Ezeket érdemes átbeszélned nőgyógyászoddal!

Zanza!

Sokan tanácstalanok, miről is kérdezzék nőgyógyászukat, ha a rendszeres szűrővizsgálatokon túl a fogamzásgátlási módszer kiválasztása, vagy annak megváltoztatása céljából látogatnak el hozzá. Egy ilyen konzultáció célja, hogy alapos mérlegelés után mindenki olyan fogamzásgátlót válasszon, amely elvárásaihoz, életmódjához leginkább igazodik. De miket szükséges fontolóra venned annak érdekében, hogy tabuk nélkül beszélhess kezelőorvosoddal?

Még nincs napirenden a babakérdés?

Csak egymásnak szeretnétek még élni egy darabig? Közösen fedeznétek fel a másik kedvenc kirándulóhelyeit? Könnyen előfordul, hogy egyszerűen még nem érzitek elérkezettnek az időt a szülővé váláshoz, vagy akár a családbővítéshez. Számtalan oka lehet tehát annak, ha a babavállalás kérdését egyelőre nem tartjátok napirenden. A tudatos családtervezéshez számtalan fogamzásgátlási módszer közül választhattok. Mindenki egyéni igényei szerint megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldást. Így akkor jön el mindennek az ideje, amikor igazán késznek érzitek magatokat rá.

Meztelen is fesztelen

Egy kiegyensúlyozott, tartós párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek a szexuális együttlét során is komfortosan érezzék magukat. Ezt nagyban befolyásolja a megfelelő fogamzásgátló módszer használata. Ennek felelősségét ugyan sok esetben a párok őszintén átbeszélve, közösen viselik, ám a végső szót legtöbbször - érthető okokból - a nő mondja ki. Ahhoz pedig, hogy egy nő felkészülten lépjen a nőgyógyászati rendelőbe, érdemes átgondolnia, mi mindenről szükséges beszélgetnie kezelőorvosával, hogy a leginkább személyre szabott módszer mellett döntsön.

Ragaszkodj hozza illusztracio.png

Tabuk nélkül a rendelőben is

A nőgyógyászati konzultáció célja, hogy az orvossal történő beszélgetés, majd alapos mérlegelés után mindenki olyan fogamzásgátlót válasszon, amely elvárásaihoz, életmódjához leginkább igazodik. A tartós párkapcsolat és a tudatos családtervezés mellett kampányoló

Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán a legkorszerűbb fogamzásgátló módszerek ismertetése mellett egy a nőgyógyászati konzultációra felkészítő teszt is található, amelyet kitöltve alaposan átgondolhatod, milyen információkat célszerű megosztanod nőgyógyászoddal.

„Eltérő igényekkel találkozom a rendelőben nap, mint nap. Ám szerencsére ma már igen széles a fogamzásgátlási módszerek palettája a tablettáktól kezdve a hüvelygyűrűn át a spirálokig. Van miből válogatni” – mondja Dr. Supák Dorina, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának orvosa. „Éppen ezért érdemes átbeszélni páciensünkkel életmódját, párkapcsolati státuszát és gyermekvállalásra vonatkozó terveit, valamint egyéni és családi kórelőzményét. Emellett rá szoktam kérdezni a hölgy életvitelére, munkájára, habitusára is. Ezek azért fontosak, mert az sem mindegy, hogy valaki több műszakban dolgozik, vagy feledékenynek tartja-e magát” – tette hozzá a szakorvos, aki hangsúlyozza, ezen összefüggések is befolyásolják, kihez melyik módszer illik.

Blogmustra