Dr. Zolnay Judit Interjú

Dr. Zolnay Judit
Dr. Zolnay Judit

Idén Magyarországon is kezdetét vette a Life Changer Program, amelynek célja, hogy elősegítse az általános és középiskolások pénzügyi kultúrájának, valamint pénzkezelési készségeinek fejlesztését. A program hazai sikeres megvalósításban a MetLife Magyarországi Fióktelepe, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány működik együtt. A MetLife Alapítvány által indított, jelenleg már 24 országban futó és többszörösen kitüntetett programról Dr. Zolnay Juditot, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatóját, egyben a program hazai nagykövetét kérdeztük:

Kérdés: Miért van szükség erre a képzésre, és hogyan járul hozzá az Önök programja a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez?

Zolnay Judit: Véleményünk szerint nemzetközileg is, de Magyarországon kiemelten igaz, hogy a fiatalok úgy kerülnek ki az iskolából, hogy nem rendelkeznek azzal az alaptudással, ami a mindennapi pénzügyi kérdésekben való tájékozódáshoz szükséges lenne. A családi minta nagyon fontos. Ahogyan az is, hogy minél több 14-18 éves fiatal olyan gyakorlati tudással bírjon, amely ha nem is helyettesíti, de kiegészíti az otthonról hozott ismereteket. Ennek szellemében a programot úgy alakítottuk ki, hogy azokra a hétköznapi életben is előforduló kihívásokra készítse fel a gyermekeket, amelyekkel már fiatal felnőtt korukban találkozhatnak.

Kérdés: Hogyan néz ki a program a gyakorlatban?

Zolnay Judit: A Life Changer program nemzetközi és hazai szintű együttműködő partnere, valamint szakmai koordinátora a Junior-Achivement non-profit szervezet, amelynek a program tematikájának kidolgozásában és a megvalósításában is kiemelt szerepe van. A program több egymáshoz kapcsolódó elemből áll össze, ennek része többek között egy iskolai oktatássorozat, egy nyíltnap a MetLife központjában, egy online verseny az iskolák számára, valamint egy mentorprogram is. A gyerekek oktatásában a MetLife 70 önkéntese vesz részt, akik idén, a szeptembertől decemberig tartó időszakban összesen 20 középiskolában több mint 2000 diák számára tartanak alkalmanként 1,5 órás foglalkozásokat.

Kérdés: Milyen tapasztalataik vannak a diákok tudását illetően, és milyen visszajelzéseket kaptak a részükről?

Zolnay Judit: Tapasztalataink eddig azt mutatják, hogy a fiatalok nagyon élvezik és hasznosnak találják a képzéseket. A program egyik fő elemére, az iskolák között zajló online versenyre 18 csapat jelentkezett. A verseny során a fiatalok egy projektmunka kidolgozásának feladatát kapták, amihez kötődően pontos, minden részletre kiterjedő költségvetést és feladattervet kellett készíteniük. A beérkezett pályaművekből azonban tisztán látszik, hogy mennyire szüksége van a gyerekeknek arra, hogy megtanulják, mi mennyibe kerül, továbbá, hogy egyáltalán magával a költségvetés fogalmával, a megtakarítással és az egyéb fontos pénzügyi kérdésekkel tisztába legyenek.

Kérdés: Tervezik a program folytatását?

Zolnay Judit: Igen, mindenképpen hosszú távú képzésben gondolkozunk. Munkatársaimmal már a jövő évi program tematikáját készítjük elő, melynek keretében 2016-ban a középiskolás korosztály után az általános iskolás diákokra helyezzük majd a hangsúlyt, mert úgy gondoljuk, hogy a pénzügyi tudatosságra való felkészítést már az egészen fiataloknál szükséges elkezdeni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek