tettek a sebek gyógyulásának javulása érdekében, ugyanis a hasi seb iránya is változott, és mérete is jelentősen csökkent. A köznyelvben csak „bikini metszésnek”nevezett műtéti eljárás két fontos előnnyel bír: egyrészt nyugodtan viselhetnek a hölgyek fürdőruhát, a seb láthatatlan marad, hiszen a legtöbb fehérnemű felső szélének vonala is takarja a heget. Másrészt a test olyan részén helyezkedik el, ahol a seb széleit nem feszíti szét jelentős erő, ellentétben a köldök alatti hosszmetszéssel ” – mondta Dr. Szabó Gábor, a SOTE - I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyásza.

Jó hír továbbá a hölgyeknek, hogy nemcsak a császármetszések, hanem a nőgyógyászati beavatkozások is rengeteget változtak az elmúlt években, köszönhetően az endoszkópos műtétek – méhtükrözés, hasi tükrözés – fejlődésének.

„Ma már a nőgyógyászati betegségek többségénél, a méhen kívüli terhességek esetében közel 100 százalékban, de a kismedencei tályogok jó részénél, sőt egyes daganatos betegek ellátásánál is szinte láthatatlan, 0,5-2 centiméter közötti nyílásokon keresztül zajlanak a laparoszkópos hasi műtétek. Ezeket az apró behatolásokat is a már említett bikinivonal alatt, illetve a köldökgyűrűn keresztül végzik el” – emelte ki Dr. Szabó Gábor.

Azt, hogy a hasfal bőre milyen hamar gyógyul be a seb elhelyezkedésén kívül számos tényező befolyásolja, így abeteg alkata, genetikai sajátosságai is. Szerencsére a szakértő szerint bizonyos sebkezelő gélek segítségével is felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

„A kötőszövetekben a hialuronsav is természetes formában jelen van a szervezetünkben, amely nagyfokú vízmegkötő képességgel bír. Bizonyos sebkezelő gélek tartalmazzák ezt a hatóanyagot, és a kérdéses helyen a bőr felső rétegében képesek hatni, ezáltal a sebgyógyulást segíteni. Mivel a cinkhiány a sebgyógyulás zavarának egyik ismert oka, így a cinket tartalmazó külsődleges készítmények is a friss sebek, műtéti hegek gyógyulásában nyújtanak segítséget. A kötés levétele és a varratszedés utáni első két hétben naponta kétszer-háromszor, a következő négy hétben naponta egyszer végzett kezelés jótékony hatásúnak bizonyult” – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

További információ: www.curiosa.hu

Termékajánló

A Curiosa* sebkezelő gél alkalmas a sérült bőrfelület vagy problémás bőr kezelésére és védelmére, valamint a különböző eredetű és súlyosságú sebek gyógyulásának elősegítésére. Így például alkalmazható műtéti sebek (pl. császármetszés) és különböző nőgyógyászati sebészeti beavatkozások esetén is.
A Curiosa* sebkezelő gél fő komponense a cink-hialuronát. A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme, amely biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet biztosít a sebgyógyuláshoz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

h i r d e t é s
Oszd meg másokkal is!
Mustra