INFÓ

Hogyan menthetünk meg 350 kutyát?

2015. május 8., péntek 13:17 |

Évente körülbelül ennyi kutya kerül szerető gazdához az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthontól. Ezért döntöttünk úgy, hogy mostani cikkünkben bemutatjuk az alapítvány munkásságát.

Esztergom határában, a menhely területén beszélgettünk az alapítvány elnökével, Pálmai Andreával, aki egy szomorú sztori miatt került kapcsolatba a menhellyel. Meghalt a kutyája, aki harmadik gyerekként élt náluk. Akkor elhatározta, hogy soha többet nem szeretne érzelmileg ennyire erősen kötődni egy állathoz, azonban továbbra is szeretett volna kutyákkal foglalkozni. Először önkéntes sétáltatóként járt a menhelyre, majd egyre több munkában vállalt részt, végül pedig ő lett a menhely vezetője. Most még több kutyához kötődik, még több a sírás, illetve az öröm is. Azóta több örökbefogadott kutyája van otthon és számtalan ideiglenesen befogadott kutyus is.  

- Mióta létezik az alapítvány és milyen eredményekkel büszkélkedhet?

- A Bogáncs Kutyaotthon 2004 óta létezik. Fennállásunk óta már több mint 3000 kutyának találtunk szerető családot. 

- Gyakran történnek emlékezetes pillanatok a menhely életében?

Igen, pozitívak és sajnos negatívak is gyakran történnek.

Egy-két hete történt például a következő sztori: Egy étteremből hívtak, hogy megjelent náluk egy kutya és lefialt az étterem teraszára az egyik asztal alá. Mire kiértem, már két baba volt. A mamakutya hagyta, hogy megfogjam a kölyköket és velük együtt ő is beszállt az autóba. Délutánra hat kicsire nőtt a létszám. Három nap múlva egy lovarda környékén találtak két kölyköt egy plasztikzacskóba kötve. Még őket is befogadta. Ailina jó természetű, példás mamakutya. Befogásakor látszódott rajta a nyakörv nyoma, valószínűleg az egyetlen bűne az volt, hogy vemhes lett.

- Mennyire nehéz fenntartani egy menhelyet?

- Sajnos nem egyszerű feladat üzemeltetni egy nonprofit alapítványt. Kevés az önkéntes, aki hosszútávon segítene a menhelynek. Az alapítványt elsősorban a jó szándékú emberek támogatásából, az adó 1% felajánlásokból és pályázatokból tudjuk fenntartani. Sajnos az adakozókedv évről évre csökken, így a legnagyobb bevétel az adó 1%-ból érkezik. Ebből kell a kutyák étkeztetésén, gondozásán kívül minden fejlesztést, adminisztrációs költségeket és orvosi ellátásokat is fedezni.

- Ha valaki szeretne segíteni az állatoknak, hogyan teheti meg?

- Azt javasoljuk, hogy ha valaki nem tud örökbe fogadni kutyát, de szeretne segíteni a hasonló sorsú állatoknak, akkor keressen egy menhelyet, akinek szívesen segítene. Megteheti önkénteskedéssel, pénzbeli adományokkal (akár kevés összeggel is) vagy az adója 1%-ának felajánlásával. A mai napig nem használják ki ezt a lehetőséget elegen, miközben ez nekik semmilyen plusz költséggel nem jár.

A Bogáncs Kisállatotthon alábbi adó 1% kampányfilmjét egy önkéntesünk készítette.

Aki szeretne segíteni a Bogáncsnak, hogy még több kutya menekülhessen meg, itt talál bővebb információt a támogatási lehetőségekről és az adó 1% felajánlás módjáról. A látogatók visszajelzései is alátámasztják, hogy sok menhelyhez képest itt a kutyák jól tápláltnak és egészségesebbnek tűnnek. Ha valaki házi kedvencet szeretne örökbe fogadni, mindenképpen javasoljuk, hogy tekintse meg az aktuálisan gazdit kereső kutyákat a menhely weblapján.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta