INFÓ

Dr. Zolnay Judit Interjú

2015. december 11., péntek 08:56 |

Dr. Zolnay Judit
Dr. Zolnay Judit

Idén Magyarországon is kezdetét vette a Life Changer Program, amelynek célja, hogy elősegítse az általános és középiskolások pénzügyi kultúrájának, valamint pénzkezelési készségeinek fejlesztését. A program hazai sikeres megvalósításban a MetLife Magyarországi Fióktelepe, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány működik együtt. A MetLife Alapítvány által indított, jelenleg már 24 országban futó és többszörösen kitüntetett programról Dr. Zolnay Juditot, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatóját, egyben a program hazai nagykövetét kérdeztük:

Kérdés: Miért van szükség erre a képzésre, és hogyan járul hozzá az Önök programja a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez?

Zolnay Judit: Véleményünk szerint nemzetközileg is, de Magyarországon kiemelten igaz, hogy a fiatalok úgy kerülnek ki az iskolából, hogy nem rendelkeznek azzal az alaptudással, ami a mindennapi pénzügyi kérdésekben való tájékozódáshoz szükséges lenne. A családi minta nagyon fontos. Ahogyan az is, hogy minél több 14-18 éves fiatal olyan gyakorlati tudással bírjon, amely ha nem is helyettesíti, de kiegészíti az otthonról hozott ismereteket. Ennek szellemében a programot úgy alakítottuk ki, hogy azokra a hétköznapi életben is előforduló kihívásokra készítse fel a gyermekeket, amelyekkel már fiatal felnőtt korukban találkozhatnak.

Kérdés: Hogyan néz ki a program a gyakorlatban?

Zolnay Judit: A Life Changer program nemzetközi és hazai szintű együttműködő partnere, valamint szakmai koordinátora a Junior-Achivement non-profit szervezet, amelynek a program tematikájának kidolgozásában és a megvalósításában is kiemelt szerepe van. A program több egymáshoz kapcsolódó elemből áll össze, ennek része többek között egy iskolai oktatássorozat, egy nyíltnap a MetLife központjában, egy online verseny az iskolák számára, valamint egy mentorprogram is. A gyerekek oktatásában a MetLife 70 önkéntese vesz részt, akik idén, a szeptembertől decemberig tartó időszakban összesen 20 középiskolában több mint 2000 diák számára tartanak alkalmanként 1,5 órás foglalkozásokat.

Kérdés: Milyen tapasztalataik vannak a diákok tudását illetően, és milyen visszajelzéseket kaptak a részükről?

Zolnay Judit: Tapasztalataink eddig azt mutatják, hogy a fiatalok nagyon élvezik és hasznosnak találják a képzéseket. A program egyik fő elemére, az iskolák között zajló online versenyre 18 csapat jelentkezett. A verseny során a fiatalok egy projektmunka kidolgozásának feladatát kapták, amihez kötődően pontos, minden részletre kiterjedő költségvetést és feladattervet kellett készíteniük. A beérkezett pályaművekből azonban tisztán látszik, hogy mennyire szüksége van a gyerekeknek arra, hogy megtanulják, mi mennyibe kerül, továbbá, hogy egyáltalán magával a költségvetés fogalmával, a megtakarítással és az egyéb fontos pénzügyi kérdésekkel tisztába legyenek.

Kérdés: Tervezik a program folytatását?

Zolnay Judit: Igen, mindenképpen hosszú távú képzésben gondolkozunk. Munkatársaimmal már a jövő évi program tematikáját készítjük elő, melynek keretében 2016-ban a középiskolás korosztály után az általános iskolás diákokra helyezzük majd a hangsúlyt, mert úgy gondoljuk, hogy a pénzügyi tudatosságra való felkészítést már az egészen fiataloknál szükséges elkezdeni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta